Genel Cerrahi Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?
Hastanelerde bulunan genel cerrahi bölümü, halk arasında hariciye olarak da bilinmektedir. Tıbbın en önemli alanlarından birini oluşturur. Oldukça geniş kapsamlı bir bölüm alan genel cerrahi, özellikle karın ve çevresindeki organlarda gelişen hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgilenir. Bu tedaviler ilacın yetersiz geldiği durumlarda ameliyat ile yapılır. Ayrıca cerrahi tedaviden sonra hastanın iyileşme sürecini ve vücudunda oluşacak komplikasyonların izlenmesi de genel cerrahinin sorumluluğundadır. Genel cerrahi bölümü çoğu sağlık kuruluşunda meme, obezite, minimal invazif, el, harp ve onkoloji cerrahisi gibi alt dallara ayrılmaktadır. Peki, genel cerrahi nedir? Hangi hastalıklara bakar? İşte detaylar...
Genel cerrahi bölümü meme, yemek borusu, mide, ince bağırsak ve kalın bağırsak, rektum, anüs, karaciğer, safra kesesi, fıtık, safra yolları ile ilgili hastalıklar ve endoskopi, laparoskopi gibi işlemleri kapsayan bir bölümdür. Genel cerrahi bölümü organlarda gelişen hasarları, belirli disiplin çerçevesinde başka tıp alanları ile birlikte tedavi eder. Bu tıp alanları gastroenteroloji, radyoloji, kalp ve damar cerrahisi, beyin ve sinir cerrahisi, üroloji gibi bölümlerdir. Ayrıca çoklu organ hasarlarında mutlaka genel cerrahi bölümünün görüşleri alınmaktadır. Özellikle meme, kolon kanseri gibi ciddi hastalıkların taramasını ve takibi genel cerrahi tarafından yapılır. Genel cerrahi bölümü hakkında merak edilenleri sizler için derledik...
Genel Cerrahisi Nedir?
![Genel Cerrahisi Nedir?](https://img-s2.onedio.com/id-61a3d207d335705f62193b17/rev-0/w-600/h-374/f-jpg/s-f3921d4d2256020ff539b14ec7343a45579c8b6e.jpg)
Vücutta gelişen sistematik ve bölgesel sorunların cerrahi yöntemlerle tedavi eden, aynı zamanda yaralanmalara bağlı vücudun verdiği tepkileri inceleyen tıp bilim dalına genel cerrahi denilmektedir. Genel cerrahi pek çok alanı etkilemiş bir bölümdür.
Genel cerrahi, hastaların tıbbi geçmişini inceleyerek tanı koyma yetkisine sahiptir. Yapılan testlerin, taramaların ve muayenelerin sonuçlarına göre ameliyat yapılıp yapılamayacağına karar verir. Ameliyat sonrasında ise kişiye göre ilaç ve diyet gibi uygulamaların kontrollerini yapar. Hastanın bedensel işlevini geri kazanmasında yardımcı olur.
Hangi Hastalıklara Bakar?
![Hangi Hastalıklara Bakar?](https://img-s2.onedio.com/id-61a3d22a245d400e15f91524/rev-0/w-600/h-337/f-jpg/s-338f72cc7242e1b832c50f2c2b7e2421e4055780.jpg)
Goitre, hipertiroidi gibi tiroid bezi hastalıkları
Meme kanseri ve memede görülen iyi huylu hastalıklar
Yemek borusu kanseri
Özofagusta görülen iyi huylu kitleler
Mide kanseri
Mide ve bağırsakta görülen ülserler
On iki bağırsakta tıkanmalar
Kolon- rektum tümörleri
İltihabi hastalıklar
Anorektal hastalıklar; tümörler, hemoroid, anal fissür, fistül
Karaciğerde gelişen enfeksiyonlar
Karaciğerde iyi ve kötü huylu kistler
Tıkanma sarılıkları
Safra kesesi ve yollarında taşlar, tümörler
Pankreas kistleri, tümörleri
Akut ve kronik pankreatitler
Dalakta cerrahi işlem gerektiren hastalıklar
Karın duvarı ve kasık fıtıkları
Ameliyat sonrasında gelişen fıtıklar
Çeşitli yumuşak doku enfeksiyonları
Travmalar ve acil cerrahi işlemler
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın