Hamilelik Hakkında Bilgiler
Hamilelik Hakkında Bilgiler
Hamilelik dönemi her kadın için hayatının en özel zamanlarından biridir. En çok merak edilen ise doğacak bebeğin cinsiyeti ve doğuma kadarki sürecin nasıl takip edilmesi gerektiğidir. 14. haftadan sonra bebeğin cinsiyeti kesin olmamakla birlikte öğrenilebilir. 24. haftada bu bilgi netlik kazanacaktır. Hamilelikle birlikte birçok sorun yaşanabilir. Özellikle ileri yaşlarda tehlikeli boyutlara varan sağlık sorunları sık görülmektedir. Doktorların önerileri ise hamilelik döneminin erken yaşlarda olması gerektiğidir. 35 yaş üzeri hamileliklerde bebeklerin down sendromlu olma ihtimali artmaktadır. Hamilelik her yaştaki kadın için dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. Kimyasal içerikli her maddeden uzak durulmalı ya da olabildiğince az maruz kalınmalıdır. Bunlara örnek olarak temizlik malzemeleri ve saç boyalarını söyleyebiliriz. Yapılan araştırmalar sonucunda hamilelik sürecinde uygulanan saç boyasının bebeğe hiç zararı olmadığı anlaşılsa da tedbir olarak bitki özlü saç boyaları kullanılması tavsiye edilebilir. Röntgen filmi çekimlerinde kullanılan X ışınları bebeğe kalıcı hasarlar verebilir. Bu hasarlardan korunmak için çok gerekmedikçe röntgen filmi çektirmemek doğru olacaktır.
Hamile bir kadının ilaç kullanımı mutlaka hekim denetiminde olmalıdır. Doktorun izni olmadan aspirin dahi kullanılmamadır. Kafeinli ve asitli içecekleri mümkün olduğu kadar az tüketmek önerilir. Bitki çayları tüketirken de dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Özellikle bazı bitkilerin rahmi uyardığı ve rahim kasılmalarını başlattığı bilinmelidir. Bu bitkilere örnek olarak; alge vera, sarıçiğdem, fesleğen (reyhan) yıkan otu, karanfil yağı, eşekkulağı, karakafes, pamuk kökü, dong quai, koyungözü, kırlangıçotu, ardıç, ardıç yağı, ökseotu, yarpuz, kın, yalancı ginseng, sedefotu, kafuriye, solucanotu ve yabani yer elması sayılabilir. Kadınların hamilelik boyuncabu bitkilerden uzak durması faydalıdır.
Hamilelikte dikkat edilmesi gereken bir konuda aşırı kilo alınmasıdır. Normal seyreden gebelikte ilk aylarda her ay birer kilo alınırken, ilerleyen aylarda iki kiloya kadar artabilir. Aşırı kilo alınması halinde, hamilelikte annenin başka rahatsızlıklarla karşılaşmasına sebep olurken, doğum sırasında da sorunlar yaşayabilir. Ayrıca doğum sonrasında bu kilolardan kurtulmak kolay olmayacaktır. Hamilelik devam ederken cinsel ilişkide bulunmanın bir sakıncası olmadığı doktorların ortak kanısıdır. Ancak son aya girildiğinde daha dikkatli davranmak gerekebilir. Elbette bazı riskli gebelikler için bu geçerli olmayabilir. İlk aydan doğuma kadar doktorun öngördüğü düzenli kontrollerden geçmek çok önemlidir.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın