onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Gezegenlerin Büyüklük Sıralaması Nasıldır?

Gezegenlerin Büyüklük Sıralaması Nasıldır?

Elif Ateş
02.11.2021 - 10:30

Güneş Sistemi, çekim kuvvetinin etkisiyle gezegenlerin ve onlara ait uyduların bulunduğu bir sistemdir. Bu sistemde sadece gezegenler ya da uydular değil, yıldızlar, meteorlar ve daha birçok gök cismi de bulunmaktadır.  Gezegenlerin kendilerine ait bir ışığı bulunmadığı için Güneş'ten aldıkları ışığı yansıtırlar. Ayrıca yıldız veya yıldız kalıntılarının etrafında yörünge izlerler. Sadece Dünya'dan çıplak gözle görülebilen beş gezegen vardır. Bu gezegenlerin keşfedilmesi 1801 yıllarını bulmuştur. Gezegenler arasındaki mesafe ise milyonlarca kilometre ile ifade edilir. Yaşam faaliyetin olduğu tek yer ise Dünya'dır. Peki, gezegenlerin büyüklük sıralaması nasıldır? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Gezegenler yapısına göre çeşitli sınıflara ayrılır. Karasal gezegenler, iç gezegen olarak da bilinir ve yapısında kayaç bulunur. Yüzeylerinin çoğu karadan oluşan Dünya, Mars, Venüs ve Merkür karasal-iç gezegendir. Jovian gezegenler, dış gezegen olarak da bilinir. Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün Jovian benzeri gezegendir. Diğer karasal gezegenlere kıyasla  oldukça büyüklerdir ve gazdan oluşurlar. Hatta bazılarının katı çekirdeğe sahip olduğu düşünülmektedir. Cüce gezegenler, başka bir nesnenin uydusu olmadan Güneş'in etrafında döner. Sadece kendi yer çekimiyle bu dönüşü sağlar. Ayrıca Plüton, cüce gezegen olarak bilinmektedir. Bu sınıflandırmada olmasının nedeni ise, küçük boyutu ve sıra dışı yörüngesinin bulunmasından kaynaklıdır. Aynı zamanda da pek çok nesne ile de yörüngesini paylaşır. Gezegenlerin büyüklük sıralaması ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Gezegenlerin Büyüklük Sıralaması Nasıldır?

Gezegenlerin Büyüklük Sıralaması Nasıldır?

Güneş çekiminde 8 tane gezegen ve onlara ait yaklaşık 184 tane uydu bulunmaktadır. Güneş sisteminde gezegenlerin büyükten küçüğe doğru sıralanışı; Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars, Merkür şeklindedir.

  • Jüpiter: Güneş sisteminin en büyük gezegenidir. Çoğunluğu gaz ve hidrojenden oluşur. Jüpiter'de kırmızı bir leke gibi görünen, 350 yıldır devam eden bir fırtına yaşanmaktadır.

  • Satürn: Bu gezegen genellikle halkalarıyla bilinir. Halkaların yapısında buzlar ve kayalar vardır. Satürn'ün çapı 116. 420 km'dir.

  • Uranüs: Dünya'dan 64 kat daha büyük gezegendir. Ekvator yörüngesinde dik açı yapan tek gezegen olma özelliğini taşır. Güneş Sistemi'ne uzaklığı yaklaşık olarak 2.842. 400.000 km iken, çapı  50.724 km'dir.

  • Neptün: Tek katı yüzeyi bulunmayan gezegen Neptün'dür. Yapısından ötürü bir buz devi olarak tanımlanır. Ses hızından daha hızlı olan rüzgarlarıyla bilinir. Ayrıca Güneş'e  en uzak gezegendir. Çapı ise  49.244 km'dir.

  • Dünya: Üçüncü büyük gezegen olan Dünya'nın, çapı  12. 742 km'dir. Bu gezegenin, Oort Bulutu'na uzaklığı ise yaklaşık olarak 149. 597. 870 km'dir. Beş farklı katmandan doluşan bu gezegenin üçte ikisi okyanuslarla kaplıdır.

  • Venüs: Dördüncü büyük gezegen olan Venüs'ün Güneş'e olan uzaklığı, 108. 200.000 km'dir. Merkür'den daha sıcaktır. Çapı 12.104 km'dir. Büyüklüğü ile Dünya'ya oldukça benzer. Diğer gezegenlere göre ters yönde ve yavaş bir şekilde döner.

  • Mars: Güneş'e olan uzaklığı 230.000.000 km, çapı ise 6. 779 km'dir.  Oldukça soğuk ve tozlu bir yerdir. Bilim insanları Mars'ın eskiden sıcak ve ıslak bir yer olduğunu düşünmektedir.

  • Merkür: Güneş'e en yakın gezegendir. Merkür, Ay'dan biraz daha büyüktür. Çapı, 2, 439,7 km'dir. Gündüzleri Güneş'e dönük tarafı 450 santigrat'ı bulabilirken, gece tarafındaki sıcaklık derecesi donma seviyesinin altındadır. Ayrıca yüzeyi aynı Ay gibi kraterlerle doludur.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
34
33
17
12
9
8
7
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın