Erdoğan: '65 Yaş Üstü Her Gün Saat 10:00 ile 20:00 Arasında Dışarı Çıkabilecek'
Cumhurbaşkanı Erdoğan koronavirüste esnetilen yeni önlemleri açıklıyor. Lokanta, kafe, kıraathane gibi işletmelerin kapanış saati 22:00'den 24:00'e uzatıldı. Sinema, tiyatrola 1 Temmuz'dan itibaren hizmet vermeye başlayacak. Nikah salonları 15 Haziran, düğün salonları ise 1 Temmuz'dan itibaren yeniden açılacak. 65 yaş üstü her gün saat 10:00 ile 20:00 arasında dışarı çıkabilecek.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Bu musibetin kökü tamamen kazınana kadar maske mesafe temizlik ilkleri çerçevesinde düzenlememiz gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum. 2023 sürecini yakınlaşmaya en yakın dönemdeyiz. Büyük ve güçlü Türkiye'nin inşaasında adeta son dönemece giriyoruz' dedi.
Salgın önlemlerinde yeni esnetmeler
Cumhurbaşkanı Erdoğan koronavirüs önlemlerinde alınan yeni esnetilme kararlarını açıkladı:
Lokanta, kafe, kıraathane gibi işletmelerin kapanış saati 22.00'den 24.00'e uzatılmıştır.
Sinema, tiyatro, gösteri merkezi gibi işletmeler 1 Temmuz'dan itibaren belirlenen kurallara göre faaliyete geçebilecektir.
18 yaş altı ile ilgili kısıtlama, küçüklerin ebeveynlerinin refakatinde olmaları şartıyla tümüyle kalkmıştır.
65 yaş ve üstü vatandaşları haftanın her gün saat 10.00 ile 20.00 saatleri arasında dışarı çıkabilecek.
Nikah salonları 15 Haziran'dan, düğün salonları ise 1 Temmuz'dan itibaren belirlenen kurallara uygun şekilde hizmet vermeye başlayacak.
"Kapsamlı bir reform paketi hazırladık"
Erdoğan sözü daha sonra ekonomiye getirdi. 5,5 milyon aileye biner lira madde destek verildiğini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:
'Çalışanlarımızı korumak için işten çıkarmayı yasakladık hem de kısa çalışma ödeneğiyle işletmelerin maliyetini hafiflettik.
Ücretsiz izne ayrılanlarla kısa ödeneğinden yararlananlara aylık 1177 lira nakdi ücret desteği vermeye başladık. Ekonomik istikrar kalkanı gibi paketi devreye alabildik. Dışarıdan hiçbir yardıma ihtiyaç duymadan şirketlerimize, esnafıma ve vatandaşlarımıza destek olduk.
Konutta tarihin en düşük maliyetleri içeren bir finansman desteğini geçtiğimiz günlerde devreye aldık. Gerek ekonomik istikrar kalkanı gerekse normalleşme dönemi destekleriyle devreye aldığımız adımlar Türkiye'nin ekonomik açıdan ne kadar sağlam durumda olduğunu gösterdi.
Önümüzde bu kazanımları özellikle istihdamda gerçekleştireceğimiz sıçrama ile taçlandırmak var. Bunun için Türkiye'nin istikrar kalkanı adıyla çok detaylı ve kapsamlı bir reform paketi hazırladık.Bunun yanında çalışanlara tamamlayıcı emeklilik sigortası sunacak bir çalışma başlatıyoruz. Tesis edilecek karma model ile işçilerin kazanılmış hakları korunacak. Tamamlayıcı emeklilik sigortası ile aynı zamanda ilave emeklilik desteği alınabilmesini sağlayacağız. Böylelikle çalışanlarımız emeklilik sürecinde daha da rahat edecekler.
Esnafımıza, küçük işletmelerimize, yatırımcılara uygun maliyetli ve kaynak sağlayacak bir sistem kuracağız. Türkiye'nin istihdam kalkanını hızlıca devreye aldıktan sonra tamamlayıcı emeklilik sistemini de 2022'de yürürlüğe sokacağız.Sürecin en önemli göstergelerinden olan kısmi ya da esnek çalışma alanında iş gücü piyasamızı daha da verimli hale getirecek düzenlemeleri hayata geçireceğiz. Özellikle genç istihdamı için, 25 yaş altındaki gençlerin istihdamı destekleyerek beceri ve deneyim kazanmalarını destekleyeceğiz. 25 yaş altı gençlerin ve 50 yaş üstündekilerin kolayca şekilde istihdam edilmelerini sağlayacağız.'
"Hedefimiz gelecek yıl enflasyonu yüzde 6'ya indirmek"
'Belki 2. çeyrekte olumsuz gelimeler olabilir ama 3. ve 4. çeyrekte biz bu büyümeyi sağlayacağız' diyen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
'Bu tabloda salgın döneminde firmalarımızın kısmen de olsa üretimine ve ihracatına devam etmelerinin faydaları var. ABD'de 45 milyon işsiz var. Türkiye bu şartlara rağmen dimdik ayakta duruyor. Yurt içindeki talepteki, ihracattaki ve beklentilerdeki iyileşmeye paralel olarak toparlanma yerini hızlı bir büyümeye inşallah bırakacaktır.
Gıda fiyatlarındaki şişkinliği giderecek tedbirleri de alacağız. Amacımız 2020'de yüzde 8,5 olarak belirlenen enflasyonu kademe kademe düşürerek 2021'de yüzde 6'ya 2022'de inşallah yüzde 5'in altına indirmektir.
Borsa İstanbul Endeksinin tekrar 110 bin seviyelerine çıkması bizi diğer ülkelerden pozitif ayrıştıran bir başka faktördür. Birileri zil takıp oynuyordu. Bak Borsa İstanbul ne hale geldi. Bunu da söyle, büyümeyi de söyle. Daha çok güzel şeyler göreceksiniz.'
Yorum Yazın
Yoğun bakıma giren sayı artıyor vaka sayısı artıyor bu kararlar doğru mudur sizce??
Sanırım yasaklar yeniden gündeme gelebilir bu gidişle.
Yaşlılar gecelere akmasın diyo yani
devletimiz tam gaz sürü bağışıklığına geçmiş, herkes kendi tebrini alsın diyor. ekonomi çökecek yoksa. biraz tıp bilgisi olan biri, bu salgının bitmeyeceğini... Devamını Gör