Gül'ün MİT Yasası ile İmtihanı
MİT Yasası Köşk'te
Köşk gerginliğinin tartışmalı MİT yasasını nasıl etkileyeceği merak konusu oldu. TBMM’de kabul edilerek Cumhurbaşkanlığı’na gönderilen MİT yasasına ilişkin Abdullah Gül’ün 15 gün inceleme süresi bulunuyor. Kulislerde, Gül’ün veto etse de onaylasa da, yasa hakkındaki her tasarrufunun Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin bir mesaj olarak algılanacağı ifade ediliyor.
Cumhurbaşkanı Gül, görev süresinin sonuna yaklaşırken en kritik düzenlemelerden biri ile ilgili karar verme durumunda kalacak. HSYK düzenlemesi, dershanelerin kapatılmasına yol açan düzenleme, tam gün yasası gibi benzer kritik yasalarda veto hakkını kullanmayarak hem muhalefetin hem ilgili meslek kuruluşlarının tepkisini çeken Çankaya Köşkü, MİT teklifi ile ilgili kararını, Cumhurbaşkanlığı tartışmalarının gölgesinde verecek. Gül’ün, yasayı inceleme süresi 2 Mayıs’ta sona eriyor.
“TOPU AYM’YE ATABİLİR”
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün daha önce HSYK düzenlemesinde takındığı tavrı hatırlatarak “Onaylayıp topu Anayasa Mahkemesi’ne atabilir. Ama bu sefer bu topu taca değil kornere atmak olur” dedi. Gül’ün hukuka saygılı bir Cumhurbaşkanı ise Anayasa’ya aykırı MİT yasasını veto etmesi gerektiğini belirten CHP’li Engin Altay, Gül’ün tavrını Köşk seçimini düşünerek belirlemesi ihtimali hakkında ise şu yorumu yaptı: “Cumhurbaşkanı, yasayı onaylasa da onaylamasa da siyasi kaderi Erdoğan tarafından belirlenecek. Sonuç değişmeyecektir.”
Başbakan için çok önemli
MİT yasasının, teşkilatın hükümet-cemaat kavgasındaki öneminden dolayı bizzat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla biçimlendirildiği biliniyor. Tartışmalı yasanın görüşmelerinde de AKP yönetimi ile Köşk arasında gerginlik yaşanmıştı. Teklifin görüşmelerinde sona yaklaşılırken en kritik önerge ile ilgili kriz patlak vermiş, MİT’e Meclis denetimi getiren düzenleme için önergeyi AKP’liler imzalamayınca Gül’ün istediği madde Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın imzaladığı önerge ile ihdas edilmişti.
DİLEK GEDİK/ANKARA | DHA