Görüş Bildir
Haberler
Ekonomistler Verileri Görünce Şok Oldu! Cari Açığın Durdurulamaz Yükselişi Neyin Habercisi?

Ekonomistler Verileri Görünce Şok Oldu! Cari Açığın Durdurulamaz Yükselişi Neyin Habercisi?

Özder Şeyda
11.03.2022 - 13:16 Son Güncelleme: 11.03.2022 - 13:27

Bugün ödemeler dengesi verileri açıklandı. Verilerde cari açığın son 4 yılın zirvesinde olduğu görüldü. Aynı anda açıklanan verilerde Merkez Bankası'nın yaptığı piyasa katılımcıları anketinde de enflasyon ve dolar/TL beklentilerinin yükseldiği de görüldü.  Bitti mi? Bitmedi! 

Sanayi üretim verileri de açıklandı. Sanayi üretiminde yıllık bazda görünüm artış göstermekle birlikte ocak ayında azalmıştı ama daha bitmedi. 

Yine TÜİK verilerinde perakende satış hacminin de ocakta azaldığı görüldü. Veri bu biter mi? Bitmedi! 

Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi verilerinin toplamı olan yani sektörlerin yaptığı toplam cironun arttığı görülse de geçen ay yüzde 13,8 olan artış bu ay gerileyerek yüzde 3,6 oldu. 

Bu kadar veri ne işe mi yarıyor? Hadi bakalım! 

Dış ticaret verilerindeki detaylar burada👇

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

İşler yolunda mı?

İşler yolunda mı?

Ekonomi, gözlerdeki ışıltı olduğu kadar sayısal da bir iştir!

Sayılar bazen yüksek bazen düşük olmalıdır ki işler yolunda gitsin, gelir eşit dağılsın, gözler ışıldasın.

Yüksek olması gerekenler gelir tarafı olurken, enflasyon, kur, faiz gibi verilerin düşük olması gerekir ama enflasyon faiz kur ilişkisine burada girmiyoruz ki o mesele çok derin! Ama mevzudan bağımsız değil!

Bugün açıklanan verilerde işlerin pek yolunda gitmediğini görüyoruz. Nasıl mı?  Önce yorumlara bakalım sonra açıklayalım!

Üç göstergeyi birden bozmak zor iş mi? Eski Merkez Bankası Başekonomist Hakan Kara verileri bu şekilde yorumlamış👇

Rekabetçi kur ile olur mu? Cari fazla diye çıktığımız bu yolda yürüyoruz gündüz gece...

Rekabetçi kur nedir?

Rekabetçi kur nedir?

Dış ticaret dengesinde paranızın değerinin de dengesi önemlidir! Çok değerli olan bir kurda ihracatınız hasar görebilir. Oysaki verilerde ihracatımız rekorlar kırıyor! Peki ya ithalat?

O da durur mu? Rekor orada da var! Bu ödemeler dengesi nasıl açık versin başka türlü?

Onedio'ya açıklama yapan @ahmetbeyefendi verileri titizlikle izleyen bir uzman olduğundan, cari açığa ve net hata noksan kısmına dikkat çekerek, kurdaki yükselişte rekabetçi kurun altını çiziyor!

Cari açıkta aylık 7,11 milyar dolar, yıllıklandırılmış 20,22 milyar dolar olan rakamlarda bunun dolar/TL kurunun 14 ortalama ile olmasının da sıkıntılı olduğunu belirtti. 'Kurun rekabetçi olması için 17-18 olması mı gerekiyor?' sorusu ile devam ederken bunu iç dinamiklerde yaratacağı sıkıntı ise diğer soru işareti oluyor!

Cari açıkta ipin ucu mu kaçtı?

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Cari açık, kurda yeni bir şokun habercisi mi?

Timothy Ash 50 milyar dolarlık cari açık öngördü! Cari açıktaki bu rakamın büyük ölçüde enerji fiyatlarının yansıması olduğuna dikkat çeken Ash, iki çözüm önerdi: Biri faizlerin yükseltilerek kurda düşüş olması ya da Ash'in deyimiyle 'Erdoğan'ın bir arkadaşını araması' kısaca dolar girişi sağlanarak Merkez rezervlerinin güçlendirilmesi olduğunu belirtti

Kur ve cari açık ilişkisinin grafiği

Burada da faiz-enflasyon ve enflasyon beklentisi grafiği var!

Burada da faiz-enflasyon ve enflasyon beklentisi grafiği var!
twitter.com

'Tüm bunlar bize ne anlatıyor?' kısmına geldik! Yani 'burası çok önemli!'

Sanayi, ciro ve perakende verileri sektörlerde yavaşlamaları gösteriyor. Yani 2021'de yüzde 11 büyüyen Türkiye'nin büyümesine ket vurabilecek daralmalar bunlar. 

Tabii tek aylık verilerle kanıya varmıyoruz ama görünen grafik de ekonomist istemiyor!

Öncelikle piyasa katılımcıları anketi 50 uzmanın katıldığı beklentiler olurken, bu verilerde enflasyonda ve dolarda beklentiler gitgide kötüleşiyor. Bu ay büyüme tarafında da beklentinin gerçekleşenlerden uzaklaştığı görülüyor.

Detayları görmek isterseniz burada👇

İlkbahar, ekonomiye gelecek mi?

İlkbahar, ekonomiye gelecek mi?

Dün gelen işsizlik verileri sonrasında görüştüğümüz uzmanlar bu rakamların şubat ve mart aylarında yükselişe geçebileceğini beklerken, Rusya-Ukrayna savaşının Türkiye turizmine olacak etkisinin bu alanda da kendini göstereceğini belirtmişilerdi. 

Tamamen ekonomik bağlamda kalarak; Rusya-Ukrayna ile olan ilişkilerimiz, AB tarafında bu savaşın etkileri ile şekillenecek ilişkilerimiz, Fed Başkanı Powell'ın faiz artırımından geri adım atmayacağını açıklaması ile olan ilişkilerimiz derken, ekonomistlerin belki de en karamsar olduğu süreçlerden birini yaşıyoruz. 

Enflasyonda henüz pik görülmemişken, turizme bağlanan umutları Putin bombalarken, Powell vaktiyle geçici dediği enflasyonu gözümüze sokarken, petrol depoları yakarken, bu yazıyı yazarken dolar/TL 15 sınırına dayanırken, Türkiye ekonomisi içeride her şey rayında gitse dahi etkilenmesi çok büyük olasılık olan bu durumlar harici bir de kendi kırılganlıklarını yaratması ile mevsim bahar olunca ekonomi gönüle pek dolmayacak gibi görünüyor. 

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
14
4
3
3
2
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ata bey

ben soylim ne olacağını enflasyon Ekim ayında %70 olur işsizlik %20 artar iflas etmiş esnaf modeli gibi birbirimize bakarız bu iyi senaryo

Halil Değerli

Yazar kasa yok mu yazar kasa.... ..... 😠🤪😡

Bozkurt

Daktiloymuş o. Yazar kasa değil.

fark

Buraya yazıyorum yakın zamanda ya atatürk heykeline saldırı olur ya biryerlerde doğalgaz falan bulunur, ya yerli arabayla ilgili bir gelişme olur.

Zafer Unlu

Ucak kurtarir mi acaba?