Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Gördüğünüzde Sizi Zamanda Yolculuğa Çıkaracak 11 Tarihi Güzellik
Hepsi birbirinden müthiş! 😍
1. Deyrulzafaran Manastırı, Mardin
2. Göbeklitepe, Şanlıurfa
Dünyanın bilinen ilk ve en büyük tapınağı olan Göbeklitepe her yönü ile keşfedilmeyi bekleyen bir tarihi miras! Mağara duvarlarındaki hayvan figürleri, anıtların büyüklükleri ve bu mistik havayı deneyimlemek için herkesin gitmesi gereken bir yer!
3. Nemrut, Adıyaman
2.150 metre yükseklikte Nemrut Dağı'nda bulunan bu devasa heykeller bizden yüzyıllarca önce yaşamış insanların izleri adeta...MÖ 62 yılında Kommagene kralı Antiochus Theos'un yaptırdığı bu anıtlar hala ihtişamını koruyor!
4. Dara Harabeleri, Mardin
Perslerin mirası olan Dara Mezopotamya Harabeleri Anadolu'nun kadim miraslarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Savaşın gölgesinde kalmış bu gizemli şehirde kesinlikle bir gezintiye çıkmalısınız.
5. Mor Gabriel Manastırı, Mardin
1600 yıldan daha uzun süredir ayakta olan bu manastır günümüzde de eğitimler için aktif olarak kullanılmaktadır. Dünyanın en eski ve ayakta duran Süryani Ortodoks manastırı olan Mor Gabriel Manastırı hem tarihi hem de sahip olduğu mimarisi ile gerçekten mükemmel bir yer!
6. Malabadi Köprüsü, Diyarbakır
1147 yılında Artukoğulları tarafından inşa edildiği bilinen Malabadi Köprüsü yıllar geçse de ayakta kalabilen nadir tarihi eserlerden biri. Köprünün üzerinde yer alan motifler gerçekten bunun sadece bir köprü değil adeta sanat eseri olduğunu da gözler önüne seriyor!
7. Perre Antik Kenti, Adıyaman
Kommagene Krallığı'nın 5 büyük kentinden biri olan Perre Antik Kenti yıllarca jeopolitik öneme sahip bir kent olmuştur. Dini açıdan da önemli bir kent olan Perre şu an harabe durumunda olsa da hala tarihten izler taşıyan önemli bir tarih noktası.
8. Zeugma antik Kenti, Gaziantep
Tepeler üzerine Selevkeia Euphrates ismi ile kurulmuş bu antik kent pek çok medeniyete ev sahipliği yapsa da altın çağını Roma döneminde yaşamıştır. Roma döneminde özellikle sanat alanında çok ilerleyen Zeugma mozaik taşları ile yapılmış eşsiz eserlerin de günümüze ulaşmasını sağlamıştır.
9. Surp Giragos Ermeni Kilisesi, Diyarbakır
Ortadoğu’nun en büyük Ermeni kilisesi olan Surp Giragos iç ve dış mimarisi ile herkesi büyülemektedir. Sahip olduğu detaylar ve tarihi havası ile göze çarpan kilise 15.yüzyılda yapılmıştır.
10. Ulu Camii, Diyarbakır
Anadolu'nun eski camisi olan Ulu Camii mükemmel mimarisi ile dikkat çekiyor. Kökleri kiliseye dayanan cami 639 yılında bölgede egemen olan Müslümanlar tarafından camiye çevrilmiştir. Caminin her bir noktasında bulunan detaylar gerçekten muazzam!
11. Zinciriye Medresesi, Mardin
1385 yılında inşa edilen medresesi doğu ve batı uçlarında bulunan dilimli kubbeleri ve sahip olduğu yüksek anıtsal portali ile oldukça uzaktan bile fark edilebiliyor. Konumu ile de Mardin'in tüm güzelliğini gözler önüne seren bu medrese Artuklular tarafından yapılmıştır.
Tüm bu güzellikler kaybolmasın, gelecek nesillere güvenle aktarılabilsin diye seni de sürdürülebilir yöntemlere sahip çıkmaya, doğamızı, dünyamızı ve ülkemizi korumaya davet ediyoruz.
Ülker olarak, “Önce Ülkem, sonra Ülker” ilkesiyle “Güzel Ülkem İçin Doğa Bize Emanet” diyoruz ve sürdürülebilirlik konusunu önemsiyoruz!
#GüzelÜlkem #DoğaBizeEmanet
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Çok güzel içerik... Ahh Mardin, bir gün buluşacağız...
Çok güzel bir içerik, neredeyse hepsine gittim. Özellikle Mardin harika bir yer.