Eylem Acar Yazio: Korona Stresi Saç Döküyor
Son zamanlarda dermatoloji kliniklerine saç dökülmesi şikâyeti ile gelen hastalarda bir artış olduğu görülmektedir. Stresin saç dökülmesine neden olduğu çok net bilinmekle birlikte bu dönemde hem mevsimsel dökülme hem de korona hastalığının çeşitli etkileri nedeniyle maalesef saç dökülmesi şikâyeti yaşayan kişi sayısı artmakta. Hasta olmamak için aylardır sürdürülen çabalar psikolojimizi olduğu kadar saç sağlığımızı da etkiledi.
Saçlarımız en önemli görsel hazinemizdir. Genel vücut sağlığımız ve ruhsal durumuzla ilgili ilk ipuçlarını çevremize verdiğimiz organımızdır. Hepimiz zaman zaman saçlarımızda dökülme, cansızlık, solukluk, kırılma gibi sorunlar yaşayabiliriz. Saç dökülme süresinin 2 ayı aşması ise bazı ciddi hastalıkların habercisi olabileceği gibi uzman yardımı alınmasını gerektirir.
Mevcut her saç telinin bir yaşam siklusu vardır. Her saç teli 4-6 yıl yaşar, sonra dinlenir ve daha sonra da dökülür. Saçların bu şekilde dökülmesi son derece doğal bir süreçtir ve günde 50-100 tel saç dökülmesi normal kabul edilir. Eğer bu sayıdan daha fazla dökülüyorsa, banyo yaparken ele gelen saç miktarı artmışsa ya da yıkanmış kurulanmış saçı elle çektiğimizde elimize 3-5 adet saç teli geliyorsa bu durumun ciddiye alınması gerekir. Saç dökülmesinin çok farklı nedenleri olabilir.
Nasıl oldu da korona virüs saçlarımızı döktü?
1-Genetik faktörler:
2-Yanlış beslenme alışkanlıkları:
Besinsel nedenlere bağlı saç dökülmeleri de sık rastlanan diğer bir faktördür. Sonuçta saç canlı bir organdır ve onun da beslenmesi, kanlanması gerekir. Düzenli ve dengeli beslenmemek, uzun süreli açlıklar, tek tip beslenme sonuçta saçı etkileyip dökebilir. Tedavisi son derece pratiktir ve dengeli beslenmeye başlanması önemlidir. Beslenme problemi olmamasına rağmen saç için gerekli olan vitamin ve minerallerin kanda eksik olması saçı döken diğer bir nedendir. Eğer B12, D vitamini, folik asit, biotin, çinko, demir gibi vitamin ve mineralleri düşükse saç beslenemez ve dökülür.. Bu durumlarda eksiğin takviyesi mutlaka bir uzmana başvurularak giderilmelidir.
3-Hormonal sorunlar:
Eğer kişide hormonal problemler varsa, adet gecikmeleri ya da düzensizlikleri, tüylenme de artış, aşırı akne, kilo alımında hızlanma gibi sıkıntılar yaşıyorsa, bu bulgulara saç dökülmesi eklenmişse bu kez hormonal saç dökülmesinden bahsedilebilir. Hormonal tedaviler bu tarz dökülmeler konusunda etkilidir.
4-Bazı iç hastalıkları ve ilaç kullanımı:
Bazı iç hastalıkları; tiroit bezi hastalıkları ya da bu hastalıklar için kullanılan ilaçlar, romatizmal hastalıklar, kullanılan hormonlar, zayıflama hapları, böbrek üstü bezi hastalıkları, insülin direnci, diyabet, doğum kontrol hapları ve bazen de bu kontrol haplarının kesilmesi saç döken diğer nedenlerdir. Bu durumun mutlaka uzman doktorlar tarafından yapılacak muayene ve tetkiklerle kapsamlı bir şekilde araştırılması gerekir. Ani bir saç kaybı başlamışsa son üç ay önce geçirilen ameliyatlar, ateşli hastalıklar, ilaçlar, kan kaybı, şiddetli travma düşünülmesi gereken nedenler arasında olabilir.
5-Hamilelik ve doğum:
6-Kemoterapi:
7-Kozmetik etkenler:
Kozmetik alışkanlıklarının artması mekanik kimyasal ve fiziksel saç dökülmelerine neden olan diğer faktörlerdir. Yani saçları sıkı bağlamak, iç boneler, aşırı ısıya maruz bırakılan fön işlemleri, saç rengini açmak için kullanılan boyalar, açıcılar, düzleştirici yöntemler saça dışarıdan zarar vererek saç kaybına neden olmaktadır. Bu durumda tek tedavi saçların bu uygulamalara maruz kalmasını önlemektir. Saçlar için gerekli takviye ve bakım işlemlerini uygulamak yeniden istenilen görünüme kavuşulmasını sağlar.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
dökülmelerin en büyük nedeni stres ben hamileliğimde saç dökülmesi çok yaşadım ozaman eczacım zigavus sarımsak özlü şampuan önerdi çok memnun kaldım sürekli ... Devamını Gör