Gökçen Erdoğan Yazio: Biz de Kimiz, Bu İş de Ne?
Ben mesleklerin, toplumdaki rollerin ve başka herhangi bir şeyin 'insan olma'nın önüne geçmesini kabul edemiyorum. Doktor böyle olmalı, böyle konuşmalı, böyle inanmalı... Bunların tümü şekilcilik.
Anne olunca o giyilmez, bu kullanılmaz gibi klişeler de vardır mesela.
Cinsellik konuşulsun dediğimde zannediyorlar ki ayıplı fıkralar anlatıp kıkırdayalım istiyorum.
Aksine, son derece doğal bir şeyi, eğrisiyle doğrusuyla, sindirelim öğrenelim anlayalım istiyorum. Safra kesesi konuşuluyorsa cinsel isteksizlik de konuşulabilsin, onu da geçtim korunma yöntemleri konuşulabilsin. Aktif cinsel yaşam için ideal yaş elbette var ancak bilgisi önceden edinilsin. İstemeyen evlenene dek yaşamasın ama yaşadığında olacakları, olmayacakları, tehlikeleri, fırsatları bilsin. Bu ülkede üniversite mezunu birinin bile cinsel organının iç yapısına dair sorduğu soruları duysanız... Gülenleriniz olacaktır ama ben daha çok acıklı buluyorum. Bir açık var ve onu doldurmaya çalışıyorum.
Vajinismus diye bir şey asırlardır var ama yeni duyanlar o kadar fazla ki. Cinsel ilişkiye giremediği için şiddet gören kadınlar, baba evine bırakılan gelinler hiç gülünç değil. O zaman gülmeden konuşmayı da öğreneceğiz. Hemen değil ama mutlaka! Kızlık zarı elastik olanlar bakire olmadıkları için öldürüldüler. Neden? Çünkü biz daha az konuşuyorduk. Daha az insana ulaşıyorduk. Bir şeyler değişsin diye ekranda olmaya, köşe yazmaya, kitap yazmaya devam edeceğim. Bu da benim hedefim. Doğum uzmanı olduğum gerçeğiyle yüzleşenler, doğumdan öncesinin uzmanlığını da görmezden gelmeyecekler, bu zamanla olacak ama olacak.
Ekrana çıkarken resmi kostümler seçmemi, saçımı sıkı topuz yapmamı, tıp dilinde konuşmamı öğütleyenler çok oluyor.
Gözlük takmamı dahi önerenler oldu. Ama ben böyle biriyim. Tıp fakültesinde gecemi gündüzüme katarken de böyleydim, evlenirken de, doğuma giderken de. Yeni uzmanlıklar edinip eğitimler alırken ve hatta eğitim verirken de. Neden mesleğimi yaparken başka biri gibi olmam gereksin ki! Bu sizde de gerekiyor mu? Umarım gerekmiyordur.
Üniversite söyleşilerimizin yer aldığı bir projemiz vardı ama bir süredir sekteye uğradı, durum malum. Karşı Cinsin Yanındayım beni üniversite gençliğiyle buluşturan muhteşem bir projeydi. Burada amaç, kendi cinselliğini bilmeyi geçti, karşındakini ya da karşı cinsi bilmeye vardı. Bu beraberinde empatiyi, anlayışı getiriyor. Cinsellikte en önemli şey sizin tatmin olmanız değil, çift olarak mutlu sürdürüp sonlandırmak. Öyleyse sağlıklı ilişkiler hem kendinizi hem onu tanımanızla mümkün. İstiyorum ki anne babalarımızın kaçırdığı şeyi çocuklarımız kaçırmasın.
Ve yine istiyorum ki artık yaptığımız işin neden önemli olduğunu ve dahası kendimizi anlatmak zorunda kalmayalım. Kesinlikle anlaşabiliriz.
Yorum Yazın