Görüş Bildir
Haberler
En Kötüsü Geride Kalmadı

En Kötüsü Geride Kalmadı

Ulaş
19.03.2014 - 22:21

En Kötüsü Geride Kalmadı

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün yayımladığı son raporlar, 2008 krizinin küresel etkilerinin artarak devam ettiğini gösterdi. Mali krizlerin toplumsal krize dönüştüğüne işaret edilen raporlarda, 2013’ün son çeyreğinde ekonomik büyümenin gerilediği belirtildi.

(soL - Ekonomi) Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) yayımladığı raporlarla, ekonomik krizlerin aşıldığı ve “en kötüsünün geride kaldığı” iddialarını çürüttü. OECD’nin yayımladığı “Bir Bakışta Toplum 2014-Krizler ve Sonrası” raporu, mali krizlerin yaşam standartlarını düşürdüğünü ve toplumsal krize dönüştüğünü gösterdi. Yine OECD’nin yayımladığı G20 Ülkeleri Büyüme Raporu’na göre ise 2013 yılının son çeyreğinde G20 ülkelerinde gayrisafi yurtiçi hasılanın artış hızı yüzde 0,8 oranında gerçekleşerek bir önceki döneme kıyasla yüzde 0,1 gerileme kaydetti. Türkiye’nin de içinde yer aldığı küresel ölçekli kapitalist bir organizasyon olan OECD’nin, ekonomi kapsamında iyimser bir tablo çizmek yerine uyarılarda bulunmayı tercih etmesi ise söz konusu sorunların ciddi boyutlara ulaştığının delili olarak yorumlandı.

Yayımlanan “Bir Bakışta Toplum 2014-Krizler ve Sonrası” raporu, 2008 krizinin üzerinden beş yıl geçmesine rağmen, gelir seviyesinin düştüğünü ve artan işsizlik oranlarının sadece ekonomileri değil ülkelerin sosyal yapısını da olumsuz etkilediğini gösterdi.

Topluma etkisi giderek artıyor

Raporda, kriz dönemleri sonrasında sosyal harcamalarda yapılan kesintilerin ve kemer sıkma politikalarının ise uzun vadede ciddi sorunlara yol açabildiği gözler önüne serildi. Rapora göre, OECD ülkelerinde 48 milyon kişinin hâlâ iş aradığı belirtilirken, krizin patlak verdiği 2007 yılında ise bu rakamın 33 milyon olduğu, hiçbir geliri olmayan hane sayısının iki katına çıktığı, kriz sonrası dönemin en çok gençler ve çocuklu aileleri vurduğu ifade edildi. Rapor ayrıca, krizlerin başlangıç aşamasından itibaren ailelerin gıda da dahil bazı temel harcamalarda kesintiye gittiğine ve alım gücündeki düşüşün ruh hastalıklarına neden olduğuna dikkat çekti.

Büyüme rakamları sürünüyor

ABD ve İngiltere’de büyüme yavaşladı. ABD’de önceki dönemde yüzde 1 oranında gerçekleşen büyüme, son çeyrekte yüzde 0,6 seviyesine kadar indi. Bir önceki dönemde büyüme sergilemeyen Fransa yüzde 0,3 artış kaydederken, Almanya son çeyrekte yüzde 0,4 oranında büyüdü ve 9 aydır büyüme sağlayamayan İtalya’da ise sadece yüzde 0,1 oranında ekonomik büyüme gözlemlendi. G20 ülkeleri arasında yüzde 1,8’lik oranla en yüksek düzeyde büyüme sağlayan Çin’den sonraki en yüksek rakam ise yüzde 1,4’le Endonezya’da görüldü.

Rapora göre, 2013 yılının son çeyreğindeki ekonomik büyüme seviyesi, Brezilya’da yüzde 0,7 oranında kaydedilirken, Japonya’da ise bir önceki döneme kıyasla değişim görülmedi ve yine yüzde 0,2 düzeyinde gerçekleşti.

Kaynak: http://haber.sol.org.tr/ekonomi/en-ko...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam