Eşsiz Mozaikleriyle Bir Bakanın Bir Daha Bakmak İsteyeceği, Tarihe Tanıklık Eden Heybetli Bir Yapı: Ayasofya
Eşsiz Mozaikleriyle Bir Bakanın Bir Daha Bakmak İsteyeceği, Tarihe Tanıklık Eden Heybetli Bir Yapı: Ayasofya
Bugün, iki imparatorluğun yükselişine ve çöküşüne tanık olmuş, en az tarihin kendisi kadar eski ama bir o kadar da görkemli bir yapıdan bahsedeceğiz sizlere. Yalnızca Türkiye'nin değil, aynı zamanda dünyanın da incisi, muhteşem bir kültür mirası olan Ayasofya'nın kapılarını Sanatın Tarihi'nin eşsiz anlatımıyla aralamaya ne dersiniz? Hazırsanız, başlayalım.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İlk yapı, 360 yılında İstanbul'u Bizans İmparatorluğu'nun başkenti yapan Constantine döneminde, Roma döneminden kalma ahşap örtülü ve bazilikal planlı eski bir tapınak üzerine inşa edilmiştir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu son yapıyı Batı Anadolu'da yaşayan iki mimar Aydınlı Anthemios ve Miletoslu İsidoros'a emanet etmişler. Son yapı, Bizans'ın en ünlü imparatorlarından olan İustinianos döneminde 10 bin işçi ile altı yıl gibi bir sürede bitirilmiştir.
15. yüzyılda iki ve 16. yüzyılda iki olmak üzere toplam dört adet minare yapıya eklenmiş, 1847-48 yıllarında ünlü İtalyan mimar Fossati kardeşler yapıyı restore etmiştir.
Ayasofya mozaikleri yapımında metalik mozaik, cam mozaik ve taş mozaik olmak üzere üç farklı türden mozaik kullanılmıştır. Sizlere bahsedeceğimiz ilk mozaik "İmparator Kapısı" kemer alınlığındaki İmparator VI. Leon tasvirinin bulunduğu mozaik...
İsa çeşitli taşlarla süslenmiş tahtta otururken İmparator Leon ona yalvarıyor. İsa sol elinde açık bir Yohannes incili tutuyor. Gözüken yazı ise şu: "Barış sizinle olsun, ben dünyanın nuruyum."
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ancak Cebrail'in Ayasofya'nın koruyucusu olduğuna dair bir inanış olması sebebiyle bu sahnede Cebrail yer almaktadır. Peki VI. Leon neden İsa'ya böyle yakarıyor? Yüzünde belli ki bir pişmanlık var...
Gelelim bir diğer önemli mozaiğe... Güney galeride yer alan Deesis Mozaiği, yalnızca Ayasofya'da değil, tüm dünyada bulunan en güzel mozaiklerden biri olarak kabul görmektedir.
İsa'nın üzerinde altından epitrachelion ve khiton üzerine mavi renkli bir himation vardır. Sağ eliyle takdis (kutsama) işareti yapmakta, sol elinde ise altın kaplamalı bir incil tutmaktadır.
Vaftizci Yahya'nın ise çölde yaşadığını belirtmek için hırpani bir şekilde tasvir edildiğini görüyoruz. Vaftizci Yahya'nın arkasında, "Yol Gösterici" anlamına gelen "Prodromos" yazıyor.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Ayasofyanın katiyyen camii olmamalıdır çünkü:resimli yaztlı ve sembollü yerde ibadet yapılmaz ayrıca sultanahmet camisi ve türkiyedeki camiler müslümanlara y... Devamını Gör