onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Geleceğe Umutla Bakmamızı Sağlayacak 12 Bilimsel Gelişme

Geleceğe Umutla Bakmamızı Sağlayacak 12 Bilimsel Gelişme

sanane
22.05.2017 - 17:35

Dünyaya bakıp sadece iç karartan  olaylardan yola çıkarak gezegenimizin çok kötü bir yer olduğunu düşünebiliyoruz.

İnsanoğlu isterse her şeyi değiştirebilme gücüne sahip ve bu uğurda yaptıkları umutlarımızın yeniden tazelenmesi sağlıyor.

İyi okumalar...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Nesli Tükenmekte Olan Canlılar

1. Nesli Tükenmekte Olan Canlılar

Tehlikeye attığımız türler içinde özellikle üç tanesi öncelikli olarak korunması gerekenler listesinde: Filler, kaplanlar ve pandalar. Onların öne çıkmalarının nedeni kendilerine özgü habitatlarında yaşayan diğer tüm canlılar için kilit rol oynamaları. Uzun yıllardır, korunması gereken türlerin başında gelen pandaları hayatta tutmak için önemli çalışmalara imza atıldı ve tüm çabalar sonuç verdi. Sibirya ve Bengal kaplanlarının sayısıyla son 100 yılda ilk defa yükselişe geçti. Şimdi ise sırada kutup ayıları, kel kartalları, deniz kaplumbağaları, su samurları var.

2. Okyanusların Plastiklerden Arındırılması

2. Okyanusların Plastiklerden Arındırılması

2015 ve 2016'da yayınlanan raporlar okyanuslarda 5 trilyon plastik parçası bulunduğunu, her yıl 8 milyon ton plastiği okyanuslara boca ettiğimizi ve bunun 250 bin tonunun deniz suyu üzerinde yüzdüğünü gösterdi. Bir ayakkabı markası ürettiği ayakkabılarında okyanustan elde edilen plastikleri kullanıyor. İçi su dolu yenilebilir tadı olmayan yosunlardan üretilen su topları da gelişmeler arasında. Atık plastiklerden dizel yakıt elde edilmeye bile başlandı.10 yıl içerisinde okyanuslardaki plastik atıkların %42'sinden kurtulma hedefi var.

3. ALS Hastalığında Sona Yaklaşılması

3. ALS Hastalığında Sona Yaklaşılması

ALS hastalığına dikkat çekmek için başlatılan Ice Bucket Challenge (Bir Kova Buz) kampanyası sayesinde hastalığın araştırılması için gereken fonlar sağlandı. ALS'nin çok kişide ortaya çıkmaması nedeniyle ALS ilaç şirketleri açısından karlı bir yatırım alanı olarak görülmedi. ALS'nin araştırılması için gereken bağışlar kampanya sayesinde toplandı. Fareler üzerinde yapılan deneyde hastalığa neden olan gen susturularak devreden çıkarıldı ve farelerin ömrü uzatıldı. Gen protein üretmeye son verince hastalığın ilerleme hızı kontrol altına alınabiliyor.

4. Hızla Yenilebilir Enerjiye Geçiş

4. Hızla Yenilebilir Enerjiye Geçiş

Hava kirliliğinin en yoğun olduğu Çin artık yeni kömür madenlerini devreye sokmayacağını ve 2020'ye kadar ekonomisinin %15'ini yenilebilir enerjiye geçireceğini duyurdu. İrlanda ise fosil yakıt kullanımına tamamen son verdiğinin açıkladı. Uluslararası Enerji Ajansı, gelecek 5 yılda her gün 720 bin güneş paneli kurulacağını öngörüyor. Norveçli araştırmacılar günümüz panellerinin iki katı enerji üretebilecek yeni bir teknoloji geliştirdi. Eskisinden 10 kat daha fazla enerji üreten rüzgar türbinleri yapılmaya başlandı bile.

5. Küresel Su Sorunu

5. Küresel Su Sorunu

Dünyanın en çorak ülkelerinden İsrail, deniz suyunu tuzdan arındırarak içme suyu elde etme konusunda büyük bir devrim gerçekleştirdi; küresel su krizine kalıcı bir çözüm sundu. Amaçları, çölleri tarım toprağına çevirmek ve tatlı su kaynaklarını artırmak. Az suyla maksimum kalite anlayışı ile tarımda aşırı su sorununu çözdü. Bir diğer yöntem ise havadan su üretimi. Düşük nemin olduğu yerlerde bile %20 nemden günde 5-6 litre su elde edilmesini sağlayan dönüştürücü her evde kullanılabilecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Ebola Aşısı Hazır

6. Ebola Aşısı Hazır

Yüzde yüz etkili olabilen bir Ebola aşısı geliştirildi. Afrika kıtasını ele geçiren en ölümcül hastalıklardan biri olan Ebola 2013'ten bu yana 11 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu. Kanada'nın bulduğu aşı Gine'de test edildi ve şimdiden hayat kurtarmaya başladı.

7. Sentetik Fotosentez

7. Sentetik Fotosentez

Atmosfere salınan karbon arttıkça karbondioksit seviyesi ve beraberinde sıcaklık da yükseliyor. Ama bu durum bitki ve ağaçların yaprak sayısının artmasına neden oldu. Çünkü tüm bitkiler fotosentez sürecinde karbondioksit kullanıyor  ve neticede daha hızlı büyümeye başladılar. Bunun etkisiyle, geçtiğimiz 30 yıl içinde dünya üzerindeki yeşil alanların 18 milyon kilometre arttığını gösteren araştırmalar mevcut. Aşırı karbon salınımını önlemek için sentetik fotosentez yöntemlerden biri. Karbondioksiti bitkilerden 20 kat hızlı dönüştüren bu teknoloji özel bir enzimi bitkilere de nakledip karbon arınma sürecini doğanın kendisinin yapmasını hedefliyor.

8. Dünyadaki Açlık Oranı

8. Dünyadaki Açlık Oranı

Yetersiz beslenme ve açlık dünyanın en büyük sorunlarından biri. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO raporlarına göre birçok ülkede açlık çeken nüfusun sayısında yarı yarıya azalma oldu ve bu da 100 milyon kişiye tekabül ediyor. Yine de hala her 9 insandan biri aç. Açlıkla mücadelede hız kazanıldı fakat hala kaydedilecek çok yol var. Küresel gıda israfının dörtte biriyle açlığa tamamen son vermek mümkün. Kıtlığın sebeplerinden biri de çatışmalar nedeniyle yer değiştirmek zorunda kalan insanlar. Sudan gibi bu yerlere de insani yardımlar yaparak destek olabiliriz.

9. Kanserle Mücadele

9. Kanserle Mücadele

Stanford Üniversitesi mühendisleri hastalıkların kolayca ve erkenden tespit edilebilmesini sağlayacak yepyeni bir tanı aracı teknolojisi geliştirdi. Bu testle kanseri de tespit etmek mümkün. 3D yazıcıyla sadece 20 dakikada basılıp kullanıma hazır hale gelen tanı aracı yeniden kullanılabilen mikroçipten ibaret. Üretilmek için onay bekliyor. Kanserle mücadelede yöntemlerden biri hücrelerin kendi kendilerini imha etmesini sağlıyor. Böylece diğer hücrelere yaymak yerine tüm kanserli hücreleri öldürmeye başlıyor, sağlıklı hücrelere zarar vermiyor. Diğer bir yöntem ise gıda zehirlenmesine yol açan Salmonella bakterisini genetik müdahale ile güçlendirip bağışıklık sisteminin bir parçası gibi davranmasını sağlamak. Bakteri silahını kullanarak kanserli hücreleri öldürüyor.Fareler üzerinde yapılan deneyler başarılı sonuçlar veriyor.

10. Yeniden Gençleşmek

10. Yeniden Gençleşmek

Araştırmacıların geliştirdiği aminoasitlerden elde edilen özel bir kimyasal, senesent (yaşlanma hücreleri) hücrelere enjekte edildi ve yaşlanma hücrelerinin kendilerini imha etmeleri sağlandı. Deneyde kullanılan farelerin karaciğer böbrek fonksiyonları iyileşmekle kalmadı, tüyleri de genç bir fareninki gibi canlandı ve farelerin enerjisinde muazzam artış olduğu görüldü. Son yıllarda kök hücrelerin kullanılmasıyla; yaralanma hastalık ve yaşlanma nedeniyle zarar görmüş tüm dokuların iyileştirilebileceği gösterildi. Bu devrimsel yöntem geleceğe damgasını vuracak potansiyele sahip.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

11. Antibiyotikler

11. Antibiyotikler

Hastalıklara yol açan zararlı bakteriler kullandığımız tüm antibiyotiklere karşı güç kazanıp evrim geçirerek savaşılması zor birer hedefe dönüşüyor. Son birkaç yıl içinde, toprakta  antibiyotik olarak kullanılabilecek, daha önce hiç kullanılmamış bakteriler olduğunu tespit ettik ama yeterli değil. Kanada'da akçaağaç şurubunun antibiyotik yerine kullanılması adeti var, bu adetten yola çıkan bilim insanları antibiyotikle bu özü birleştirince ilacın etkisinin arttığını ve önerilen dozun sadece %10'uyla başarı kaydedildiğini gösterdi. Bu yöntem zararlı bakterilerin neredeyse tümünde işe yarıyor.

12. Alzheimer'ı Yenebiliriz

12. Alzheimer'ı Yenebiliriz

Alzheimer hastalığını henüz tam olarak anlayabildiğimiz söylenemez. Alzheimerda yapısı bozulmuş proteinlerin beyindeki diğer sağlıklı proteinleri de olumsuz  etkilediği görülmüş. Birkaç ay önce ilk kez kan-beyin bariyeri aşılmıştı. Kanla beyin arasında geçilmez bir duvar örüp zararlı maddelerin beyne geçişini engelleyen bu bariyer aslında beyni koruyan bir yapı. Hücrelerin sımsıkı tutunarak kurduğu koruyucu duvar, suda kolay çözünen büyük moleküllerin geçişini önlüyor. Bir de beyne zarar veren protein öbeklerinin zararları ayda dört defa farelere RNA enjekte edilerek sonlandırıldı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
Gerçek parçalara ayrılamaz,bu yüzden kendini tanıma yeteneğinden yoksundur.Her kim ki onu tanımak isterse bir yalan olmak zorundadır.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
169
70
10
5
2
2
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Rüzgar Yalçın

İYİ GÜZELDE SEN BUNU POPULAR SCIENCE TÜRKİYE NİN MAYIS AYI DERGİSİNDEN KOPYALAMIŞSIN YAZILARI BİLE BİRE BİR AYNI ÇALINTI İÇERİK OLMUŞ :)

Umut Çelik

İyi güzel anlatıyonda boş anlatıyon kardeşim. Araştırmacılar diyon buldular diyon hangi araştırmacı nerde neyi bulduğunu gösteren bi kaynağın yok. Gelecek h... Devamını Gör

Berke Aydoğan

Hayır değil, ülkeler artık küresel ısınmayı yavaşlatmak için ciddi paralar ödüyor.

Keşke bütün içerikler böyle olsa!