Eski Denizciler, Akdeniz'in Bilinen En Büyük Kutsal Havuzunu İnşa Etmeyi Nasıl Başardı?
Eski Denizciler, Akdeniz'in Bilinen En Büyük Kutsal Havuzunu İnşa Etmeyi Nasıl Başardı?
Bilim insanları, Motya adasındaki eski bir dikdörtgen havzanın, kabaca 2500 yıl önce Fenikeli denizciler için yapay bir iç liman veya belki de kuru bir rıhtım işlevi gördüğünü uzun zamandır düşünüyorlardı. Roma Sapienza Üniversitesi'nden arkeolog Lorenzo Nigro ise su dolu yapının antik Akdeniz dünyasının bilinen en büyük kutsal havuzu olduğunu söylüyor. Biz de bu yazımızda bu kutsal havuzdan bahsediyoruz.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Deniz seyahatlerinde birçok Akdeniz toplumunun kültürel etkilerini benimseyen Fenikeliler, havuzu Motya olarak da adlandırılan bir liman kentindeki dini bir yerleşkenin merkezine yerleştirmişler.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu havuzun tek niteliği dini değerlere sahip olması değil.
Nigro, “Havuz, denize bağlı olmadığı için liman işlevi görüyor olamaz” diyor.
Fenikeliler MÖ 800 ve 700 yılları arasında Motya'ya yerleştiler.
Motya'da ve başka yerlerde Fenikeliler tarafından tapınılan tanrılar, diğer Akdeniz toplumlarının tanrılarıyla yakından ilişkiliydi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Şimdi Fenikeliler olarak adlandırılan denizci tüccarlar, 3 bin yıldan daha uzun bir süre önce kurulan Doğu Akdeniz şehirlerinde yaşıyordu.
Motya kazıları Fenikelilerin, batıya doğru giderken Akdeniz kültürleri ile kaynaşıp kendine özgü bir Batı Fenike kültürü yarattığını göstermektedir.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
antik insanlar icin nasil basardilar sorusunu sormayin. romalilar gladyator oyunlarinda kolezyumu suyla doldurup gercek gemilerle deniz savasi yapiyorlardi. ... Devamını Gör
Muhteşem bilgiler ama yinebir yerine takan yok. Bakalım Şeyma Subaşı'nın haberinin altında ne kadar ilgi var?