Görüş Bildir
Haberler
Her Çocuk İçin Umut! 2020’de 20 Maddeyle UNICEF

Her Çocuk İçin Umut! 2020’de 20 Maddeyle UNICEF

Onedio Medya
08.10.2020 - 11:04

Çocuk hakları, her çocuk için.

Çocuk hakları, her çocuk için.

1.     Birleşmiş Milletlere bağlı bir insani yardım kuruluşu olan UNICEF, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin ışığında 1946’dan bu yana dünyada çocuk haklarının başlıca savunucusudur.

2.     İçine doğdukları şartlar ne olursa olsun, çocuk çocuktur. Her çocuğun korunmaya, sağlık ve eğitim imkanlarına erişime hakkı vardır. Eğlenmeye, keşfetmeye, hayatı tanımaya hakkı vardır. Her çocuk, çocukluğunu yaşamalı… Her çocuk, her hakkına kavuşmalı…

3.     Çocuk Haklarına Dair Sözleşmeyi okumak için tıklayın

4.     UNICEF, 190’dan fazla ülke ve bölgede bütün çocukların hakları için, özellikle de en kırılgan, muhtaç durumda olan çocuklar için çalışır.

5.     UNICEF dünyanın en güvenilen kuruluşlarından biridir ve halihazırda dünya çapında en çok tanınan kuruluşlar arasındadır. UNICEF’in 'Her Çocuk İçin' sloganı, kurumun çocukların haklarını her yerde korumaya yönelik evrensel görevini yansıtır ve en dezavantajlı çocuklara en büyük önceliği verme misyonunu somutlaştırır.

6.     UNICEF, faaliyet gösterdiği her ülkede kamu ve sivil toplum ortaklarıyla birlikte çocuk dostu sürdürülebilir sistemlerin kurulması üzerine çalışır; toplumun çocuk hakları konusunda bilinçlenmesini, sistemin çocukların haklarını koruyacak şekilde yapılanmasını ve sürdürülebilir olmasını amaçlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Seffafız:

Seffafız:

7.     Bağımsız bir STK tarafından hazırlanan, küresel insani yardım kuruluşları arasında şeffaflığının tek bağımsız ölçütü olan ‘Dünya Şeffaflık Endeksi’ raporuna göre UNICEF, 2020 şeffaflık skoru en üst seviye olan 'ÇOK İYİ' olarak açıklanan birkaç insani yardım kuruluşundan biridir.

8.     UNICEF’in kullandığı kaynaklar nereden geliyor, nerede kullanılıyor, hangi programlara ne kadar harcanıyor incelemek için lütfen tıklayın: UNICEF Şeffaflık Portalı

Ne yapıyoruz?

Ne yapıyoruz?

9.     Çocuk haklarıyla ilgili tüm gelişmelere rağmen, dünya çapında günde 5 yaş altı yaklaşık 14.000 çocuk önlenebilir nedenlerden ötürü hayatını kaybediyor, her gün 7.000 yeni doğan bebek kaybediliyor, 1.800 çocuk, su, sanitasyon veya hijyen kaynaklı ishalli hastalıklar yüzünden ölüyor. Her 15 saniyede bir çocuk beslenemediği için hayatını kaybediyor. Her dört çocuktan biri çatışmaların ya da afetlerin etkilediği bir ülkede yaşıyor. Dünyada ilköğrenim çağında, okula gidemeyen yaklaşık 61 milyon çocuk

var.

10.     UNICEF, her yıl dünya çapında savaşlar ve çatışmalar, iklim felaketleri gibi nedenlerle meydana gelen 300’ün üzerinde insani acil duruma cevap veriyor. 2020’de UNICEF’in hedefi doğal felaketlerin etkilediği ya da çatışma bölgelerinde yaşayan 59 milyon çocuğa temiz su ve sanitasyon, sağlık hizmetleri, beslenme programları, çocuk koruma ve eğitime erişimi artırma programlarıyla erişmektir.

11.     UNICEF, dünyanın dört bir yanındaki insani krizlerde gereken acil su, sanitasyon ve hijyen hizmetlerinin yarısından fazlasını temin ediyor.

12.     UNICEF, sağlık sistemleri yeterli olamayan ülkelerdeki çocukların bağışıklama faaliyetleri için bugün tüm dünyada çocuklar için en fazla aşı satın alan kuruluş konumundadır. UNICEF aşı yardımıyla tüm dünyadaki çocukların neredeyse yarısına ulaşıyor.

👇🏻

👇🏻

13.     COVID19 hızla çocuk hakları krizine dönüşen bir sağlık krizi; okullar kapalı, dünya çapında okul çağındaki çocukların en az 3’te 1’i uzaktan eğitime ulaşamıyor ve aileler giderek artan ekonomik sıkıntılardan dolayı daha fazla yardıma ihtiyaç duyuyor. Temiz su, hijyen olanakları ile sağlıklı gıdaya erişimleri olmayan en kırılgan çocukların ellerini yıkama veya sosyal mesafe uygulama lüksleri yok. UNICEF, Türkiye dahil dünya çapında; virüsün yayılmasını önlemek için aileleri doğru bilgilerle destekliyor, sağlık sistemleri ihtiyaçlara cevap veremeyen ülkelerdeki sağlık çalışanlarına eldiven, maske, hastane ekipmanı temin ediyor, savaş ve afetlerin etkilediği ülkelerde beslenme, aşılama, temiz su programlarıyla çocuklara ulaşmaya devam ediyor.

14.     Türkiye’de UNICEF, ortaklarıyla birlikte, her çocuğun kapsayıcı, kaliteli eğitime erişmesi için çalışıyor. Kapsayıcı Eğitim dezavantajlı çocuklara odaklanır; okul terklerini önlemeyi, eğitimi sürdürmeyi ve her öğrencinin gerçekten öğrenerek eğitimini tamamlamasını sağlamayı hedefler. Türkiye’de UNICEF, kamu ve sivil toplum ortakları iş birliğiyle kız çocuklarının eşit fırsatlara kavuşması ve eğitime devamının desteklenmesi, her tür çocuk işçiliğinin önlenerek eğitime devamın sağlanması, engeli olan çocukların eğitimde fırsat eşitliği, göçmen ve mülteci çocukların topluma dahil olarak eğitime katılmaları başlıklarına odaklanan çalışmalar yapıyor. Detaylı bilgi için UNICEF’in Türkiye programını yürüten UNICEF Türkiye ülke ofisinin web sitesini inceleyin.

15.     20 Kasım ‘Dünya Çocuk Günü’, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın yanında çocuklar tarafından, çocuklar için bir eylem günü olarak Türkiye takviminde yerini aldı. Çocuk Haklarına Dair Sözleşmenin yıldönümü olan 20 Kasım, UNICEF liderliğinde 2017’den bu yana Türkiye dahil dünya çapında Dünya Çocuk Günü olarak kutlanıyor.

Kaynaklarımız:

Kaynaklarımız:

16.     UNICEF çalışmalarını sadece gönüllü katkılarla yürütüyor; UNICEF’in küresel olarak kullandığı fonların yarıya yakını kişi ve kurumlardan gelen kaynaklardan oluşuyor. Gelişmiş 33 ülkede kaynak yaratma amaçlı çalışan milli komitelerden biri olarak 1956’da kurulan UNICEF Türkiye Milli Komitesi, Türk ve dünya çocuklarının ihtiyaçlarına cevap verebilmek üzere kamu yararına çalışan dernek statüsünde kaynak geliştirme çalışmalarını sürdürüyor.

17.     Bireylerin ve kurumların düzenli bağışı en dezavantajlı çocuklar için hayati öneme sahiptir. Esnek ve öngörülebilir kaynaklar, UNICEF'in krizdeki çocuklara daha adil, daha hızlı ve daha stratejik bir şekilde yanıt vermesini sağlar.

18.     UNICEF’in Türkiye’de yürüttüğü programların bazıları, UNICEF'in merkezinden, sanayileşmiş ülkelerde kurulu olan diğer milli komitelerden ya da Avrupa Birliği gibi devletlerarası organizasyonlardan aktarılan fonlarla yürütülüyor. UNICEF Türkiye Milli Komitesi’nin topladığı

bağışların bir kısmı UNICEF’in Türkiye’de yürüttüğü Türkiye ülke programına aktarılırken, bir kısmı da dünyada çocukların en çok nerede ihtiyacı varsa oraya aktarılıyor.

19.     2019 yılında, UNICEF Türkiye Milli Komitesi’nin topladığı her 1 TL bağışın 75 kuruşu, Türkiye ya da dünyada çocuklar için yapılan çalışmalara aktarıldı. 25 kuruşu ise o 1 TL kaynağın yaratılması için kullanıldı.

20.     UNICEF’in çalışmalarıyla ilgili daha fazla bilgi almak ve katkıda bulunmak için:

Bağış

Web Site

destek@unicefturk.org

0212 252 5382

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
2
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın