onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Erasmus Hayali Kuranlar Buraya! Erasmus Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Erasmus Hayali Kuranlar Buraya! Erasmus Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Erasmus birçok öğrencinin hayali. Ayrıca kendini geliştirmek için de harika bir fırsat. Peki Erasmus tam olarak nedir? İşte tüm detaylarıyla Erasmus;

Kaynak: 1 , 2 , 3, 4

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Öncelikle Erasmus nedir?

Öncelikle Erasmus nedir?

Avrupa Birliği tarafından eğitim, iş deneyimi ve sportif aktivite gibi alanlarda kişilerin kendilerini geliştirmeleri için hazırlanmış bir programdır. Erasmus, üniversite ve yüksek lisans öğrencilerinin ve eğitim görevlilerinin eğitimlerine yurt dışındaki bir üniversitede devam etmelerini sağlamaları ve yeni iş olanakları elde edebilmeleri amacıyla kurulmuş bir sistemdir.

Erasmus Programı ismini Hümanizm akımının öncülerinden ve Kuzey Avrupa Rönesansı'nda önemli bir role sahip olan Klasik Edebiyat Araştırmacısı ve İlahiyatçı Desiderius Erasmus’tan alıyor. 1987-2000 yılları arasında Sokrates I, 2000-2007 yılları arasında Sokrates II olarak isimlendirilen program 2007 yılından itibaren Avrupa Birliği Yaşam Boyu Öğrenme Programları içinde yerini aldı.

2007-2013 yılları arasında Hayat Boyu Öğrenme Programları kapsamında uygulanan Erasmus programı, 2014 yılından beri Erasmus+ olarak uygulanıyor.

2007-2013 yılları arasında Hayat Boyu Öğrenme Programları kapsamında uygulanan Erasmus programı, 2014 yılından beri Erasmus+ olarak uygulanıyor.

Hayat Boyu Öğrenme ismi altında operasyonel olan birçok program (Comenius, Erasmus, Leonardo da Vinci, Grundtvig Programları ile Gençlik Programı ve 5 Uluslararası İş Birliği Programı: Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink ve Sanayileşmiş Ülkelerle İş Birliği Programı) artık Erasmus+ çatısı altında toplanıyor ve bu sayede Erasmus başvuruları kişisel bazda oldukça kolaylaşıyor. Kapsamlı bir öğrenci değişim programı olan Erasmus, Erasmus+'ın bir parçası olup öğrencilerin yurt dışında bir üniversitede eğitim görmeleri veya yabancı bir şirkette staj yapmalarına imkan tanır.

250.000’e yakın öğrencinin faydalandığı ve toplam bütçesi yarım milyar dolara yakın olan bu değişim programı, Avrupa Birliği’nin katılımcı ülkelere ayırdığı fonlar tarafından finanse ediliyor. Katılımcılar programa en az 3 en fazla 12 ay olmak üzere, toplam 24 ay katılabiliyorlar. Fakat yalnızca 1 defa, Avrupa hibe programından yararlanılabiliyor.

Peki nedir Erasmus'un amacı?

Erasmus+, öğrencilere uluslararası bir eğitim olanağı sağlamak ve ülkeler arasındaki iş birliğini artırmak amacıyla oluşturulmuştur. Akademik değişim ve gençlik değişim programlarının yanı sıra staj, iş ve spor alanında iş birliği projelerini de içerir.

Erasmus+ (Erasmus Plus) öğrenci değişim programlarının bir parçası olarak iki türlü yurt dışına çıkabilirsiniz:

  • Bir Avrupa üniversitesinde eğitim alarak

  • Avrupalı bir şirkette staj yaparak

Öğrenciler iki programa da bir defaya mahsus olmak üzere katılabilirler. Erasmus hibeleri öğrenci başına maksimum olarak 24 ay ile sınırlıdır. Yurt dışı eğitimi yurt dışı stajı ile birleştirmek de mümkündür.

Erasmus hangi ülkeleri kapsıyor?

Erasmus hangi ülkeleri kapsıyor?

Erasmus programına; Avrupa Birliği Üyesi olan 30 ülke ve bu ülkelere ek olarak Türkiye, Norveç, İzlanda, Makedonya ve Lihtenştayn katılım gösteriyor. Erasmus sayesinde öğrenciler kolaylıkla üniversite değişimi yapabiliyor, eğitimlerine kendi karar verdikleri Avrupa üniversitelerinde devam edebiliyorlar.

Erasmus'la gidilebilecek ülkelerin listesi şu şekilde:

Almanya, Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İrlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Makedonya, Avusturya, Polonya, Romanya, İsveç, İsviçre, Slovakya, Slovenya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Türkiye, İzlanda, Norveç, Kıbrıs ve Lihtenştayn. Koşullu olarak Eramus programına katılan ülkeler ise şöyle sıralanıyor: Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Sırbistan, Karadağ, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Moldova, Ukrayna, Cezayir, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan, Libya, Fas, Filistin, Suriye, Tunus, Rusya.

Hangi ülkeye gideceğime nasıl karar verebilirim?

Bu tamamen kendinizle, ilgi alanlarınızla, okuduğunuz bölümle ve yaptığınız işle alakalı. Hangi kültüre kolay uyum sağlayabilirsiniz, hangi dili öğrenmeye daha yatkınsınız, okuduğunuz bölümle ilgili en iyi eğitim nerede, işinizle alakalı kendinizi hangi ülkede daha çok geliştirebilirsiniz düşünün. Buna en iyi siz karar verebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

İlk şart: Dilde yeterlilik

Bunu Erasmus'u bir şekilde duymuş olan herkes bilir. İlk koşul olarak yabancı dil sınavını geçmeniz gerekiyor. Erasmus'a başvurduğunuzda sizden eğitim alacağınız dilde yeterli olup olmadığınızı kanıtlamanız istenecektir. Birçok üniversite, özellikle de İngilizce konuşan ülkelerin okulları, TOEFL (Test of English as a Foreign Language) adı verilen testi geçmenizi İngilizce yeterliliğinizin bir kanıtı olarak sayıyor. TOEFL ve benzeri sınavlara hazırlanmanın belli başlı yolları olmakla birlikte, yurt dışında dil eğitimi kadar sonuç odaklı, kalıcı ve sürdürülebilir bir yöntemi bulunmamaktadır. Dil sınavında başarılı olan öğrenciler konuşma seviyesinin belirlenmesi için yabancı dil sözlü sınavına tabi tutulurlar. Yabancı dil puanının hesaplanmasında sözlü sınavın ağırlığı %25’tir. Bu oranlar her üniversitenin Uluslararası İlişkiler Birimi tarafından her dönem yeniden belirlenebilir. 

Erasmus için kabul edilme durumunuzu belirleyecek puanlama;

Akademik başarı düzeyi: %50

Dil Seviyesi : %50

İlk adım ise üniversitenizin Dış İlişkiler, Erasmus Koordinatörlüğü bölümüne gitmek.

Burada da istediğiniz detaylı bilgiyi alabilirsiniz. Bu birim sizi gireceğiniz sınav ve toplamanız gereken belgeler hakkında yönlendirecektir. Ayrıca her üniversitenin Erasmus başvuru tarihleri farklı olduğundan doğrudan bu adımı atmak daha doğru olacaktır.

Erasmus için diğer gerekli şartlar neler?

Erasmus+ (Erasmus Plus) programı ile üniversite değişim programlarına katılmak ya da yurtdışında staj yapmak isteyenlerin belirli şartları yerine getirmesi gerekmektedir. 

  • Bu program ile yurtdışına çıkmak isteyen öğrenciler, başvurdukları dönemde bir üniversiteye kayıtlı olmalılardır. Birçok üniversite öğrenciler için yurtdışında eğitim görmeden önce en az iki dönem üniversite eğitimi görmüş olmalarını istemektedir. Hazırlık sınıfı buna dahil değildir.

  • Buna ek olarak, alacağınız dersleri anlamanız adına gidilecek okulun eğitim dilini yeterli bir düzeyde biliyor olmanız ön koşullar arasında yer alıyor. 

  • Gideceğiniz ülkedeki eğitim süreniz bir yılı geçmemeli.

  • Erasmus+ programlarından birine (Leonardo da Vinci gibi) daha önce katılmamış olmalısınız.

  • Türkiye Cumhuriyeti, Avrupa Birliği ya da Avrupa Ekonomik Topluluğu ülkelerinden birinin vatandaşı olmanız gerekmektedir.

  • Erasmus Programı’na dahil olan bir bölümde okuyor olmanız şart.

  • Yukarıda belirttiğimiz gibi belirlenen süreler içerisinde üniversitenin, enstitünün ya da dengi bir eğitim kurumunun Erasmus Koordinatörlüğü’ne başvurmuş olmalısınız.

  • Aranan akademik başarı ortalaması şartlarına uymanız gerekmektedir. (Her üniversite için farklı olsa da genelde 2.00-2.50/4.00 veya 70-75/100’den yüksek bir ortalamaya sahip olmak)

  • TOEFL, IELTS, ÜDS gibi dil sınavlarından yeterli puanı almış olmanız gerekmektedir. 

Aksi takdirde hibe başvurunuz kabul olmayacaktır.

Sınavı geçtim, ülkeye karar verdim şimdi ne yapacağım?

Üniversitenizin size verdiği ilgili belgeyle pasaport ve vize işlemlerini başlatmamız gerekiyor. Fakat yurtdışındaki eğitiminize, Erasmus'u kazandığınız eğitim öğretim yılından bir eğitim öğretim yılında başlayabiliyorsunuz. Örneğin 2015 - 2016 akademik yılında yapılan sınavı kazanarak  Erasmus öğrencisi olmaya hak kazananlar, başarı sıralarına göre 2016 - 2017 akademik yılı güz ve bahar döneminde yurtdışıdaki üniversitelerine gidecekler.

Merak edile genel bir kaç soruyu da şöyle yanıtlayalım;

  • Erasmus sürecimde dilimi geliştirmek için herhangi bir yardım alacak mıyım?

Program sırasında dil becerisi için destek sağlanıyor.

  • Gittiğim üniversitede kaç tane ders almalıyım. 

Programa katılan öğrenciler en az 30 ECTS Kredisi ders almak zorundalar. Ders sayısı önemli değil. Ders seçimi için ise ECTS Koordinatörlüğü’ne başvurmalılar. 

  • Aldığım yabacı dil dersleri not ortalamamı nasıl etkiler.

Program boyunca alınan yabancı dil dersleri yalnızca istek dahilinde transkripte yer alıyor ve öğrencinin not ortalamasını etkilemiyor.

  • Geçemediğim dersler ne olacak?

Program sırasında öğrenci geçemediği dersleri, Türkiye’deki üniversitede tekrar alıyor.

  • Erasmus hibesi tam olarak nasıl ödeniyor. Geri alınma durumu var mı?

Programa katılan öğrenciler her ay, ülkeye göre 300, 400, 500 ve 600 Euro olarak değişen Erasmus hibesi alıyor. Erasmus öğrencileri, bütün prosedürleri tamamladıktan sonra yurtdışına çıkmadan önce almaları gereken hibenin %70’ini  almaktadırlar. Geriye kalan %30’luk kısmını ise döndükten sonra almaktadır. Yurtdışında aldığınız derslerin ECTS olarak en az üçte ikisinden başarılı olmalısınız. Eğer bu şartı sağlayamazsanız döndüğünüzde ödenecek hibenin %20’si ödenmez. Ancak öğrenime devam etmeyen öğrenciler geri ödeme durumuyla karşı karşıya kalırlar.

  • Türkiye’de aldığım burs kesilir mi?

Öğrencilerin Türkiye’deki burs ve kredileri kesilmiyor. 

  • Belirlenen süreyi doldurdukta sonra yurt dışındaki öğrenimime devam edebilir miyim?

Erasmus Programı ile 1 dönemi ya da yılı dolan öğrenciler, anlaşmalarını ve belgelerini yenileyerek bir sonraki dönem veya yıl gittikleri üniversitede eğitimlerine devam edebiliyorlar ancak Avrupa hibesinden yararlanamıyorlar.

  • Kalacak yeri kendim mi bulacağım?

Programa katılan öğrenciler kalacakları yeri kendileri buluyorlar; ancak genelde gittikleri üniversite bu konuda yardımcı oluyor.

  • Not ortalamam nasıl etkilenir?

Erasmus öğrencilerinin yurtdışında aldıkları dersler, orijinal isim, kredi, kod ve notları ile birlikte transkriptlerinde yer alır!

  • Alttan derslerimi yurtdışında alabilir miyim?

Erasmus öğrencileri alttan derslerini yurtdışında alabilirler. Ancak bunun için bölüm  başkanlığının onay vermesi gerekmektedir.

  • Erasmus hibesi orada geçinebilmem için yeterli mi?

  • Erasmus hibesi, yurtdışında okurken oluşabilecek bütün masrafları karşılamayı amaçlamaz. Erasmus hibesi size yurtdışında yaşamaktan dolayı oluşacak giderlerinizi karşılar.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Son olarak Türkiye'ye döndüğümde ne yapmalıyım?

Erasmus Programı ile giden öğrencilerin, eğitimlerini tamamlayıp Türkiye’ye geri dönmeden önce gittikleri eğitim kurumundan mutlaka “Katılım Sertifikası” belgesini ve “Transkript” belgesini almaları ve bu belgeleri dönünce Dış İlişkiler Ofisi’ne teslim etmeleri gerekir. Erasmus hibesinin dönüşte ödenen %20'lik kısmı “Katılım Sertifikası” üzerinde belirtilen tarihlere göre hesaplanır ve ödenir.

Karşı üniversiteden alınan “Transkript”, öğrencilerin orada aldıkları derslerin kendi eğitim kurumlarında sayılabilmesi için Erasmus Bölüm/Fakülte Koordinatörüne iletilir. Orada alınan notların kendi eğitim kurumunun kullandığı not sistemine çevirme işlemi fakülte tarafından yapılır. Daha sonra Fakülte Yönetim Kurulu Kararı ile bu belge ve notlar Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’na gönderilir ve orada onaylanır.

Öğrenciler, yurtdışından döndükten sonra elektronik ortamda ellerine ulaşıcak olan, standart bir rapor formunu doldurmak zorundadır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
Kocaeli Üniversitesi, Sahne Sanatları Bölümü, Dramatik Yazarlık Ana Sanat Dalı’ndan mezun oldum. Yazma uğraşının her alanında kendimi geliştirmeye çalışırken, değişen dünya ile birlikte yazdıklarımla internet ortamında da yerimi aldım. 2017 yılında Onedio ailesine dahil oldum ve o günden beri çeşitli kategorilerimizde içerik ürettim. Son yıllarda ise sosyal medyada viral olmuş pek çok türde videoyu sizlerle buluşturuyorum.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
252
79
29
24
19
17
9
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Muhammet Balli

şu an 1. sinifim arkadaşlarim benimle taştaş geciyor erasmusa gidicem dediğimde 3. siniftan foto yollayacağım onlara hırs yaptim

beyza kalkan

Erasmusa çıkabildin mi merak ettim

mertens

Erasmus, Türk insanının yabancı insan bulma amacıyla yaptığı yurt dışı programıdır.

Beyza Kendirli

Çok bilgilendirici bir yazı olmuş. İnternetteki kaynaklardan yararlanmak, bilgi toplamak gerekiyor bu tarz yurtdışı programları ile ilgili. About Erasmus com... Devamını Gör