HAARP Gerçekleri, Anomaliler ve Kahramanmaraş Depremi
Kahramanmaraş depremlerindeki kayıplarımızın büyüklüğü ile ortaya çıkan dramın sarstığı bir dönemdeyiz. Türkiye’de son yüz yılın ortalamasına göre yaklaşık üç senede bir 6.5 büyüklüğünün üzerinde deprem oluyor. Maddi ve manevi hasarın boyutu oldukça büyük. Deprem, Anadolu coğrafyasındaki travmatik konulardan biri haline gelmiş durumda. Bununla beraber, teknoloji ilerledikçe daha sağlıklı yerleşim imkanlarını uygulamaktan ziyade tetikleyici harici taraf arayışları ve komplo teorisi tartışmaları da deprem afetleri sonrasında geleneksel hal aldı. Kahramanmaraş depremlerinin de ardından HAARP’ın deprem silahı olarak kullanılmış olabileceğini savunanlar medyada yer buldu.
Atmosferik koşulların elektromanyetik alanlarla değiştirilmesi konusunda tarihsel süreçte en çok çalışma yapılan ülkelerden biri Rusya’dır. Komplo teorisyenliği tarafında, ak-kaşık (!) “Rus uzmanlar da bu konuda uyarmıştı” gibi tuhaf iddialar bile ortaya atıldı. Dezenformasyona açık olan bu konunun rakamsal değerlendirmesi ve gelecekteki stratejik yönünü burada kısaca aktarmak istedik.
HAARP’ın kökenini merak edenler, yine Alaska Fairbanks yakınlarındaki HIPAS (High Power Auroral Stimulation) projesi, 1960’lı yıllardaki ABD ulusal bilim fonu (NSF) önerileri (örneğin) ve Texas’lı Dr. Bernard J. Eastlund’ın patent ve iddialarını incelemeliler. Elektromanyetik iyonosfer gözlem ve yapılandırma sistemi çalışmaları Soğuk Savaş döneminde Sovyet-Rusya’nın ilgi alanlarından biriydi. Sonrasında bu konuyla ilgili olarak ABD başta olmak üzere başka ulusal ve uluslararası araştırma tesisleri de kurulmuştur. HAARP bunların en dikkat çekicisi olduğu için komplo teorisyenlerinin hedefi olmakla birlikte, elektromanyetik dalgalarla iklim düzenleme gibi faaliyetlerin halen Rus kökenli firmalar tarafından ticari faaliyetlerinde hizmet olarak pazarlanmakta olduğuna dikkat edilmelidir. Örneğin Rus girişimci M. Lavrov, Dubai merkez ve sermayeli bir şirket kurarak bu hizmetin kripto parasını bile piyasaya sürmüş durumdadır.
HAARP’la ilgili bilimsel ve teknolojik çalışmalarda Prof. Dr. Ümran İnan (Stanford/Koç Üniversitesi) da dahil yüksek atmosfer fiziği ve elektromanyetik dalgalar konusunda çok sayıda bilim insanı yer almıştır.
HAARP mevcut gücüyle (3.6MW) yaklaşık 15 yıldır işletilmektedir ve bunun iki yılı (2013-2015) çalıştırılmamıştır.
HAARP’tan daha etkili alternatif deprem tetikleme modeli olup olamayacağı konusunu herkese açık ortamlarda tartışmak da zemine uygun bina gibi konulardan daha önemli değildir; provokasyonlara karşı güvenlik açısından da sakıncalıdır.
Bunların uygulama detayındaki zorluk ve çözüm yöntemleri geniş kapsamlı bir konu olduğu için başka yazılarda değinmek daha doğru olacaktır.
Aşağıdaki resimde görülen Zmiev İstasyonu, Sovyet-Rusya döneminde iyonosfer araştırmalarında kullanılmıştır ve gücü 25MWatt olduğu belirtilmektedir (HAARP’tan 7 kat daha güçlü).
CGCT (Climate Global Control Trading) şirketi Dubai’de yatırım bulmuş bir Rus teknolojisidir.
CGCT’nin rakipleri de bulunmaktadır. Örneğin resimde internet sitesinden bir görüntü olan Weahterlab bunlardan biridir.
Atmosferdeki iyonosferi olayların izlenmesi ve depremler ile ilişkilerinin analizi konusunda akademik camiada da küresel ve ulusal projeler bulunmaktadır.
Aşağıdaki resimde görülen grafik 6 Şubat 2023 günü Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler öncesinde komşu fay sistemindeki iki uzak noktadaki gözlem istasyonlarında alınan yaklaşık beş aylık veridir.
6 Şubat 2023 04:17’de meydana gelen Pazarcık depremi, karasal merkez üssü ve sığ olmasına bağlı yüksek yüzey ivmeleri itibarıyla yaşam alanlarını vuran bilinen depremler içinde en büyüklerden biridir.
Japonya’da da gerçekleşen depremlerden Türkiye’dekileri gibi merkez üssü karada ve 30km’den sığ olanlarda (örneğin 1995 Kobe) hasar büyük oldu.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
evet Haarp teknolojisi olan USA gemisi İstanbul Boğazı'na geldi, tuşa bastı, istanbuldaki ve kuzey marmara'daki bütün fayları es geçip 1800 km uzakta olan Ka... Devamını Gör
Rusya'da Çin'de değil gelip Türkiye'de Hatay'da deprem yapalım demişler.İlginç
Haarpla zartla zurtla 10 ilde 7 şiddetinde depremler silsilesi yapılabileceğine inananları hasan mezarcı gibi peygamber olduğuma bile inandırırım.
Bilim ispata dayanır müspettir.Böyle sayfalarca yaz çiz hepsi çöptür .Ya ispat edeceksin yada sktirip gideceksin ...
Bilim adamı akademisyen olarak yazıyorum, ispat için ne gerek deney gerek değil mi, böyle bir teknolojiyi bilimsel makalede yazmazlar devlet izin vermez, var... Devamını Gör