Her Sene Olduğu Gibi Gıda Fiyatları Gündemde: 'Ona Zam Buna Zam, Hoş Geldin Ramazan'
Her sene olduğu gibi bu ramazan ayında da gıda fiyatları tartışılıyor. Geçen yıl ve bu seneki ramazan ayı öncesi fiyatlar karşılaştırıldığında domatesin market fiyatı yüzde 103,25 arttı. Söz konusu dönemde et fiyatları da yüzde 12,62 zamlandı.
Peki veriler bize ne anlatıyor? Pide fiyatları 5 yılda ne kadar değişti? Bir iftar sofrası kaça kuruluyor? Gelin yakından bakalım...
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, düzenlediği basın toplantısı ile Ramazan ayı öncesinde üretici ve market fiyatlarını açıkladı.
Üretici-market fiyat farkında elma birinci sırada ve fark yüzde 519.90!
Elmadan sonra fiyat farkı sırasıyla kuru kayısıda yüzde 398,33, marulda yüzde 300,3, maydanozda yüzde 297,87, kuru incirde 273,23 oldu.
TZOB verilerine göre, iki ramazan arasında market fiyatı en fazla artan ürün yüzde 103,25 ile domates... 🍅
Bu dönemde üreticide fiyatı en çok artan ürün patates olurken, en çok fiyat düşüşü ise yeşil soğanda görüldü.
Geçen yıl Ramazan öncesi, markette dana etinin kilogram fiyatının 39,6 lirayken, bu yıl aynı dönemde yüzde 12,62 artışla 44,6 liraya çıktı.
En çok merak edilen konulardan biri de pide fiyatlarının ne kadar olacağıydı 👇
Peki pide fiyatları 5 yılda ne kadar değişti?
Geçen beş yılda İstanbul'da ramazan pidesinin hem ağırlığı düştü, hem fiyatları arttı. 2012'de 400 gramı 1,65 liraya satılan pidenin 2016'da 350 gramı 1,8 liradan alıcı buluyordu.
Benzer durumun geçerli olduğu Başkent'te ise 2012 yılında 300 gramı 1 liraya satılan pidenin aynı gramajı geçen beş yılda iki katına çıktı.
Milliyet yazarı Güngör Uras: "4 kişilik bir ailenin iftar ve sahur sofrasının en düşük maliyeti 60-100 TL arasında"
Milliyet yazarı Güngör Uras, 'İftar sofrası kaça kurulur?' başlıklı yazısında Türk-İş’in 4 kişilik alenin gıda harcamalarıyla ilgili araştırmasını hatırlatıyor:
4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.518 TL.
Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4.944.63 TL.
Dört kişilik ailenin açlık sınırındaki gıda harcamalarında son bir yılda yüzde 9.5 oranında artış oldu.
Uras şöyle devam ediyor:
'Bir bakliyat firması 4 kişilik bir ailenin 4 çeşit yemekten oluşan ramazan sofrası maliyetini hesaplamış. Mercimek çorbası, etsiz kuru fasulye yemeği, pirinç pilavı ve aşureden oluşan yemeğin maliyeti yağ ve salça dahil 16-20 TL olarak belirlenmiş. Bunun içinde pide, ekmek parası, su, şerbet, gazoz parası, meyve, hurma parası yok. Demek ki, 4 kişilik bir ailenin iftar ve sahur sofrasının en düşük maliyeti 60-100 TL arasında. Ramazan’da otuz gün için en az 3 bin lira sofra giderini karşılayamayacak olanlara sadece ‘Allah yardım etsin’ demeyelim de, destek verelim.'
Ramazan ve gıda fiyatları sosyal medyanın da gündeminde 👇
Kaynaklar: Dünya, Business HT, TZOB ve Milliyet
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
kişi başı 1000 tl olan lokantada iftarını açanlar mı fakirin halini anlayacak??? ramazan sadece israf bu memlekette. sabahtan akşama aç susuz gezmek mi ramaz... Devamını Gör
Boşverin parası olan yer, olmayana şükürü öğrettiler nasıl olsa.. Herkes halinden memnun.. Alan memnun, satan memnun..
Ramazan Enflasyonu "RAMAFLASYON" literatüre kazandırıyorum bu kelimeyi.