Gayrimenkul Piyasasında Endişeye Neden Olan 'Evergrande' Krizi Tam Olarak Nedir?
Gayrimenkul Piyasasında Endişeye Neden Olan 'Evergrande' Krizi Tam Olarak Nedir?
Son bir haftadır ekonomi haberlerinde manşet olan, Asya'da emlak satışlarını tetikleyen ve Bitcoin'in düşüşüyle ilişkilendirilen 'Evergrande' krizi tam olarak nedir biliyor musunuz? 'Evergrande nedir', 'Evergrande bitcoin olayı nedir' gibi sorularınız ve Çin şirketiyle ilgili merak ettiğiniz tüm detaylar için buyrun içeriğe. 👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Son birkaç haftadır sadece Çin ya da Asya'yı değil tüm dünya ekonomi haberlerinin etkisi altına alan bir olay var: Evergrande krizi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Öncelikle tam olarak nasıl bir şirket Evergrande?
Dünya çapında şirketlerin cirolarına göre sıralandığı Fortune 500 Global listesinde 122. sırada olan firmanın 200 bin üzerinde çalışanı var ve her sene 3.8 milyon insana iş istihdamı sağlıyor.
Şirket ayrıca bir dönem Çin'deki en zengin insan olan Hui Ka Yan (Xu Jiayin) tarafından kurulmuş.
Şu an 'Gunagzhou Evergrande' olarak bilinen futbol takımını 2010 yılında satın alan şirket ayrıca 185 milyon dolarlık bir yatırımla an itibariyle dünyadaki en büyük futbol okulunun kurucusu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
'Çin'in Havai'si' ismi verilen başka bir Evergrande projesi ise yapay bir ada üzerine kurulan yaşam alanı. İçinde alışveriş merkezleri, müzeler ve lunaparkların olacağı projenin de 2021'in sonunda açılması planlanıyor.
Çin'in ekonomik yükselişiyle beraber hızlıca büyüyen ve projeleri için sürekli borç alan grup, geçtiğimiz sene Ağustos ayında yapılan yeni düzenlemelerle borç eşiğine takılmış oldu.
Öncelikle 2021'in başından beri düzenli olarak hisse senetleri değer kaybeden şirket, geçtiğimiz haftalarda yatırımcılarını 'daha hızlı para akışı yakalayamazlarsa ödemelerin gecikebileceği' konusunda uyardı.
Eylül ayı genellikle dünya çapında gayrimenkul sektörü için hızlı bir ay olarak bilinse de şirket, potansiyel bir düşüş beklediklerini açıklayarak yatırımcılarını öfkelendirmişti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Uzmanlara göre Evergrande'in çöküşü sadece ev sahipleri ve yatırımcılar için tehlikeli olmaz, Çin ekonomisinin son yıllarda yaşadığı en büyük sınav olabilir!
Şirket ise şimdilik bütün muhtemel çözümleri göz önüne almak için uzmanlarla anlaştıklarını ve çıkış yolu aradıklarını ancak ödemeleri geri yapamamalarının da mümkün olduğunu söylüyor.
Evergrande'in 300 milyar dolarlık borcu Bitcoin piyasasındaki düşüşle de ilişkilendiriliyor.
Ancak Evergrande krizinin etkileri şimdiden Çin ve hatta Asya'daki gayrimenkul şirketlerinde görülüyor; bir diğer konut geliştirme firması Sinic Holding'in hisseleri bir günde %87 değer kaybetti.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın