onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Fetüsün İyilik Halinin Değerlendirilmesini Sağlayan Bir Test: NST Nedir?

Fetüsün İyilik Halinin Değerlendirilmesini Sağlayan Bir Test: NST Nedir?

Özge Tepe
20.02.2023 - 20:29

NST, bebeğin sağlığını kontrol etmek için kullanılan yaygın bir doğum öncesi testtir. Bu test esnasında bebeğin hareketlerine nasıl tepki verdiğini görmek için bebeğin kalp atış hızı izlenir. Tipik olarak, bebeğin ölüm riskinin yüksek olduğuna inanıldığında NST yapılabilir. 

Bu içeriğimizde NST hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

NST Nedir?

NST Nedir?

NST, bebeğin sağlığını kontrol etmek için kullanılan yaygın bir doğum öncesi testtir. Bu test esnasında bebeğin hareketlerine nasıl tepki verdiğini görmek için bebeğin kalp atış hızı izlenir. Test sonuçları, sizin ve bebeğinizin daha fazla izlemeye, teste veya özel bakıma ihtiyacı olduğunu gösterebilir. NST, sizin veya bebeğiniz için herhangi bir fiziksel risk oluşturmayan invaziv olmayan bir testtir.

Bir bebeğin sağlığını doğumdan önce değerlendirmek için NST kullanılır. Testin amacı, kalp atış hızını ve bebeğinizin hareketlerine nasıl tepki verdiğini kontrol ederek bebeğinizin oksijen kaynağı hakkında faydalı bilgiler sağlamaktır. Test, daha fazla izleme, test etme veya teslim etme ihtiyacını gösterebilir.

Normalde, hamileliğin ilerleyen dönemlerinde aktif olan bir bebeğin kalbi daha hızlı atar. Bununla birlikte, fetal hipoksi gibi durumlar - bebeğin yeterince oksijen almaması - bu durumu bozabilir. NST gerektiren diğer durumlar şunlardır:

  • Belirli komplikasyonları olan çoğul gebelik

  • Hamilelik sırasında tip 1 diyabet, kalp hastalığı veya yüksek tansiyon gibi altta yatan bir tıbbi durum

  • Doğum tarihinizden iki hafta sonra uzayan bir hamilelik (dönem sonrası hamilelik)

  • Önceki gebelikte komplikasyon öyküsü

  • Fetal hareketleri azalmış veya olası fetal büyüme problemleri olan bir bebek

  • Rh (rhesus) duyarlılığı — tipik olarak ikinci veya sonraki bir hamilelik sırasında, kırmızı hücre antijen kan grubunuz Rh negatif ve bebeğinizin kan grubu Rh pozitif olduğunda ortaya çıkabilecek potansiyel olarak ciddi bir durum .

  • Düşük amniyotik sıvı (oligohidramnios)

NST Neden Kullanılır?

NST Neden Kullanılır?

NST kullanılmasının nedenleri şu şekilde sayılabilir:

  • Çoğul gebelikler

  • Bebeğin büyümesi esnasında gerilik

  • Hamilelik öncesinde veya esnasında şeker hastalığının varlığı

  • Yüksek kan basıncı

  • Fetüsün az hareket etmesi

  • Normal doğum zamanının geçmesi

  • Kan uyuşmazlıkları

  • Amniyon sıvısının normalden az olması

Bunun dışında NST gerektiren birçok durum söz konusu olabilir.

NST Nasıl Yapılır?

NST Nasıl Yapılır?

Test öncelikle tansiyonun ölçülmesi ile başlar. Daha sonra gebe, bir sedyeye yatırılır. Test sırasında kan basıncınız düzenli aralıklarla ölçülecektir. Sağlık uzmanınız veya sağlık ekibinizin bir üyesi karnınızın çevresine cenin kalp atış hızını ölçen bir sensör yerleştirecektir.

Tipik olarak bu test yaklaşık 20 dakika sürer. Bununla birlikte, bebeğiniz hareketsiz veya uykudaysa, doğru sonuçlar elde etmek için bebeğinizin aktif hale geleceği beklentisiyle testi 20 dakika daha uzatmanız gerekebilir. Doktorunuz karnınıza ses çıkaran bir cihaz koyarak bebeği uyarmaya çalışabilir.

Stres testi tamamlandıktan sonra, sağlık uzmanınız muhtemelen sonuçları hemen sizinle görüşecektir.

NST Nasıl Yorumlanır?

NST Nasıl Yorumlanır?

NST sonuçları 2 şekilde sınıflandırılır ve buna göre yorumlanır:

  • Reaktif NST: Hamileliğin 32. haftasından önce, bebeğinizin kalp atışı 20 dakikalık bir pencerede her biri en az 10 saniye olmak üzere iki kez veya daha fazla taban çizgisinin üzerinde belirli bir seviyeye hızlanırsa sonuçlar normal (reaktif) kabul edilir. Gebeliğin 32. haftasında veya sonrasında, bebeğinizin kalp atışı 20 dakikalık bir pencerede her biri en az 15 saniye olmak üzere iki kez veya daha fazla taban çizgisinin üzerinde belirli bir seviyeye yükselirse, sonuçlar normal (reaktif) olarak kabul edilir.

  • Non-Reaktif NST: Bebeğinizin kalp atışı yukarıda açıklanan kriterleri karşılamıyorsa, sonuçlar tepkisiz kabul edilir. Reaktif olmayan sonuçlar, bebeğiniz test sırasında hareketsiz veya uykuda olduğu için ortaya çıkabilir.

Reaktif olmayan nonstres test sonucunun fetüsün hareketsiz veya uykuda olmasının yanı sıra diğer olası nedenleri arasında azalmış oksijen (fetal hipoksi), annenin sigara içmesi, annenin ilaç kullanması ve fetal nörolojik veya kardiyak anomaliler yer alır.

Gereken gözlem süresi ne kadar uzun olursa olsun, reaktif stressiz bir testin güven verici olduğu düşünülür. Ancak, test 40 dakikaya uzatılırsa ve bebeğinizin stressiz test sonuçları reaktif değilse, doktorunuz muhtemelen bebeğinizin sağlığını daha fazla kontrol etmek için başka bir doğum öncesi test yapacaktır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
2
2
1
1
1
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın