Her Bir Bölümü Böylesine Uzun Sürmesine Rağmen Türk Dizileri Neden Bağımlılık Yaratıyor?
Her Bir Bölümü Böylesine Uzun Sürmesine Rağmen Türk Dizileri Neden Bağımlılık Yaratıyor?
Eskiden prime time'da iki ayrı dizinin yeni bölümü yayınlanırken, şimdilerde bir bölüm bütün bir akşam sürüyor. Böyle olmasına rağmen pek çoğu bağımlılık yaratıyor. Peki ama neden?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bundan yıllaaar yıllar önce Türk dizilerinin bir bölümü ortalama 1 saat civarı sürüyordu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
O zamanki dizilerin etkisi daha mı azdı? Hayır, hiç sanmıyorum.
Sonra bir anda -ya da belki de yavaş yavaş- dizilerin süreleri uzadı.
Yine de buna rağmen adeta ekrana kilitlendik ve her bölümü heyecanla beklemeyi hatta sosyal medyada günün en fazla konuşulanı olmasını sağladık.
Hatta bazılarımız öyle çok ciddiye aldı ki, dizide yaşananları ve karakterleri gerçek sandık.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
O da yetmedi, dizilerimiz ülke sınırlarını aştı ve ünlü ünsüz hayran kitlesine sahip olmayı başardı.
Peki ama bu nasıl oluyor? Yani neden hem pek çok zaman aile yapısını bozduğu için RTÜK engeline takılıp ceza alıyorlar, hem fazlasıyla eleştirip neredeyse nefret hissettiğimiz karakterler oluyor hem de izlemekten vazgeçmiyoruz?
Öncelikle her ne kadar kızsak da, en az bir karakter ya da olayda kendi hayatımızdan bir şey muhakkak buluyoruz.
Bazen ne kadar kavga dövüş olsa da, biraz macera bizi günlük yaşantımızdan bir nebze uzaklaştırıyor.
Muhtemelen eskiye duyduğumuz özlemin etkisiyle eski mahallelerdeki birlik-beraberliği görmek bizi mutlu ediyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bunun için bana kızmayın ama, kimi zaman okumak yerine bir şeyleri izlemek -uyarlama olsa bile- bize daha kolay geliyor.
Kimi zaman gerçekte yaşarken gücümüzün yetmediği olaylara dizilerde kazandığımız zaferlere sevinmekle yetinmek zorunda kalıyoruz.
Kabul etmesi zor olsa da, gerçek bir hikayeden uyarlandığını bildiğimiz acı dolu bir hikayeyi izleyip kendi zor hayatımıza "Buna da şükür" diyoruz.
Mecburiyetten evlerimize kapandığımız günler bir kenara dursun, pandemi öncesinde hayat pahalılığı ya da güvenlik gibi sorunlar sebebiyle evde olduğumuz için bazen de başka pek bir seçeneğimiz kalmıyor.
Bazen günlük hayatın karmaşası ve koşuşturmacasından dizilerdeki entrikalar sayesinde uzaklaşıyor bile olabiliriz.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bazen de zaten geçim kaygımız varken ekstra bir ücret veremeyeceğimiz dijital platformlardaki kısa diziler yerine TV'de yayınlanan uzun dizileri izlemeye mecbur bırakılıyoruz.
Sizin bu konuda söyleyecekleriniz var mı?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Çocukluğumda başlayan 'yazma' sevgim tüm eğitim hayatım boyunca sürdü. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ile Adalet bölümlerinden mezun olduktan sonra Kentleşme ve Çevre Sorunları'nda yüksek lisans yaptım ve tüm bu süreç boyunca çeşitli mecralarda yazarlık yaptım.
Metin yazarlığı, editörlük, soru yazarlığı, hikaye yazarlığı üzerine çalıştıktan sonra 2024 yılı Mayıs ayından bu yana Onedio bünyesinde TV-Dizi/Sinema editörü olarak çalışıyorum.
Ekranlarda gördüğümüz tüm ilgi çekici olayları ve sosyal medyadaki etkilerini etik değerler içinde sizlerle en hızlı şekilde buluşturmayı amaçlıyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın
Murat Soner izleyiniz, aradığınız tüm cevapları bulursunuz. Ancak kısa bir özetleme yapmam gerekirse: Kendi hayatımızdan mutsuz hayatları görünce içimiz soğu... Devamını Gör
Bagimlilik yaratmiyor.
Hepsi boş şeyler. Gerçek sebep sadece kaos sever bir millet olmamız(Büyük çoğunluğumuz en azından). Bu yüzden dizilerde, en basit hikayede bile dram var.