Görüş Bildir
Haberler
Evde Kedi Beslemek ve Kedi Bakımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Evde Kedi Beslemek ve Kedi Bakımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Evde kedi beslemek hiç şüphesiz ki; birçok insan için keyifli ve sevgi dolu bir deneyim olmaktadır. Ancak bir canlının sorumluluğunu almadan önce dikkat edilmesi gereken pek çok ayrıntı bulunmaktadır. Kedi bakımının köpek bakımına oranla daha kolay olduğunu söylemek mümkündür. Kediler kişisel temizliklerine köpeklere oranla daha fazla önem veren canlılardır. Ancak elbette bu durum, kedi bakımının sorumluluk gerektirmediği anlamına gelmemektedir. Bir kediyle aynı evi paylaşmaya başlamadan önce yapılması gereken pek çok hazırlık bulunmaktadır.

Patili dostunuzu yeni yaşam alanına getirmeden önce; bu alanda bazı düzenlemeler yapmak gerekir. Gerekli hazırlıkların önceden yapılması, kedinin yaşam alanına adaptasyon sürecini kolaylaştırmaktadır. Ayrıca; ihtiyaçlarını karşılayabilmek için önem taşımaktadır. Peki; dostunuzu yeni yaşam alanıyla buluşturmadan önce ne gibi hazırlıklar yapmak gerekir?

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Evde Kedi Beslemek İsteyenler Ne Gibi Hazırlıklar Yapmalı?

Evde Kedi Beslemek İsteyenler Ne Gibi Hazırlıklar Yapmalı?

Kediler için farklı bir yaşam alanına adaptasyon süreci stresli olabilir. Bu nedenle bu süreçte özel bir alana sahip olması rahatlamasına yardımcı olacaktır. Bu alanda ihtiyaç duyabileceği kedi yatağı, tırmalama tahtası gibi eşyalar bulunmalıdır. Konforlu ve kendini rahat hissedeceği bir ortam adaptasyon sürecini hızlandıracaktır. Elbette evde kedi beslemek isteyenler için ihtiyaç duyulan ürünler bunlarla sınırlı olmamaktadır. Kedilerin ihtiyaç duyduğu ürünlerden bazıları şöyle sıralanabilir; 

  • Mama ve su kabı

  • Kum kabı

  • Taşıma çantası

  • Kedi Tarağı

  • Kedi Tırnak Makası

  • Diş Fırçası

  • Tasma

  • Oyuncak

Mama ve su kabı konusunda farklı çeşitler bulunmaktadır. Kediler için üretilen mama ve su kapları için farklı materyaller kullanılır (Plastik, porselen, silikon vb.). Patili dostunuzun hangisini kullanmaktan keyif alacağına deneyerek karar vermeniz gerekir. Kum kabı seçimi kedinin yaş ve boyuna göre yapılmalıdır. Yavru kediler için daha küçük kum kapları yeterli olurken, yetişkin kediler daha büyük kum kaplarına ihtiyaç duyar. Taşıma çantası özellikle veteriner kontrolleri ve seyahat süreçlerinde önem taşımaktadır.

Evde kedi beslemek isteyenler kedi bakımının düzenli olarak yapılması gerektiğini bilmelidir. Kedilerin, düzenli olarak tüylerinin taranması, tırnaklarının kesilmesi ve dişlerinin fırçalanması önemlidir. Bu nedenle, tüm bu ihtiyaçlar için gerekli ekipmanlara sahip olmak gerekir. Ancak tırnak kesimi konusunda veteriner hekimlerden destek alınmalıdır. Çünkü kedilerin tırnaklarında damarlar bulunur. Bu nedenle, tırnak kesimi sırasında son derece dikkatli davranmak gerekir.

Buna ek olarak; kedinin boynunda bir tasma bulunması faydalı olacaktır. Tasmanın daralıp genişleyebilmesi önemlidir. Tasmada isim ve kayıp durumunda ulaşılabilecek bir telefon numarası yer alması önerilmektedir. Tercih edilen tasmanın kedinin boynuna zarar vermeyecek bir materyalden üretilmesi dikkat edilecek başka bir konudur.

Son olarak; kediler oyuncaklarla oynamaktan keyif alırlar. Ayrıca enerjilerini atmak için de oyuncaklara ihtiyaç duyarlar. Elbette oyuncak seçimi yaparken kediye zarar vermeyecek oyuncaklar seçilmesine dikkat edilmelidir. Hijyen kurallarına uygun olarak üretilen oyuncaklar seçilmelidir. Kolay parçalanmayan, keskin, çok küçük parçalı ve çok ince olmayan oyuncaklar tercih edilmelidir.

Yavru Kedi Bakımı

Yavru Kedi Bakımı

Öncelikle; kediyi annesinden ayırmak için en doğru zamanı beklemek gerekmektedir. Çünkü anne sütü tıpkı insanlarda olduğu gibi kediler için de hayati önem taşır. Kedilerin bağışıklık sisteminin güçlenmesinde anne sütünün önemli bir role sahiptir. Bu nedenle; yavru kediyi annesinden ayırmak için sütten kesilmesini beklemek gerekmektedir. Bunun için en uygun dönem ise 8 hafta ve sonrasıdır.

Yavru kediler son derece enerjik canlılardır. Aynı zamanda kediler merak duygularıyla ünlüdür. Bu nedenle yeni bir yaşam alanına girdiklerinde her ayrıntıyı keşfetmeye çalışırlar. Bunun için evinizde bazı önlemler almanız gerekebilir. Pencerelere tel taktırmak, kediler için zararlı bitkileri ortadan kaldırmak bu önlemlerden bazılarıdır.

Beslenme

Evde kedi beslemek özellikle yavru kediler söz konusu olduğunda sorumluluk gerektiren bir konudur. Yavru kediler için en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri beslenmedir. Annesiyle büyüyen ve sütten kesilen bir yavru az önce de belirttiğimiz gibi 8 haftadan büyük olacaktır. Bu nedenle yavrunun katı mamalarla beslenmeye başlamış olması söz konusu olabilir. Bu durumda, yavrunun eski yuvasında nasıl beslendiğini öğrenmek faydalı olacaktır. Ani besin değişiklikleri yavru kedilerin bünyelerini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Eğer yavru kediniz 8 haftadan küçükse, şırınga ya da biberonla besleme yapılması gerekir. Böyle bir durumda iki saatte bir besleme yapmak gerekir. En uygun beslenme programı için veteriner hekimlerle irtibat kurmak uygun olacaktır. Bilinenin aksine yavru kedilere kesinlikle süt verilmemelidir. Süt yavru kedilerin sindirim sistemini olumsuz etkileyebilir ve çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Evde kedi beslemek isteyenler yavru kedi bakımı konusunda en doğru bilgiler için veteriner hekimlerden yardım almalıdır.

Aşağıdaki tablo kedilerin 1 yıllık gelişim sürecinde nasıl beslenmeleri gerektiğini özetlemektedir;

Aşağıdaki tablo kedilerin 1 yıllık gelişim sürecinde nasıl beslenmeleri gerektiğini özetlemektedir;

1 yaş sonrasında ise birçok kedi için günde bir öğün besleme uygun olacaktır. Özel bir durum olmadığı sürece kedilerin kuru mama ile beslenmesi tavsiye edilmektedir. Haftada bir kez yaş mama verilebilir. Kedinin bir sağlık sorunu ya da kilo problemi olması halinde farklı bir beslenme programı uygulanması gerekebilir. Bu durumda veteriner hekimlere başvurmak ve en uygun sağlık programını belirlemek gerekmektedir.

Ev Yemekleri, Yaş Mamalar ve Ödül Mamaları

Evde kedi beslemek isteyenlerin sıkça sorduğu sorulardan biri de ev yemekleriyle ilgilidir. Kedilere ev yemeği verilmesi veterinerler tarafından genellikle önerilmemektedir. Ev yemeklerinin içerisinde kediler için uygun olmayacak besinler yer alabilmektedir (Tuz, baharat vb.). Kedilere ev yemeği verilecekse tuz oranı düşük, baharatsız ve haşlama yiyecekler tercih edilmelidir. Bununla evde kedilere özel mamalar hazırlanması mümkündür. Ev yapımı mamalarda, sebzeler, tahıllar, et ürünleri, sakatatlar ve yumurta kullanılabilir.

Yaş mamalar ve ödül mamaları için de ev yemekleri ile benzer bir durum söz konusudur. Bu mamaların tuz oranı oldukça yüksektir. Yüksek oranda tuz tüketmen kedilerin böbrekleri için oldukça zararlıdır. Bu nedenle yaş mamalar ve ödül mamaları sürekli kullanılmamalıdır.

Vücut Isısı

Evde kedi beslemek isteyenlerin önem vermesi gereken konulardan biri de kedileri sıcak tutmaktır. 8 haftadan büyük kediler vücut ısılarını kontrol etmeyi başarabilmektedir. Ancak 8 haftadan küçük kediler vücut ısılarını kontrol edemezler. Bu noktada; sıcak bir oda, havlu ve battaniyeler size yardımcı olacaktır.  

Tuvalet Eğitimi

Tuvalet eğitimi yavru kedi bakımıyla ilgili bir diğer önemli noktadır. Annesiyle birlikte büyüyen kediler genellikle bu konuda deneyimlidir. Ancak; kediniz bu konuda sizin yardımınıza ihtiyaç duyuyor olabilir. Bu konuda endişe etmenize gerek olmayacaktır. Çünkü kedilerin kuma alışmaları çoğunlukla son derece kolaydır. Kedinin yeri koklaması ya da yere eğilmesi tuvalete gitmek istediğini gösteren işaretlerden biri olabilir. Bu durumda kedinizi kum kabının içine koyarak ona yardımcı olabilirsiniz. Kediniz kum kabının dışına dışkı bırakıyorsa, dışkıyı kum kabının içine koyup, kedinizin koklamasını sağlayabilirsiniz.

Kedilerde Tüy Dökülmesi

Kedilerde tüy dökülmesi evde kedi beslemek isteyenler için bir problem olarak görülebilmektedir. Ancak kedilerin tüy dökmesi olağan bir durumdur. Kediler, yılda iki kez tüy değiştirirler ve bu süreç bahar aylarında gerçekleşir. Ancak; kedilerin sürekli ve aşırı miktarda tüy dökmeleri sağlık sorunlarını işaret ediyor olabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında veteriner hekiminize başvurmanız gerekmektedir. Tüy dökülmesini en aza indirgemek için ise kedinizi düzenli olarak taramanız fayda sağlayacaktır. Bunun için kediler için özel olarak tasarlanan kedi taraklarından yardım alabilirsiniz.

Kedilerin Yıkanması ve Tıraş Edilmesi

Kedi sahiplerinin bir bölümü kedilerini yıkamayı tercih etmektedir. Veteriner hekimler gerekli olmadıkça kedilerin yıkanmasını önermezler. Çünkü kedilerin dilleri sterildir ve normal şartlarda kendilerini temizleyebilirler. Kimi zaman sağlık sorunları nedeniyle kedilerin kendi başlarına yaptıkları temizlik yeterli olmayabilir. Bununla birlikte; kedinin diliyle temizleyemeyeceği maddeler tüylerine bulaşmış olabilir. Bu gibi durumlarda kedilerin yıkanmasında sakınca yoktur. Ancak; böyle durumlarda kedilere uygun hijyen ürünleri tercih edilmelidir.

Kedilerin tıraş edilmesi ise bir gereklilik değildir. Kedi sahipleri özellikle yaz aylarında uzun tüylerin kedileri bunalttığını düşünebilmektedir. Ancak; aksine tüyler kedilerin vücut ısılarını dengelemelerine yardımcı olmaktadır. Tüylerde topaklanma, tüy yumağı oluşumu veya parazit gibi cilt sorunları yoksa kedilerin tıraş olmasına gerek yoktur.

Kızgınlık Dönemi ve Kısırlaştırma Yaşı

Kızgınlık Dönemi ve Kısırlaştırma Yaşı

Evde kedi beslemek isteyenler için en önemli konulardan biri de kedilerin kızgınlık dönemi ve kısırlaştırılmalarıdır. Kediler genellikle yılda iki kez bahar aylarında kızgınlık dönemi yaşarlar. Dişi kedilerde bu durum daha sık görülebilir. Kızgınlık süresi ise kediden kediye değişiklik gösterebilir. Bazı kedilerde bu durum birkaç hafta sürerken bazı kedilerde yalnızca birkaç gün sürebilmektedir.

Kedilerin kızgınlık döneminde olduğu çoğunlukla davranış değişiklikleri sayesinde anlaşılmaktadır. Erkek kediler yaşam alanlarının farklı bölgelerine sıvı bırakabilirler. Sık idrara çıkma, yüksek sesle miyavlama, kimi zaman saldırgan tavırlar gösterme kızgınlık döneminin işaretlerindendir.

Kediler kızgınlık dönemlerinde daha fazla ilgiye ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle kızgınlık dönemlerinde kedilere daha fazla vakit ayırmak gerekmektedir. Oyun oynamak ve beraber vakit geçirmek enerjilerini atmalarına ve sakinleşmelerine yardımcı olacaktır.

Evde kedi beslemek isteyenlere uygun zaman geldiğinde kedilerini kısırlaştırmaları tavsiye edilmektedir. Kısırlaştırma, kedilerin sağlığı açısından olumlu bir işlemdir. Kediler genellikle 6 ay civarında ilk kızgınlık dönemlerini yaşarlar. Bazı kedilerde ilk kızgınlık dönemi 4 aylık olduklarında da görülebilmektedir. Kısırlaştırma işleminin de ilk kızgınlık döneminin ardından yapılması tavsiye edilmektedir. Kısırlaştırma işlemi dişi ve erkek kedilerde farklı biçimde seyreder. Bu farklı fizyolojik özelliklerden kaynaklanmaktadır. Erkek kediler operasyonu takip eden birkaç saat içerisinde taburcu edilebilir ve evlerine dönebilirler. Dişi kedilerin ise bir gün klinikte kalmaları tavsiye edilmektedir.

Kısırlaştırma operasyonu korkulacak bir işlem değildir. Komplikasyon ortaya çıkma ihtimali yok denecek kadar azdır. Kedilerin ameliyatın ardından kendilerini daha rahat hissetmeleri için veteriner hekimler tarafından ağrı kesici ilaçlar verilebilmektedir. Operasyondan bir gün sonra çoğu kedi tamamen kendine gelir ve normal yaşantısına geri döner. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; kedinin yarayı yalamamasıdır. Yaranın mikrop kapmadan iyileşmesi önemlidir. Bazı durumlarda dikişlerin alınması gerekebilir. Bu işlem genellikle kısırlaştırma operasyonundan 1 – 2 hafta sonra gerçekleşir.

Kısırlaştırma sonrasında kedilerin kilo alması söz konusu olabilmektedir. Bu sorunun önüne geçmek mümkündür. Kısırlaştırılan kedilere özel mamalar kullanılarak kilo alması önlenebilir. En uygun beslenme programı için veteriner hekimlerden yardım alınabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Kedilerde Davranış Eğitimi

Kedilerde Davranış Eğitimi

Evde kedi beslemek isteyenlerin sıkça sorduğu bir diğer soru davranış eğitiminin nasıl verileceği olmaktadır. Kediler başına buyruk canlılardır. Eğitilmeleri ise köpeklere oranla daha zordur. Ancak elbette kediler de davranış eğitimi alabilirler. Ancak kedileri eğitirken ceza yöntemine kesinlikle başvurulmamalıdır. Ceza vererek kedileri eğitmeye çalışmak süreci kolaylaştırmayacak aksine zorlaştıracaktır. Kedilere eğitim verirken başvurulacak en olumlu yöntem ödül mamalarıdır. Ödül mamaları ile kedi sahiplerinin işi bir nebze de olsa kolaylaşabilir. Olumsuz davranışların önüne geçmek için ise “Hayır” komutuna başvurabilirsiniz. Böylelikle; zaman içinde ısırma, tırmalama, mutfağa girme gibi davranışların önüne geçebilirsiniz.

Kediler Evde Yalnız Kalabilir mi? Yolculuklar Kedileri Nasıl Etkiler?

Kediler Evde Yalnız Kalabilir mi? Yolculuklar Kedileri Nasıl Etkiler?

Evde kedi beslemek isteyenleri en çok düşündüren konulardan biri yolculuklardır. Bazı kediler yolculuk yapmaktan hoşlanmaktadır. Ancak bazı kediler yolculuk sırasında stres yaşayabilir. Özellikle uzun süreli araba yolculukları sırasında kediler kendilerini rahat hissetmeyebilir. Bu durumda kedi sahiplerinin sakin tavırlar sergilemesi, kedinin stres seviyesinin düşmesine yardımcı olacaktır. Yolculuk sırasında taşıma çantasının içinde olması, güvenliği açısından önem taşımaktadır. Ödül mamaları ve oyuncaklar daha keyifli bir yolculuk için yardımcı unsurlardır. Stres seviyesi çok yüksek olan kedilerin yolculuk yapmalarının gerekmesi halinde sakinleştirici ilaçlardan yardım alınabilir. Ancak elbette böyle bir durumda veteriner hekimlere başvurulması gerekmektedir.

Peki; kediler evde yalnız kalabilir mi? Eğer kedinizin bir sağlık sorunu yoksa ve çok yaşlı değilse; evde yalnız kalmasında bir sakınca yoktur. Elbette, yalnız kaldığı sürenin çok uzun olmaması tavsiye edilmektedir. Ancak; ihtiyaçlarını karşılaması için tüm detaylar düşünüldükten sonra birkaç gün süreyle evde yalnız bırakılabilir.

Kedilerde Sıkça Karşılaşılan Hastalıklar

Kedilerde Sıkça Karşılaşılan Hastalıklar

Evde kedi beslemek isteyenler için en zorlu konulardan biri hiç şüphesiz ki; hastalıklardır. Kediler sağlık kontrolleri ve aşıları düzenli yapıldığında sıkça hastalanmazlar. Ancak; beslenme biçimlerine göre kedilerde ishal ve kabızlık gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Fazla miktarda tüketilen besinler ve besinlerin içerisindeki zararlı maddeler kedilerin ishal olmasına neden olabilmektedir. Tüy yutmaları veya böcek gibi alışık olmadıkları canlıları yemeleri ise kabızlık sorununun ortaya çıkmasına sebep olabilir. Her iki durumda da veteriner hekimlere başvurulmalı ve en uygun tedavi yönteminin uygulanması sağlanmalıdır.

Kedilerde sık görülen bir başka problem ise iştahsızlıktır. Strese bağlı faktörler iştahsızlığın ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bununla birlikte; kızgınlık dönemlerinde kediler iştahsız olabilirler. İştahsızlık kimi zaman daha ciddi hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Bu nedenle veteriner hekimlere danışılması önemlidir.

Kedilerde; deri hastalıkları, diyabet, üst solunum yolu ve idrar yolu enfeksiyonları da sıkça görülebilmektedir. Bu rahatsızlıklar yanlış beslenme rutinlerinden ya da yetersiz bakımdan kaynaklanabilir. Bu gibi ciddi problemlerle karşılaşmamak için kedilerin bakımları aksatılmamalı, sağlık kontrolleri düzenli olarak yapılmalıdır. Veteriner hekimler tarafından belirlenen aşı takvimi düzenli olarak takip edilmelidir.

Kedilerde Aşı Takvimi

Kedilerde Aşı Takvimi

Evde kedi beslemek denildiğinde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri aşı takvimi olmaktadır. Kedilerin daha uzun ve daha sağlıklı yaşamaları için en kritik konulardan biri düzenli aşılanmalarıdır. Kedilere; parazit, kuduz, lösemi ve karma aşı gibi pek çok farklı aşı uygulanması gerekmektedir. Bu aşıların uygulanmasında veteriner hekimler tarafından hazırlanacak takvime bağlı kalınması önemlidir.

Yavru kedilere uygulanması gereken aşılar şu şekilde sıralanabilir;

Yavru kedilere uygulanması gereken aşılar şu şekilde sıralanabilir;

Aşılama iki doz şeklinde gerçekleştirilir. İkinci doz 3 – 4 haftalık aranın ardından uygulanır.

Evde kedi beslemek sorumluluk isteyen olmasına karşın son derece keyifli ve sevgi dolu bir yolculuktur. Bu yolculukta önemli olan kedinizin ve sizin sağlığınızı korumak için gerekli önlemleri almanızdır.

Veteriner hekimler bu konuda patili dostlarımıza ve sizlere gereken desteği vermek için her daim hazır olacaktır. Bu konuda Dr. Pati veteriner kliniğine ulaşarak bilgi ve destek alabilirsiniz: Drpati.com.tr

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
25
19
1
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın