Hayati Risk ve Estetik: Doktora Meme Küçültme Ameliyatı İçin 1.326, Beyin Ameliyatı İçin ise 546 Lira!
Sağlık Uygulama Tebliği’ne göre devlet, estetik müdahale sayılan meme küçültme ameliyatı için 1326 lira, hayati risk taşıyan beyin kanaması ameliyatı için 546 lira ödüyor. Uzmanlar yakında kimsenin beyin cerrahı olmayı tercih etmeyeceği görüşünde.
Gelin sağlık alanındaki bu dengesizliği birlikte inceleyelim...
Hürriyet'ten Mesude Erşan'ın haberine göre, beyin cerrahisi uzmanlığı TUS’ta (Tıpta Uzmanlık Sınavı) giderek daha az tercih ediliyor. Uzman doktorlar, Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) beyin ameliyatlarına hak ettiği değerin verilmemesinin bu durumda etkili olduğunu iddia ediyor.
Devlet lazerle selülit ve incelme tedavisi için 1200 TL ödüyor
Söz konusu tebliğe göre, devlet hayati risk taşıyan beyin kanaması ameliyatı için 213- 284 TL verirken lazerle selülit ve incelme tedavisi için 1200 TL ödüyor. Yani estetik girişim olan lazerle selülit ve incelme tedavisi için beyin kanaması ameliyatının 6 katı ücret öngörülüyor.
Türk Nöroşirürji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şükrü Çağlar: 'Meslektaşlarımızı ameliyat yapmaktan kaçınır hale getirdi'
Yakın gelecekte beyin ameliyatı yapacak doktor bulunamayacağını söyleyen Türk Nöroşirürji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şükrü Çağlar, “Çaresizce dolaşıp ameliyatını yapabileceği doktor ekibi, hastane arayan hastalar var” diye konuştu.
Nöroşirürji uzmanları mesleki zorunluluk sigortasında en yüksek risk grubunda yer alan ve en yüksek primi ödeyen hekimler. En zor sayılabilecek, en stresli ameliyatlardan diğer branşlara göre çok düşük ücret alıyor.
Prof. Dr. Çağlar, “Bu durum, meslektaşlarımızı ameliyat yapmaktan kaçınır hale getirdi. Performans sisteminin gerektirdiği puanları, riskli ameliyatları yapmadan basit işlemlerle toplamaya yöneltti” diye konuştu.
Yağ aldırmak beyin ameliyatından daha pahalı
Sağlık Bakanlığı’nın verdiği performans puanlarına göre (ödemeler bu puanlar esas alınarak hesaplanıyor) beyin ve sinir ameliyatlarıyla diğer bazı ameliyatların karşılaştırması:
Beyin zarı dokusunun bir kısmı dışarıda doğan bebeklere uygulanan ciddi hayati risk taşıyan, komplike ameliyat 600 puan. Burun kemeri düzeltilmesi 600 puan.
Hayati risk içeren, beyin omurilik sıvısının bir defektten dışarı akışını engelleme operasyonu 500 puan. Kasık fıtığı operasyonu 600, bel fıtığı ameliyatı 660 puan.
Deri grefti (parça) ameliyatı 400, tek bir doku içeren (kemik, kas vb.) greft alınması 1650 puan. Şah damarlarındaki pıhtı ve plakları temizlemek için damar açılarak yapılan, ciddi hayati risk içeren ameliyat 1000 puan.
Üç farklı doku içeren serbest flep (yine hayati risk içermeyen ancak görece daha uzun süren bir girişim) 2 bin 300 puan. Travma sonrası ortaya çıkan, çok hızlı tanı konularak tedavi edildiğinde hayat kurtaran beyin kanaması ameliyatı 550 puan.
Kimse beyin cerrahı olmak istemiyor
Prof. Dr. Talat Kırış(Türk Nöroşirürji Derneği Başkan Yardımcısı): Biz beyin cerrahisini tıbbın en üst alanı olarak değerlendiriyor, bütün zorlukları göz önüne alarak, isteyerek girdik. Bugün geldiğimiz nokta tam tersi. Kimse istemiyor. TUS’ta en alt sıralara düştü. Beyin cerrahları ne kamu ne de özel sektörde hak ettikleri kazanca sahip değiller. Bunun üstüne bir de tedirginlik eklendi. Cerrahi planlarken komplikasyondan, hekim hatası (malpraktis) yaşanmasından korkuyoruz. En ufak bir sorunda şikayet ediliyoruz. Soruşturma furyası başlıyor. Biz de benzer ameliyatı planlarken ‘Aman, yine bir şey olursa’ diye kaçınıyoruz.
Tıbbi malzeme eksikliği de etkili
SGK ödemelerinin çok aksaması nedeniyle kaynak bulamayan tıp fakültelerinin teknik cihaz alımı da sekteye uğruyor. Firmalar benzer nedenlerle bazı ürünlerini piyasadan çekiyor. Bilhassa ileri yaş, sistemik hastalıkları bulunanlar, çocuk hastalar, tümör, revizyon, travma cerrahilerinde kullanılan, kimi muadilsiz tıbbi malzeme ve ürünler pazarda bulunmuyor. Bu nedenle bazı ameliyatlar durma noktasına geldi. Ameliyatı daha güvenli ve etkili yapmaya yarayan malzemeleri temin edemeyen doktor, yüksek riskli ameliyatlardan kaçınıyor ve daha çok tetkik istiyor.
Yorum Yazın
BURASI TÜRKİYE BURADA BEYİN LAZIM DEĞİL. Meme çok önemli hayati önem taşıyor.
Beyin göçü dedikleri olay bu şekilde mi yaşanıyor?
Bu şartlar altında bende beyin göçü yapardım
Para için doktor olcaksa hiç olmasın amk. Burada bir insanın hayatı söz konusu.
Yapma yaa gel senj 10 snee universite okutalim ama 5 bin lira maas al olur mu peki