Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Doğru Kullanıldığında Vezir, Yanlış Kullanıldığında Rezil Eden 17 Entelektüel Kelime

Doğru Kullanıldığında Vezir, Yanlış Kullanıldığında Rezil Eden 17 Entelektüel Kelime

Altay Şengür
30.07.2015 - 11:59 Son Güncelleme: 31.07.2015 - 14:52

Toplum olarak kelime hazinemizin oldukça dar olduğu su götürmez bir gerçekken, istedik ki bu hazineyi bir nebze de olsa geliştirelim, birkaç güzel kelime ile kurduğumuz cümleleri taçlandıralım..

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Oksimoron

1. Oksimoron

Pek bilinmez fakat girdiği cümleye asalet katar. İki birbiriyle uyumsuz olan özellik veya düşünceyi barındıran tamlama olarak tanımlanabilir. Bundan dolayı da bu tamlamalar mantıksız, olması beklenmeyen olarak nitelendirilir.

Örneğin: Avrupa Fatihi Fenerbahçe..

Not: BJK

2. Sekülerizm

2. Sekülerizm

Ülkemizde bazı insanlar tarafından küfür gibi kullanılan bu kelime, uhrevî veya dinî olmayan, dünyevi olan manalarına gelir. Laiklik ile bol bol karıştırılır anlam olarak fakat birbirinden tamamen farklıdırlar. Bu görüşe sahip kişiler için dini değerlere önem vermeyen, onlara ilgili duymayan kişilerin savunduğu bir görüştür diyebiliriz.

3. Retrospektif

3. Retrospektif
tr.wikipedia.org

Yine pek bilinmeyen bir kelime, fakat güzel. Görsel sanatlarda retrospektif, bir sanatçının kariyeri boyunca yaratmış olduğu eserlerden derlenmiş sergilere denir. Sinemada ise, bir yönetmen veya oyuncuyu iyi bir şekilde temsil ettiği düşünülen seçmece filmlerdir. Genel olarak sanat muhabbetlerinde dillendirilen kelimelerdendir.

4. Pragmatik

4. Pragmatik

Pek duyduğumuz fakat toplum olarak tam anlamını çözemediklerimizden. Çevresinden ziyade kendi menfaatlerini düşünen, yararcı, faydacı insanlar için kullanılır. 

Menfaatçi kişilere kabalık etmemek için kullanın bu kelimeyi. Kibar olanı..

5. Ütopya

5. Ütopya

Pek sevilen fakat yerli yersiz herkes ağzına aldığı bir kelime. Aslında doğru yerlerde kullanılınca gerçekten hoş oluyor. Aslında olmayan fakat herkesçe olması istenen ideal düzen anlamına gelir. Bugün itibariyle olması imkansız toplum tasarımları için kullanılır. 

Ulaşması zor olan hedefler için kullanmayın şu kelimeyi be abicim. Olmuyor valla.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Dejenere

6. Dejenere

Toplumca bol bol kullandığımız kelimelerden. Kısaca demode olmuş, bıkkınlık getiren şey olarak tanımlayabiliriz. Bazı sanatsal muhabbetler de yahut toplumsal sorunların konuşulduğu ortamlarda dillendirebilirsiniz. 

Yerli yersiz kullanımı adeta 'yeter artık' dedirtir..

7. İmgelem

7. İmgelem

Son dönemlerin sevilen kelimelerinden. TDK'a göre hayal gücüyle yaratılan olarak tanımlanmış. İnsanın kendi bilincinden uzaklaşıp, bilinçdışı olarak yarattığı şeyler diyebilirim. 

Kurduğunuz cümleleri zenginleştirmek için kullanabilirsiniz.

8. Dışavurum

8. Dışavurum

Kısaca ruhsal olayların belli işaret veya tasvirlerle yansıtılması, insan ruhunun algılanabilecek biçimde kendini dışa yansıtması, ifade etme şekli olarak tanımlanabilir. 

Psikoloji muhabbeti yakaladınız mı yapıştırın bu kelimeyi, affetmeyin.

9. Ekseriyet

9. Ekseriyet

Ağza yakışan kelimelerden. Çok da basit bir anlamı var. Çoğunluk, çokluk anlamlarına geliyor. Parçaların oluşturduğu bir bütünü tek başına açıklayabilen olarak da bilinir.

Sevin bu kelimeyi.

10. Bağlam

10. Bağlam

Akademik muhabbetlerin sevilenlerinden.Kısaca bir şeyin içinde gerçekleştiği, yer aldığı ve onu anlamlandıran durum olarak tanımlanır. 

Herkesin favori kelimelerindendir. Doğru kullanıldığı sürece sevilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

11. Fraksiyon

11. Fraksiyon

Çok cool bir kelimedir. Ortamlarda dikkat çeker hatta. Siyaset hakkında basit de olsa fikirlerinizi anlatırken ‘sol fraksiyonlar’ falan deyince insanların da ilgisini çekersiniz. Aslında birçok kişi kelimenin anlamını bilmese de ortak bir paydaları mevcut hepsinin: Kelime sahiden çok cool. 

Bir siyasi oluşumun içinde hedeflenen aynı sonuca ulaşmak için farklı yol ve düşünceleri benimseyip hareket eden gruplar için kullanılır.

12. Statüko

12. Statüko

Siyasetçilerin, gazetecilerin, işverenlerin çok sevdiği, her muhabbette en az bir kere değindikleri başka bir kelime. En basit şekilde, şu anda ve eskiden beri içinde bulunulan, değişmesi beklenmeyen ve istenmeyen durum olarak tanımlanabilir. Siz bilin anlamını ama pek kullanmayın, hoş olmuyor..

13. Motto

13. Motto

Son zamanlarda kullanımı artan kelimelerden. Bir markanın ön plana çıkardığı, kendisiyle bütünleşmiş olan slogan anlamına gelir. Düşünce bazlı düşünecek olursak da bir düşünceyi açıklayıcı anlamı taşır.

14. Spesifik

14. Spesifik

Akademik ya da derin mevzuların konuşulduğu sohbetlerde duyulur bu kelime daha çok. Bir türün, bir olayın karakteristik yönünü veren özel, belli, belirli, kendine özgü gibi anlamlar taşır. Bunlar arasında tam anlamıyla 'belirli' kelimesi karşılar anlamını.

Gereksiz yerlerde ve aşırı şekilde kullanmayalım bunu.

15. Tinsel

15. Tinsel

Daha çok samimi bir muhabbette denk gelirsiniz bu kelimeye. İçsel olarak yaşanan, manevi dünyaya ait olan, ruhsal bir durumdan bahsederken sarfedilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

16. Aforizma

16. Aforizma

Çok kısa olarak özdeyiş demek..Yani, derin duygu tasvirleri ve onlarca kelimeyle ifade edilmeye çalışılanın tek solukta çıkmasıdır. 

Schopenhauer, ''Hayal gücü olan ama bilgisi olmayan kişinin, kanatları vardır ama ayakları yoktur.'' demiş mesela. Ne de güzel demiş..

17. Ezoterik

17. Ezoterik

Ben bu kelimeye en çok kitaplarda denk geldim nedense. En kısa haliyle içsel, gizli olan, herkesçe bilinmeyen ve anlaşılması için çaba gerektiren düşünce ve kavramlara verilen ad diyebilirim.

Muhabbetlere dahil edilesi bir kelime..

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
https://jellybon.com https://www.tahminmatik.com
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
79
15
13
6
4
2
2
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam