Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
“Havuz” Problemini Çözemediler Sabah-atv Elde Kaldı

“Havuz” Problemini Çözemediler Sabah-atv Elde Kaldı

24.03.2014 - 13:14 Son Güncelleme: 24.03.2014 - 13:15

Sabah-atv’nin, Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla oluşturulan 630 milyon dolarlık havuza katkı yapan işadamlarına satılması ile ilgili sürecin, 17 Aralık’ta başlayan Büyük Rüşvet ve Yolsuzluk Operasyonu ile kesintiye uğradığı ortaya çıktı.

17 Aralık havuz problemini çözümsüz bıraktı, Sabah-atv’nin sahiplik yapısı halen değişmedi!

Umut Oran: Ellerine yüzlerine bulaştırdılar çünkü yolsuzluk ayyuka çıktı

ANKARA

Sabah-atv’nin, Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla oluşturulan 630 milyon dolarlık havuza katkı yapan işadamlarına satılması ile ilgili sürecin, 17 Aralık’ta başlayan Büyük Rüşvet ve Yolsuzluk Operasyonu ile kesintiye uğradığı ortaya çıktı. Rekabet Kurumu’nun satışa ilişkin olarak 20 Aralık’ta önizin verdiği belirtilmesine karşın, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın önergesini yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, atv’nin satışına ilişkin olarak RTÜK’e bildirimde bulunulmadığını bildirdi. RTÜK Kanunu uyarınca 30 gün içinde bildirimde bulunulması gerektiği için bu durumda Sabah-atv’nin satışı gerçekleşmemiş sayılıyor. Umut Oran da bu yanıt üzerine, “Erdoğan havuz probleminden çıkamadı. Salma saldı, havuz kurdu, ATV'yi satın almak için iş adamlarından para tahsil etti ancak işlemi gerçekleştiremedi. Ellerine yüzlerine bulaştırdılar, işi tamamlayamadılar. Çünkü yapılan usulsüzlük ayyuka çıktı, Türkiye havuz medyasını öğrendi, Başbakan'ın işini engelledi” değerlendirmesinde bulundu.

Yolsuzluk soruşturması dosyasında; satışı için Recep Erdoğan'ın talimatıyla AKP'ye yakın işadamlarından toplanan paralarla havuz oluşturulduğu ve havuza Mehmet Cengiz, Celal Koloğlu, İbrahim Çeçen, Adnan Çebi, Hayrettin Özaltın, Muzaffer Nasıroğlu ve Abdullah Tivnikli’nin para yatırdığı öne sürülmüş, Umut Oran da konuyu TBMM’ye taşımıştı. TİB aracılığıyla sansürlenmeye kalkılan bu önergenin (www.umutoran.com/2014/01/06/chp-sabah-atvnin-satisi-icin-550-milyon-dolarlik-havuz-olusturulmasini-tbmmye-tasidi/ ) dışında Umut Oran, satış yapıldıysa RTÜK Kanunu uyarınca 30 gün içinde buraya da bildirimde bulunulması gerektiği için konuyu takip etmiş, yeni bir önergeyi Şubat ayında Arınç’a yöneltmişti.

 

RTÜK’e başvuru yok

Arınç ise Umut Oran'ın soru önergesine şu yanıtı verdi:

'Turkuvaz Aktif Televizyon Prod. A.Ş. unvanlı ATV'nin hisselerinin bir başkasına devrine ilişkin olarak yakın tarihte Radyo Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) 6112 sayılı Kanun kapsamında Üst Kurula intikal eden bir bildirim bulunmamaktadır.

ATV’nin ortaklık yapısı

RTÜK kayıtlarına göre; ATV'nin ortaklık yapısı halen Çalık Holding A.Ş. (yüzde 33), Çalık Turizm Kültür İnş.San. Tıc. A.Ş (yüzde 25) Lusail International Media Company (yüzde 25), Gap Yapı İnşaat A.Ş. (yüzde 15), Ahmet Çalık (yüzde 1) ve Serhat Albayrak’tan (yüzde 1) oluşmaktadır. Yönetim Kurulu Üyeleri ise Ahmet Çalık, Serhat Albayrak, Ahmad Mohd A Y Al Sayed ve Berat Albayrak’tan oluxşmaktadır.”

Oran: Ellerine yüzlerine bulaştırdılar

Bu yanıt üzerine Umut Oran, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın cevabına göre Turkuvaz Medya Grubuna ait ATV'nin ortaklık yapısında bir değişiklik yok. Halbuki bu kanalı satın alanlar 1 ay içerisinde ortaklık yapısını RTÜK'e bildirmek zorundaydı. Bu bildirim yoksa, satış işlemi baştan itibaren hükümsüz sayılır.  Yani Erdoğan havuz probleminden çıkamadı. Salma saldı, havuz kurdu, ATV'yi satın almak için iş adamlarından para tahsil etti ancak işlemi gerçekleştiremedi. Ellerine yüzlerine bulaştırdılar, işi tamamlayamadılar. Çünkü yapılan usulsüzlük ayyuka çıktı, Türkiye havuz medyasını öğrendi, Başbakan'ın işini engelledi.”

Önerge neyi içeriyordu?

Umut Oran, önergesinde; 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 20. maddesi ve “Medya Hizmet Sağlayıcı Kuruluşlar İle Platform Ve Altyapı İşletmecilerinin Uymaları Gereken İdari Ve Mali Şartlar Hakkında Yönetmelik’in 15. maddesine göre TV yayın kuruluşunun satışı, devrinden itibaren 30 gün içinde RTÜK’e bildirimde bulunulması gerektiğini anımsatarak, şu soruları yöneltmişti:

İşte yanıt bekleyen sorular

“Rekabet Kurumu, Sabah-atv’nin satışına 19 Aralık 2013 tarihinde ara kararıyla onay vermesine karşın hisse satışı henüz gerçekleşmedi mi? ATV isimli televizyon kanalının hisselerini devralan Zirve Holding ortakların ad ve soyadları ile hisselerin devri sonucunda oluşan ortaklık yapısı ve oy payları hakkındaki bilgileri Radyo Televizyon Üst Kurulu’na kanunda belirtilen 30 günlük süre içinde bildirmiş midir? Bu bildirimin tarihi ve sayısı nedir? Bu bildirim yapılmışsa ATV’nin künyesinde yeni ortalık yapısı neden yer almamaktadır? Sabah-atv’nin bugün itibariyle sahipleri/ortakları kimlerdir? Bugün itibariyle Sabah-atv’nin sahiplik yapısı bilinmiyorsa bu konuyla ilgili olarak MASAK’a bildirimde bulunuldu mu?”

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam