Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Geleneksel Medyanın Rakibi "Yeni Medya"nın Gücü Her Yerde!

etiket Geleneksel Medyanın Rakibi "Yeni Medya"nın Gücü Her Yerde!

Ümit Sanlav
17.01.2023 - 21:42 Son Güncelleme: 22.01.2023 - 12:11

Gelişen teknolojik imkanlarla birlikte iletişim ve haber alma alışkanlarımızdaki dönüşüm, geleneksel medyadan uzaklaşarak yeni medya ve sosyal sosyal medyaya yönelmemize neden oldu. Fakat yine de yazılı medya kaynaklarına verilen reklamlar ya da gazete, dergi ve televizyon kanallarının yıllardan beri süregelen popülerliği, geleneksel medyadan tamamen vazgeçilemeyeceğinin birer göstergesi. Yeni nesil haber alma alışkanlıkları, geleneksel iletişim yollarını tıkamasa da halen “sadece” geleneksel medyaya tutunmaya çalışanların da sosyal medyadaki yerlerini alacakları aşikar.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Geleneksel medyanın gelişen teknolojiyle uyumu

Geleneksel medyanın gelişen teknolojiyle uyumu

Yakın zamana kadar geleneksel medyaya sıklıkla yöneltilen eleştirilerin başında teknolojik gelişmelere uyum sağlayamadığı, dijital çağa ayak uyduramadığı geliyordu. Ne var ki son dönemde özellikle pandemi sürecinin zorunlu kıldığı dijital yaşam, başta televizyon kanalları olmak üzere bütün geleneksel iletişim kanallarının dijital dünyaya uyum sağlamasını zorunlu hale getirdi ve bu konuda hızlı bir dönüşüm gerçekleşti.

Klasik anlayış içerisinde geride kalmış gibi görünse de uygulamalar açısından bakıldığında, internet erişimli televizyon cihazlarının çoğalmasıyla birlikte, tv izleme alışkanlıklarımız stream tv kanalları, ev sinema sistemleri gibi alanlara evrildiği için televizyon, evlerin baş tacı olma konumunu neredeyse geri kazandı. Buradaki değişim; reklam verenlerin, dijital mecralarla konvensiyonel mecraları tercih etmeleri arasındaki farka odaklanmış durumda.

İnternet ortamında her şey var

Yeni medyada geleneksel medyanın neredeyse bütün içeriklerine ulaşma olanağı mevcut. Televizyon reklam filmlerinden gazete haberlerine, sinema filmlerinden fotoğraflara, müziklere, görüntülere de ulaşmak mümkün. Geleneksel medya içerikleri artık dijital ortamlara da uygun şekilde üretiliyor. Bir reklam filmi televizyonda yayınlanırken bir yandan da reklam ajansı tarafından dijital ortamlara uygun haliyle de sosyal ağlarda, paylaşım sitelerinde yer alabiliyor. Bu noktada, reklam mesajının alıcısı konumundaki tüketiciler reklama dair fikirlerini, eleştirilerini paylaşabiliyor ya da diğer tüketicilerle tartışabiliyor. Tüketiciler üretim aşamasında dahi reklam ajansları tarafından sürece dahil edilebiliyorlar.

Birbirini tamamlar halde 360 derece iletişim

Dijital ortamlarda televizyonun tek yönlü iletişimi yerine; tartışmanın, fikir alışverişinin, görüş bildirmenin, yorum yapabilmenin, paylaşabilmenin ve zamana bağlı kalmadan izleyebilmenin mümkün olduğu bir sistem var. İzleyici konumunda olmayan bir kullanıcı da içeriğe dijital ortamda ulaşabiliyor. Aynı mesajı farklı bir mecrada da alan kullanıcılar açısından ise mesajlar pekişiyor, tüketicilerin dikkati daha fazla çekilebiliyor. Geleneksel medyada yürütülen bir reklam kampanyasına ek olarak, dijital ortamlarda destekleyici çalışmalar yapılabiliyor. Uygulamada baktığımızda giderek yaygınlaşan dijital ortamlar yanında, geleneksel medyanın da yenilikçi ve yaratıcı bir gözle değerlendirildiği takdirde, sürecin gerisinde kalmadığını söylemek de mümkün. Tüm bu süreçler, 360 derece reklam anlayışının tam anlamıyla yerini bulmasını sağlıyor.

Yeni medyanın gücü her yerde!

Geleneksel medya, yeni medyaya dönüşümü ve gelişen mobil sistemler sayesinde her an her yerde ulaşılabilecek bir medya türü haline geldi. Yeni medyayı herkes görüyor, kullanıyor ama bazıları farkında değil. 

Günlük yaşantımızdan olan yeni medyanın etkisini herkesin kolayca anlayabileceği birkaç örnek verelim:

Otobüs beklerken

Otobüs duraklarında IOT prensibi ile çalışan, hangi otobüsün, kaç dakika içinde bulunduğunuz durağa geleceğini gösteren bilgi ekranları ve buna dair mobil uygulamalar.

(Son zamanlarda yoğunluk ve gerekli sistem güncellemelerinin yapılmaması nedeni ile bu hizmette ciddi aksaklıklar yaşanıyor)

Toplu taşıma araçlarında “otobüs, metro, tren” seyir halindeyken

Aynı prensip dahilinde çalışan durak bildirme ekranı ile hem görüntülü hem sesli olarak nerede olduğunuzu veya gelecek durağın neresi olduğunu söyleyen sistemler. 

Telefon ile konuşurken

Günümüz teknolojisinin desteklediği 4.5 G ve kısa bir zaman önce hayata geçen 5G özelliği sayesinde sevdiklerinizle çok daha hızlı ve kaliteli erişim sağlayabileceğiniz konuşmalar yapılabilmekte; kesintisiz ve akıcı bir şekilde anlık olarak iletişime geçilebilmekte. 

Oyun oynarken

Zaman ve mesafe kavramına takılmaksızın multiplayer oynanabilen oyunlar.

Doğal afetlerde

Deprem ve benzeri felaket anlarında İnsanlar ulaşamadıkları isimleri Google ve sosyal medya mecraları aracılığı ile yayınlayabiliyorlar, herhangi biri o isimden haber aldığında yine aynı mecralar üzerinden iletişim sağlanabiliyor. Bazen karasal bir ulaşım aracı, bazen hava araçları hatta bazen dronlarla Mobil Wi-Fi hizmeti ile felaket bölgesi ile ve enkaz altındaki yardıma muhtaç insanlarla iletişim kurulabiliyor. 

Gazetelerde

Gazetelerdeki satış oranı neden düştü? Neden artık gazeteler tercih edilmiyor? Geleneksel gazetecilik yerini sosyal medya gazeteciliğine yani anlık haber yayıncılığına yavaş yavaş bırakmakta ve okuyucular gazete alıp, yanlarında taşımak yerine bilgisayar başında ya da telefon, tablet gibi araçlar ile hangi gazeteyi okumak isterse onun sitesine girip veya o gazetenin uygulamasını indirip gündemi anlık olarak takip edebiliyor. Tabii burada bir de “Vatandaş Gazeteciliği” kavramı devreye giriyor. Bir sonraki yazımızda da onu konuşalım 😉 

Selam ve sevgilerimle…  

Instagram

Twitter

Facebook

Linkedln

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
6
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın