Görüş Bildir
Haberler
100 Yıl Sonra Bir İlk: Ermeni Patrikhanesi'nde 1915 Anması

100 Yıl Sonra Bir İlk: Ermeni Patrikhanesi'nde 1915 Anması

FreiGeist
24.04.2015 - 11:36 Son Güncelleme: 24.04.2015 - 15:17
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

İstanbul Kumkapı'da bulunan Meryem Ana Kilisesi'nde bu yıl bir ilk yaşandı. 1915 olaylarının 100'üncü yılında Ermeni Patrikhanesi'nin ev sahipliğinde Kumkapı Meryem Ana Kilisesi'nde ayin düzenlendi. Ayine bu yıl ilk kez Türkiye'den resmi düzeyde bir katılım gerçekleşti. Ayinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı da okundu.

1915 olaylarının 100'üncü yılında Ermeni Patrikhanesi'nin ev sahipliğinde Kumkapı Meryem Ana Kilisesi'nde ayin düzenlendi.

Ayine bu yıl ilk kez Türkiye'den resmi düzeyde bir katılım gerçekleşti.  Meryem Ana Kisesi'nde bu sabah 10:30'da başlayan ayine hükümeti temsilen AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır katıldı.

Bozkır: "Ermeni kardeşlerimizin yaşadıkları acılara saygı duyuyoruz"

Bozkır: "Ermeni kardeşlerimizin yaşadıkları acılara saygı duyuyoruz"

Kiliseyi girişinde açıklama yapan Bakan Bozkır, 'Bugün Ermeni Patriği Aram Ateşyan'ın yöneteceği ayine katılmaktan büyük bir onur duyuyorum 'dedi.

Bozkır, '1916 yılından beri ilk kez resmi olarak yapılan bir ayin. Ermeni kardeşlerimizle bin yıllık bir tarihimiz var. Bu tarih güzel anılarla, renklerin paylaşımıyla, kültürlerin değiş dokuşuyla gerçekleştirilmiş çok güzel bir tarihtir. Bu tarihi bir yıla, sadece 1915 yılına mahkum etmek, gerçekten son derece yanlış olacaktır. Biz 1915 olayları yerine 1870 yılından 1920 yılına kadar Birinci Cihan savaşının kanlı bir çok insanın ölümüne sebep olan yılları dahil incelenmesi arzusundayız. Bu şekilde hem ortak bir tarihe bakmamız mümkün olacaktır. Hem de ortak bir hafıza ama adil bir hafıza ortaya çıkacaktır. Biz Ermeni kardeşlerimizin yaşadıkları acılara saygı duyuyoruz. Bunu yaşanmış kötü bir olay olarak addediyoruz. Bu nedenle de bu acıların şahidi olarak anılmasına hiçbir şekilde karşı değiliz. Bu nedenle de bu anma ayinine katılmayı bir borç bildik. Önümüzdeki döneme birlikte huzur içinde, barış içinde yürümeyi arzu ediyoruz. Ve yüz yıldır bizimle birlikte yaşayan husumeti geride bırakmayı arzu ediyoruz' diye konuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

AB Bakanı Bozkır aynı açıklamayı yabancı gazeteciler için bir de İngilizce yaptı.

Rum Patriği ve ABD konsolosu da katıldı

Bu arada anma ayinine Fener Rum Patriği Fener Rum Patriği Bartholomeos ile ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Charles Hunter da katıldı.

'Acınızı samimiyetle paylaşıyorum'

'Acınızı samimiyetle paylaşıyorum'

Ayinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajı okundu. Mesajda 'Ermeni toplumunun geçmişte yaşadığı üzüntü verici hadiseleri bildiğimizi ve acınızı samimiyetle paylaştığımı bir kez daha ifade ediyorum' denildi. 

Erdoğan'ın ayinde okunan mesajı şu şekilde:

“Sayın Aram Ateşyan, Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili,

Ermeni vatandaşlarımız için özel bir anlam taşıyan bu günde, Birinci Dünya Savaşı şartlarında hayatını kaybeden tüm Osmanlı Ermenilerini bir kez daha saygıyla anıyor, çocuklarına ve torunlarına taziyelerimi sunuyorum. Osmanlı İmparatorluğu'na ve Cumhuriyetimize yaptıkları ekonomik, sosyal, kültürel, siyasi katkıları daima takdirle hatırladığımız Ermeni toplumunun, coğrafyamızın her köşesindeki hatıralarını güzel duygularla yâd ediyorum. Bu vesileyle, rahatsızlığı sebebiyle tedavi gören Patrik Sayın Mesrob Mutafyan'a da şifa temenni ediyorum' 

'Değerli Ermeni vatandaşlarım, 

İnsanlığın en büyük felaketlerinden olan Birinci Dünya Savaşı'nda, Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde de her milletten milyonlarca insan ebediyete intikal etti. Bu savaş sırasında, etnik ve dini kimliği ne olursa olsun, benzer şartlar altında hayatlarını yitiren Osmanlı vatandaşlarının tamamını da rahmetle ve hürmetle anıyorum. Türkiye Cumhuriyeti devletini, bu acıları unutmadan ama bunlarla baş etmesini de bilerek kurmayı başardık. Bugün de, huzur, barış ve kardeşlik temelinde daha güzel günlere ulaşmak için, etnik ve dini kimliğine bakmaksızın, tüm vatandaşlarımızla, dostlarımızla birlikte çalışıyor, mücadele ediyoruz. Yüz yıl önce, ortak vatanımızı işgal için dünyanın dört bir yanından gelenlerin torunlarını, bugün, savaşı lanetlemek, barışı ve dostluğu yüceltmek için Çanakkale'de coşkuyla ağırlayabilen bir kültüre sahibiz. Ermeni toplumunun geçmişte yaşadığı üzüntü verici hadiseleri bildiğimizi ve acınızı samimiyetle paylaştığımı bir kez daha ifade ediyorum. Osmanlı Ermenilerinin dünyanın her yerindeki torunlarına gönül kapılarımızın sonuna kadar açık olduğunu da bilmenizi istiyorum. Sizleri en kalbi duygularımla selamlıyor, hepinize sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum'

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

DHA ve BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam