Fikirtepe'de Kentsel Dönüşüme Kuşbakışı
Kadıköy'de Fikirtepe, Dumlupınar, Eğitim ve Merdivenköy mahallelerini kapsayan yaklaşık 134 hektarlık alanda kentsel dönüşüm devam ediyor.
Kentsel dönüşüm kapsamında 2000'e yakın bina boşaltılırken, 800 bina da yıkıldı.
Anadolu Ajansı, 134 hektarlık alanda süren çalışmaları havadan görüntüledi. Bazı bölgelerde boşaltılmış binalar ve sessizlik hakimken, bazılarında rezidans inşaatları hızla devam ediyor. Nüfusun dörtte birinin terk ettiği mahallelerde hala yaşayan vatandaşlar ise müteahhitlerle anlaşmayı bekliyor.
Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Fİ-KENTDER) Başkanı Yasin Bektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saha çalışması ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan alınan bilgiler doğrultusunda 'Fikirtepe'de son durum nedir?' raporunu hazırladıklarını belirtti.
Bektaş, raporda, Kadıköy'de Fikirtepe ve Dumlupınar mahalleleri ile Eğitim ve Merdivenköy mahallelerinin bir kısmını kapsayan, yaklaşık 134 hektarlık alanın 'riskli alan' ilan edildiği 28 Kasım 2012'den bugüne yapılan çalışmalara ilişkin bilgileri değerlendirdiklerini anlattı.
Fikirtepe Kentsel Dönüşüm alanında 57 yapı adası bulunduğunu ifade eden Bektaş, '134 hektarlık bölgede yapılan arazi tespiti çalışmalarında, 6 bin 341 bina ve yaklaşık 27- 30 bin arasında bağımsız bölümün olduğu gözükmektedir. Bugün gelinen süreçte bu bölgenin dörtte bir oranında boşaltıldığı görülüyor. Takriben 1500 ila 2000 arası boşaltılmış bina olduğunu tahmin etmekteyiz. 800 binanın da yıkıldığı görülmektedir' diye konuştu.
'Fikirtepe'de 100 binlik nüfusun 250 bine çıkması bekleniyor'
Yasin Bektaş, yeni yapılaşma sonucunda 50 bin ila 70 bin arasında yeni bağımsız bölüm oluşmasının beklendiğine dikkati çekerek, 'Fikirtepe'de normalde 100 bine yakın nüfus vardı. Araştırmalarımıza göre, bölgenin nüfusunun üçte biri terk etti. Ancak yeni yapılacak binalarla yapı stoğu oluşacak. Fikirtepe'de 100 binlik nüfusun 250 bine çıkması beklenmektedir' dedi.
Bektaş, Fikirtepe'de 6 firmaya yapı ruhsatı verildiğini, bunların bir kısmının inşaatlara başladığını, bir kısmının da hafriyat çalışmalarını sürdürdüğünü anlattı.
Derneğin öncülüğündeki araştırmalarda imza atmış atmamış tüm vatandaşların kentsel dönüşümle ilgili beklentileri olduğunu belirterek, bunları şöyle sıraladı:
'Teminat ve güvence verilmesi. Vatandaşların imzaladığı veya imzalayacağı sözleşmelerin adil ve hakkaniyetli, firmayı da koruyucu olarak yeniden düzenlenmesi. Firmaların işe başlama ve bitiş süreleri ile vatandaşın haklarını koruyucu fesih haklarının verilmesi. Vatandaşların alacakları bağımsız bölümlerin sözleşme aşamasında mevcut şerefiyelerine göre kesin olarak tespit ve dağıtımının yapılması, yerlerin belirlenmesi. Mali yapısı yetersiz ve/veya çantacı, emlakçı, iş yapmayan firmaların bölgeden uzaklaştırılarak sözleşmelerin bakanlıkça fesih edilmesi vatandaşların rahatlatılması ve önünün açılması.'
Dernek olarak 20 Şubat'ta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk'ü makamında ziyaret ettiklerini belirten Bektaş, Öztürk'e, vatandaşların şikayetlerini, beklentilerini, sıkıntılarını içeren dilekçelerini sunduklarını kaydetti.
Bektaş, 'Yüzde 90 imza almış olan müteahhitlerin önünün açılması ve imza alınmış yerlerde yapılaşma ruhsatının verilmesini istiyoruz' ifadelerini kullandı.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!