Geleneksel Türk Temaşa Sanatını Kendine Özgü Tarzıyla Bambaşka Bir Yere Getiren Nejat Uygur’un Ölmeden Önce Yazdığı Mektubu
Geleneksel Türk Temaşa Sanatını Kendine Özgü Tarzıyla Bambaşka Bir Yere Getiren Nejat Uygur’un Ölmeden Önce Yazdığı Mektubu
Türk tiyatrosunun büyük ustası, komedyenin hası Nejat Uygur'u anıyoruz.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kendine özgü geliştirdiği tavrıyla Türk temaşa sanatına bambaşka bir soluk getirdi, çocuksu tiplemeleri ve söze dayanan oyunculuğuyla tüm Türkiye'yi güldürdü.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Türk tiyatrosunun gelişmesi için uğraştı, çocuklarını hatta torunlarını oyuncu olarak yetiştirdi, ömrünü sanata adadı.
Aramızdan ayrılışının beşinci yılında Türk tiyatrosunun büyük ustası Nejat Uygur'u anacağız, büyük ustanın vefatından önce kaleme aldığı tiyatro aşkıyla dolu mektubunu aktaracağız.
Henüz çocuk yaşta adım attığı sahnelerde geleneksel Türk tiyatrosununun son temsilcisi olarak bilinen İsmail Dümbüllü’yü keşfetti ve hikayesi de tam olarak orada başladı.
Güzel Sanatlar Akademisi’nde Heykel okumasına rağmen tiyatro aşkı ağır bastı ve okulu bırakarak Türk izleyicisinin yıllarca unutamayacağı oyunlara imza attı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1949 yılında ‘Nejat Uygur Tiyatrosu’nu kurdu, kendi yazdığı oyunları ve yabancı uyarlamalarıyla toplumsal sorunları ve politik yozlaşmayı argo kullanarak mizahla hicvetti.
“Sanatçı halkın gözü, ağzı, kulağı. Halkın yanında olduğunuz, dertlerini söylediğiniz zaman sizi seviyorlar.”
Elliden fazla ödüle layık görülen ve 1998 yılında devlet sanatçısı unvanını alan büyük usta Nejat Uygur 2007 yılında beyin damarlarında oluşan tıkanıklık nedeniyle kısmi felç geçirdi.
18 Kasım 2013 günü de solunum yetmezliği sebebiyle aramızdan ayrıldı. 86 yıllık ömrüne yüzlerce oyun, kahkaha, gözyaşı ve mutluluk sığdırdı; bambaşka bir tiyatro inşa etti.
“Yoğun bakımda bile gözümü ilk açtığımda ‘Oyun kaçta?' dedim. Bu kadar tiyatroyla yaşayan bir insanım; hasta yatağımda da tiyatroyu düşünüyorum, eski repliklerimi tekrar ediyorum.”
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
“Nejat uygur en çok neye üzüldü, derseniz İzmir Fuarı'ndaki büstümün bir köşeye atılması hastalanmadan önce beni çok üzdü.”
Kahkahasını miras bırakan büyük usta Nejat Uygur'u saygıyla ve özlemle anıyoruz.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Gazanfer Özcan, Erol Günaydın ve Nejat Uygur'un olduğu fotoğraf insanın içini burkuyo.
https://youtu.be/83JI-DrTczA
Allah rahmet eylesin. Bu arada küçük bir düzeltme yapayım; Celal Bayar'ın değil doğrusu Cemal Gürsel'in mask'ı olacak düzeltirseniz sevinirim.
İyi ki geçtin bu dünyadan,Büyük Usta !