onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Ercan Altuğ Yılmaz Yazio: Netflix'in Oyun Dizisi High Score’dan Hayat Akışı Dersleri

etiket Ercan Altuğ Yılmaz Yazio: Netflix'in Oyun Dizisi High Score’dan Hayat Akışı Dersleri

Ercan Altuğ Yılmaz
10.09.2020 - 14:58 Son Güncelleme: 25.09.2020 - 12:23

Geçtiğimiz günlerde Antalya’da bir anne 16-17 yaşlarındaki çocuğunun kayıp olduğunu bildirdi. Emniyet güçlerinin yaptığı kısa süreli araştırmada çocuk mahalledeki internet kafede en sevdiği oyunu oynarken bulundu. Zamanın nasıl geçtiğini fark etmemiş, 3 güne yakın süredir kafede arkadaşlarıyla oyun oynamışlar ve eve gitmek dahası annesine haber vermek aklının ucundan bile geçmemiş.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Sizin de telefonunuzdaki oyuna dalıp metro durağını kaçırdığınız oluyor mu?

Sizin de telefonunuzdaki oyuna dalıp metro durağını kaçırdığınız oluyor mu?

Ya da resim çizmek, müzik dinlemek, üretmek gibi hobilerinizle gece yarılarına kadar zamanın nasıl geçtiğini fark etmeden uğraşıyor musunuz? Peki bu zaman neden okulda ya da işyerinde aynı şekilde geçmiyor? Bunu Macar bir psikolog beynin “akış durumu” olarak açıklıyor.

Netflix’in son dönem en çok izlenen dijital oyun tarihini anlatan dizi serisi

Netflix’in son dönem en çok izlenen dijital oyun tarihini anlatan dizi serisi

“High Score” adlı belgeselde özellikle diziye de adını veren “High Score- En Yüksek Skor” özelliğini devreye alan Space Invaders’ın yaratıcısı Tomohiro Nishikado, “Bu özelliği koyduğumuz andan itibaren her oyuncu biraz daha yükseğini yapmak için akışa giriyor ve uyku, yemek, tuvalet gibi temel ihtiyaçlarını unutmaya başladı.” diyor. “Yüksek skor dendiğinde insanları daha yüksek bir skor yapmaya iten bir şey oluyor. Buna tekrar oynama çekiciliği deniyor. diye eklemiş.

Buradaki şifre; kolaydan zora giden başardıkça değişen ve gelişen oyun içindeki görevler, akış teorisi sahibi ünlü Macar psikolog Mihaly Csikszentmihalyi’ye göre akışın şifresi.

Buradaki şifre; kolaydan zora giden başardıkça değişen ve gelişen oyun içindeki görevler, akış teorisi sahibi ünlü Macar psikolog Mihaly Csikszentmihalyi’ye göre akışın şifresi.

Bir yabancı dil öğreneceksek direk konuşmuyor önce kelimeler ezberleyerek başlıyoruz, bir enstrüman çalmayı öğreneceksek konser vererek değil küçük melodilerle başlıyoruz, bir yüzme alanında rekorlara koşacaksak önce suda küçük kulaçlarla başlıyoruz, bu yüzden bu küçük başarıları birleştirerek büyük başarılara imza atabiliyoruz. Gerçek hayatımızda da kitap okumanın akışı; kitaptaki karakteri öğrenmek, ilk bölümü bitirmek gibi daha küçük adımlar ve bu adımlara bazı eğlenceli selfie çekmek, bir post-it’e yazmak, story atmak gibi adımlar eklemekte yatıyor.

Bu akışı bir de hayatınızdaki hedeflerinize taşıdığınızı düşünelim. Sıkılarak değil eğlenerek, “Bitsin!” diyerek değil “Ne zaman yeniden başlayacak?” şevkiyle sarıldığınızı düşünün işlerinize, hayatınızın her kademesinde. Netflix izler gibi kitap okuyabilir, müzik dinler gibi yürüyüşler yapabiliriz, yeter ki ölçümleyerek “En Yüksek Skor” için motivasyonumuz olsun.

“High Score”da bir hayat için akışına bırakın gitsin.

'Bu makale Gamfed Türkiye Gönüllülerinden Mualla Yılmaz katkılarıyla yazılmıştır.'

Twitter

Instagram

LinkedIn

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
23
7
2
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın