“Hayır” Sever Misiniz?
“Hayır” Sever Misiniz?
Başlığa baktığınızda hemen aklınıza bağış yapan, insanları yardım eli uzatan, iyi kalplı, “pamuk gibi” tabirli insanlar gelebilir. Bu anladığınız tamamen algı konusunu kapsar ki bugünkü konu tamamen “Hayırseverlik”. Anlatacaklarım tam da buna uygun olsa da, başkaları için değil, kendiniz için neler yaptığınızla ilgili.
En sevdiğim egzersizlerden biridir. “Hayır” diyememe bazıları için “tabu” halindedir. İlk başlarda zorlanılır. “Nasıl derim?” “Utanırım!” “Benim için çok zor!” “Diyenlere imreniyorum!” gibi ifadeler sıralanır.
Peki, gerçekten “hayır” demek istiyor musunuz? Eğer cevap kocaman bir “EVET” ise, “Hayır” dediğinizde neler kazanabileceğinizi hiç düşündünüz mü? En güzel kazançlardan biri zamandır. Başkaları için, onlara “hayır” diyerek kendiniz için ertelediğiniz ve yapmak istediğiniz pek çok şeye zaman kazandığınızı görürsünüz. Bu sizi mutlu ve huzurlu olmaya götüren ilk adımlardan biridir. Kendinizi istemediğiniz şeyleri yapmaya zorlar bulmaktan vazgeçersiniz. Böylece başkalarının sorumluluklarını da onlara geri vermiş olursunuz.
Nina Grunfeld’in “Benim Büyük Kitabım” da yazdığı ve benim de çalışmalarımda uyguladığım bölümü sizinle paylaşıyorum
“Hayır” demek yardımcı olmak istemiyorum demek değildir. Başka öneriler de sunulabilir. Size bir soru sorulduğunda bir an durun, sonra içinizdeki sese kulak verin. Onu şimdi göz ardı ederseniz başka bir zaman tekrar önünüze çıkacaktır. Ne istediğinize karar verin. Yani gerçekten yapmak istiyor musunuz? Duygularınızı tartın.
Kararın tamamen size ait olduğunu unutmayın. Gerçekten reddetmek istemiyorsanız, “Hayır” demek zorunda değilsiniz “evet” diyebilirsiniz. Oyalanın. Zamanınızı, gerçekte ne istediğinizi anlamak için kullanın. Daha çok zamana ihtiyacınız varsa; “programıma bakmam lazım…”, “bunu biraz düşüneyim..”, vb. şekilde söyleyebilirsiniz. Ağzınızdan çıkan ilk kelime “hayır” ise sözünüze bağlı kalmanız daha kolaydır. Dürüst, açık sözlü ve gerçekçi olun. Sesiniz net ve anlaşılır olsun. “Hayır” derken karşınızdaki kişinin gözlerinin içine bakın. İfadenizi destekleyecek şekilde başınızı da “hayır” anlamında sallayabilirsiniz.
Kısacası; “hayır” cevabını sevmekten geri durmayın. Cevaplarınızda egzersiz olarak kullanabilirsiniz. Her “hayır”da bir hayır olduğunu da düşünürsek, hayırsever olmanızı kutlar, “Hayır”lı günler dilerim.
Yazar : Pelin Narin Tekinsoy
hayır diyebileceğimiz teklifler hayır diyebilmek hayır diyemem hayır diyememe hastalığı hayır diyememek kimseye hayır diyemiyorum neden hayır diyemiyoruz
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın