En Zor İnsanı Bile Bir Haftada Etkilemenizi Sağlayacak 12 Yetenek
2013 yılında yaptığı bir TEDx Talk'ta, iş uzmanı ve 'The first 20 hours' yazarı Josh Kaufman, yeni yetenekler öğrenmenin çok uzun zaman aldığı efsanesini yıktı.
Uzmanlığın sadece 20 saat uzaklıkta olduğunu iddia etti.
Günde 3-4 saatinizi ayırarak bu yeteneklerde uzmanlaşabilirsiniz. İşte bunlardan 12'sini sizler için derledik.
1. Herhangi bir müzik enstrümanıyla bir şarkı çalmayı öğrenin.
2. Vitesli araba kullanmayı öğrenin.
Otomatik vitesli arabalar şüphesiz daha konforlu, ancak araba sürerken vites değiştirebilme yeteneği insanların dikkatini çekiyor. Tabii ki bu yetenek başkasının arabasını kullanırken de işe yarıyor.
Vitesli arabaların mekaniği aslında çok basit, ancak haftanızı büyük ihtimal debriyaj gaz dengesini ve zamanlamayı pratik yaparak geçireceksiniz.
3. Rubik küpünü çözmeyi öğrenin.
Yapbozu 10 saniyeden kısa sürede çözebilen insanlar, size çoğunlukla hiçbir özelliği olmadığını söylerler.
Sadece küpün algoritmasına alışmanız lazım. Döndürdüklerinizin düzenini hatırladıktan sonra oldukça kısa sürede çözebilirsiniz.
Yeni başlayan bir kişi bile bir haftalık dersten sonra Rubik küpünü 2 dakikadan kısa sürede çözebilir.
4. Paralel park öğrenin.
Ehliyet almadan önce her insanın paralel parkı öğrenmesi gerekiyor, ancak çoğumuz bunda pek başarılı değiliz.
Bir hafta, arabanın ön ve arkasını pozisyonlamayı öğrenmek için ideal süre. Direksiyonu ne kadar çevireceğinizi çözebilirsiniz, ya da hangi noktada çevirmeye başlayacağınızı.
Hele tek elle yapmayı öğrenirseniz size bonus.
5. Bir yemeği ustalıkla pişirmeyi öğrenin.
Başkaları için yemek yapabilmek en temel yeteneklerden birisi. (Sadece başkaları olmak zorunda değil tabii ki.) O yüzden en az bir tarifte uzmanlaşmalısınız.
Çoğu makarna yemeği, çok rahat öğrenilebilir, çok da lezzetli olabilir. Aynı şekilde, bir biftek pişirmek de haftalar boyu pratik gerektirmiyor.
6. Dövüş sanatlarının temellerini öğrenin.
Kendini savunma, hiçbir zaman kullanmak zorunda kalmak istemeyeceğiniz bir yetenek.
Ancak temel manevraları öğrenmek faydanıza, çok da zaman almıyor.
7. Pi sayısının birden fazla basamağını akılda tutmaya çalışın.
Etkileyici yetenekler her zaman pratik olmak zorunda değil.
Hafıza uzmanları, uzun kelime öbeklerini ve numaraları parça parça ezberleyerek akılda tutarlar. Pi sayısının diğer basamaklarını öğrenmek için, her gün 6-7 rakamını öğrenmeye çalışın. Git gide ekleyin.
8. Yeni bir dilin temellerini öğrenin.
Birkaç dil konuşan insanlara poliglot deniliyor. Matthew Youlden ve kardeşi Michael bir düzineden fazla dil konuşabiliyor. Hatta son zamanlarda Tükçe'nin temel konuşma dilini öğrendiler.
Bu yeteneklerini 'Babbel' adında bir uygulamaya ve birçok hafıza kartının yardımına borçlu olduklarını söylüyorlar. Aynı zamanda öğrenmek istediğiniz dilin popüler kültürü hakkında birkaç araştırma da işinizi görecektir.
9. Çıplak ellerinizle elma kırmayı öğrenin.
Ne kadar sert bir meyve olsa da, elmayı bıçak kullanmadan ya da ezmeden bölmenin bir yolu var.
Öncelikle sapını koparın. Sonrasında parmaklarınız elmanın altına, avuç içleriniz tepesine gelecek şekilde elmayı tutun. Parmaklarınızı yukarı iterken avuç içlerinizle aşağı doğru baskı uygulayın. Birkaç denemeden sonra başaracaksınız ve elma mükemmel bir şekilde ikiye ayrılacak.
10. Hokkabazlık öğrenin.
El göz koordinasyonunuzdan şüphe duysanız bile hokkabazlık öğrenebilirsiniz.
Bir hafta içinde bunu öğrenmenin en kolay yolu iki topla başlamaktan geçiyor. Sırayla sağ ve sol elinizdeki topları havaya atın. İlerledikçe, üçüncü bir topu ekleyin. Bir süre sonra attığınız topları seri bir şekilde takip edebileceksiniz.
11. İki elle birden yazmayı öğrenin.
İki elini de aynı beceriyle kullanabilme çok da zor değil.
Her gün 15 dakikalık aralarla 2 saat çalışmanız yeterli olacaktır. İlk iki gün, kullanmadığınız elinizle bir çember çizip içinden bir çizgi geçirmeye çalışın.
Üçüncü ve dördüncü günlerde, 'Z' ve 'y' yazmaya çalışın. Beşinci günde, 'e' ve 'b' deneyin. Altıncı günde, l, a, y, e ve z'ye geçin. Son günde bir konu hakkında yazabildiğiniz kadar yazmaya çalışın.
12. İyi bir hikayenin nasıl anlatılacağını öğrenin.
Hikaye anlatabilmek diğer bütün yetenekler gibi. Takip edilmesi gereken kuralları ve kaçınılması gereken hataları var.
İyi hikayeciler, seyircilerini orijinal ve bir amaca hizmet eden hikayelerle etkiler. Hikayeler drama ve iniş çıkışlarla doludur. Başka bir önemli nokta ise, iyi hikayecilerin ne zaman bitirmeleri gerektiğini bilmeleridir.
Yorum Yazın
#4 deki boşluğu istanbulda bulsalar gökdelen dikiyolar hala paralel park diyo
hay yapacağınız içeriği eşşekler kovalasın. bu kadar kolaysa içerik hazırlamak bende hazırlıyorum sıkı durun. nefes almayı öğrenin, uyku uyumayı öğrenin. en ... Devamını Gör
Ben birileri için bu kadar çaba harcıycam peki birileri benim için ne yapacak? Olduğum gibi olmak yeterli bence ayrıca her ne yapıyorsanız önce kendiniz için... Devamını Gör