Garajdan Zirveye Tırmanan Marka: Apple 40 Yaşında
Steve Jobs, Steve Wozniak ve Ronald Wayne, Apple‘ın temellerini Jobs'un Kaliforniya eyaletinin Los Altos şehrinde 2066 Crist Drive adresinde bulunan evinin garajında attılar.
Şirketin garajda başlayan yolculuğu, pek yakında uzay üssünü andıran bir yerleşkede devam edecek.
Apple, sadece teknoloji sektörünün değil, tüm dünyanın 'en ilham verici' şirketleri arasında yer alıyor.
İşte kuruluşundan günümüze, Apple'ın yolculuğu:
Garajda iş kotaranlar
Her şey 1976 yılında o zamanlar 21 yaşında olan Steve Jobs‘un (fotoğrafta sağda) Kaliforniya’ya bağlı Los Altos’daki evlerinin garajında başladı. (Soldaki) Steve Wozniak ve Ronald Wayne ile birlikte Jobs, Apple Bilgisayar İşletmesi’ni kurdu. Wayne işletmeyi 11 gün sonra terk edip hisselerini toplam 2 bin 300 dolara satışa çıkarttı.
Kasetçalardan oluşan teknoloji
Onların ilk ürünü Apple 1 adını taşıyor. Bu aygıt, üzerinde elektrotlar bulunan bir platin, klavye, ve ekrandan oluşuyor. Bir opsiyon olarak bilgisayar için kasa satın almak da mümkün. Tek bir çevre aygıtı olarak da bir kasetçalar arayüz olarak kullanılıyor. Bu kasetçalar aracılığı ile programlar müzik kasetlerine kaydediliyor ve buradan ihtiyaç halinde veriler tekrar yüklenebiliyor.
200 adetten iki milyona
1977’de Apple II modeli çıkıyor. Tanesi 666 dolara 200 adet Apple I satışından yeni model üretimi için yeteri kadar para kazanılamadığı için 1977’de Apple sermaye şirketine dönüştürülüyor. Mike Markkula şirkete 250 bin dolarla katılıyor ve işletme hisselerinin yüzde 26’sını alıyor. 1981-1983 yılları arasında Apple’ın şefi oluyor. 1993 yılına kadar Apple II modeli iki milyondan fazla üretiliyor.
Steve Jobs’a yol görünüyor
1983’te John Sculley (sağda) Apple’in yeni şefi oluyor. Steve Jobs (solda) ile birilkte ”Lisa“yı kamuoyuna tanıtıyorlar. Bu kişisel bilgisayar bir fare ve grafik özellikli kullanım yüzeyi bulunan bir işletme sistemine sahip. 1985’te Jobs ile Sculley arasında görüş ayrılığı başgösteriyor. Jobs işletmeyi terk ediyor ve NeXT adlı bilgisayar firmasını kuruyor.
Apple krizde
1980’li yıllarda Apple ilk taşınabilir bilgisayarını üretti. Microsoft rekabeti nedeniyle 1990'dan itibaren baskı altında kaldı. 1993’te ilk kez maddi kayıplara uğradığında Sculley görevini bıraktı. Daha iyi bir işletme sistemi aramaya başlayan Apple 1996’da 400 milyon dolara NeXT’i satın aldı. Böylece Steve Jobs Apple’a dönmüş oldu ve daha sonraki yıllarda işletmenin şefliğini üstlendi.
Apple’ın modern dönüşü
Renkli, yuvarlak ve şeffaf: 1998 yılında tanıtılan iMac modern dizaynı nedeniyle piyasada büyük ilgi uyandırdı ve ticarî açıdan işletmenin piyasalara dönüş yapması olarak algılandı. iMac sözcüğünün başındaki ”i“ harfi farklı anlamları karşılıyor: internet, kişiye özel (induvidual), talimat (instruct), enformasyon (inform) ve esinlenmek (inspire). Ve Apple ürünlerinin marka sembolü haline geldi.
Bir neslin tınısı
iPhone Batı dünyasını fethediyor
Sevkiyat firmasındaki intiharlar
Apple dünyanın en başarılı firmalarından biri haline gelirken, Çin sevkiyat firması Foxconn’daki insanlık dışı çalışma şartları eleştirilerin hedefi oldu. 2010 yılında firmada çalışan en az 13 kişinin intihar ettiği saptandı. Jobs, bu rakamların Çin ve ABD’deki intihar ortalamalarının altında kaldığına işaret etti ve kendi işletmelerindeki çalışma şartlarının iyi olduğunu vurguladı.
Bir dönemin sonu
Jobs 2010 yılında holdingin en yeni buluşunu, iPad’ı tanıttı. Aradan bir yıl geçtikten sonra sağlık nedeniyle görevinden ayrıldı. Bu göreve Tim Cook getirildi. Steve Jobs 2011 yılında kanserden hayata veda etti.
Kim bulmuştu?
Apple müritleri hac yolunda
Apple insanlar tarafından o kadar benimsendi ki, Apple müritleri olarak ortaya çıkan kimileri Apple‘ın ilk çıkan ürünlerine sahip olabilmek için Apple mağazalarının etrafında çadır kuruyor.
Dünyanın en değerli holdingi
Yeni ufuklara doğru
2016 yılı Apple için çok hayırlı gelmedi. Google’ın ana işletmesi Alphabet Apple’ı tahtından indiriyor ve dünyanın en değerli holdingi haline geliyor. Dünya çapında akıllı telefon piyasasının doyduğu, ekonomik büyüme oranlarının durduğu belirtiliyor. O nedenle Apple‘ın başarısını sürdürmesi için inovatif olması ve yeni piyasalara açılması gerekiyor.
Kaynak: Deutsche Welle Türkçe, Teknoblog, Euronews ve Onedio
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Ortalama bir telefon , akıl almayacak kadar yüksek bir fiyat.Sırf Apple olduğu için almayın.İnsanları daha çok soyan başka bir şirket daha yoktur.
Klişe
Tamam iyi güzel marka da o fiyatı kesinlikle haketmiyor. Ve güvenlikli olacağım diye telefonlarını çok kısıtlıyorlar. Dış dünyaya kapalı kutu yapıyorlar. Bu ... Devamını Gör
Wuhu emojiler bak başkalarının kazancına neden böyle emoji atılırki bu firmalar çok büyük ve patronlarının Bankasında milyar dolarlar yatıyor bu kadar aç ins... Devamını Gör