Her Zaman Duyduğumuz Ama Ne Demek İstediğini Anlamadığımız 13 Yemek Tarifi Terimi
Yemek tariflerini okurken, televizyonda yemek programlarını izlerken hatta internette kısa tarif videolarını incelerken bu terimlerin hepsini görüyoruz ve çoğunu anlamıyoruz. Zaten genel olarak Fransızcadan dilimize geçirilmeye çalışılan ama hala yabancı kalan bu havalı terimler öyle ya da böyle tüm tariflerde var. İşte o terimlerden en çok kullanılan 13 tanesi...
1. Hamurunuzu KULAK MEMESİ kıvamına gelene kadar yoğurun...
2. Çikolatalarınız BENMARİ usulü eritin. Sonra...
Benmari o kadar mutfağımıza girdi ki, 'şöyle bir karıştır' tarifiyle aynı tepkiyi görmeye başladı.
İşin özü, benmari, ısıyla direk temas etmesi istenmeyen yiyecekleri eritmek ya da pişirmek için kullanılan bir yöntem. Ocağınızın üstündeki tencereye suyu koyun ve üzerine bir tas oturtun. Ama dikkat edin su, tasa değmesin. Böylelikle tasın içindeki yiyecek buharla pişecek.
3. Soğanlarınızı PEMBELEŞİNCEYE KADAR kısık ateşte kavurun.
Hadi soğanları beyazdan pembeleşinceye kadar kavurduk. Ama bu tarif artık yeşil, turuncu, kırmızı her sebze için kullanılmaya başlandı. Siz en iyisi pembeyi bırakın da malzemelerin renginin hafiften değişmeye başlaması olarak düşünün.
4. Karışıma bir TUTAM tuz, karabiber ve kimyon atıyoruz...
Tutamdan kastı elimizin baş, işaret ve orta parmağını kullanarak tuttuğumuz toz formundaki maddeler. Ama hepimizi tutamı farklı. Haliyle miktarda değişiyor. Bu tutam işi kesin tarifi net vermek istemeyen insanlar tarından bulunmuş.
5. Patlıcanları ALACA OLARAK SOYUN ve kızartın.
Alaca soymak nedir diye sorarsanız 1 parmak arayla uzunlamasına kabuklu meyveleri ve sebzeleri soymak diyebiliriz.
6. Pilav GÖZ GÖZ OLUNCA ateşten alın ve üstüne bir bez kapayın.
Göz gözden kastı ne olduğunu bilmiyoruz ama pilavınızın üstünde yuvarlak, küçük küçük çöküntüler görüyorsanız oldu demektir.
7. Akşamdan mercimekleri ISLATIN.
Islatmanın da bir amacı var. Zor pişen kuru bakliyatları bir süre suyun içinde bekletirseniz pişirme süresi kısalacaktır.
8. Çorbanın üstüne hazırladığınız TERBİYEyi ekleyin.
Terbiye sözcüğü neden kullanıldı bilmiyoruz ama yemeklerin suyuna un, yumurta, limon gibi malzemeleri ekleyerek koyulaşmasını sağlamak için terbiye kullanabilirsiniz.
9. İki kaptaki karışımı birbirine iyice YEDİRİN.
İlk düşündüğümüz anlamı olamayacağına göre iki karışımı birbirine iyice karıştırın demek istiyorlar galiba.
10. Havuçları JÜLYEN doğrayın ve tavaya atın.
Bu terimi hepimiz biliyoruz aslında ama kelimeden çıkaramasak da verilmek istenen mesaj, uzun ve ince bir şekilde doğranmalı.
11. Etleri doğramadan önce MARİNE edin.
Yani diyor ki pişirmeden önce et, balık ve tavuğu, şarap, sirke ve aromatik malzeme karışımının içinde yatırarak terbiye edin, yani yumuşatıp, aroma katın.
12. Etleri KUŞBAŞI doğrayın ve tencereye koyun.
Öncelikle belirtelim. Kuşların başıyla bir işimiz yok. Bu kesim şekli etleri küçük küçük doğrayın demek istiyor. Kuşların başları küçüktür ya öyle bir benzetme yapmışlar.
13. GÖZ KARARI tuz ekledikten sonra kısık ateşte pişmeye bırakın.
Göz kararı ne demek? Yani 1 yemek kaşığı mı, 1 çay kaşığı mı yoksa kepçe mi kullanalım. Hangi göze ve kime göre. Bu terim neyi anlatıyor gerçekten bilmiyoruz. Ama genelde tuz için kullanılıyor, tattıktan sonra karar verirsiniz.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın