Ekonomistler Anlamaya Çalışıyor: Kızılay'ın Portföy Yönetim Şirketi Olur mu?
Son günlerin önemli tartışması deprem felaketinin hemen ardından bölgede koordine olamayan yardımlar oldu. Felaketlerde gözlerin ilk olarak görmeye alışık olduğu Kızılay, günler hatta haftalar geçmesine karşın barınma başta olmak üzere sorunların sürdüğü tepkileriyle gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sert bir söylemle Kızılay'a yönelik iddiaları reddederken, Haluk Levent'in kurucusu ve yöneticisi olduğu AHBAP'ın Kızılay'dan depremzedeler için 8 Şubat'ta çadır alarak ücret ödemesiyse gündeme bomba gibi düştü. Kızılay'ın bir yardım kuruluşundan dönüştüğü holdingin varlığının yönetilmesine, yardım toplamaktan dönüştüğü kar amacı güden ticari işletmeye neden ve nasıl kısmını inceledik.
Kızılay, yaklaşık 150 yıllık geçmişe sahip bir yardım kuruluşu, bir dernek, bir STK olarak görev yapıyor.
Önce size Kızılay'ın mali tablolarını verelim istedik. Gelirinin ticari faaliyetlerinden ziyade yardım çalışmalarından geldiği görülüyor. Hatta bir kısım yardım da kamudan geliyor.
Kızılay'ın yüzde 100 sahibi olduğu şirketlerini holding çatısı altında biliyoruz. Bir de SGK, THY ve AOÇ ile ortak olduğu Emek İnşaat bulunuyor. Portföy yönetim şirketinde de 2022'nin son günlerinde tüzük değişikliğiyle değerli madenlere yönelik yatırım yapma kararı alınıyor ancak bu da KAP'a 9 Şubat'ta bildiriliyor.
Ekonomist Kerim Rota da portföy yönetim şirketinin varlığını sorguluyor.
Girişimcilerin, Girişim Sermayesi yatırım fonu kurmalarını "ortaklarının daha kurumsal bir yapıda yatırım yapmalarını sağlayabilirler" şeklinde açıklayan Rota, "Uzun vadeli yatırımlarda vergi avantajı da ortaya çıkar" derken, "Peki Kızılay'ın fon kurmadığı için ödeyeceği herhangi bir vergi var mı?" sorusunu şöyle cevaplıyor: Tabi ki yok.
"O zaman Bu PYŞ ve Fonların kurulmasının amacı Kızılay'ın varlıklarını ve kaynaklarını Sayıştay denetiminden uzaklaştırıp, finansal denetim ve değerleme odaklı SPK mevzuatına taşımak için olabilir mi? Kızılay PYŞ Yönetim kurulunun özgeçmişleri aşağıda👇"
Kerim Rota ile birlikte bir çok ekonomistin de konuya dair açıklama ve sorularıyla karşılaşıyoruz.
Ömer Gencal, yardımlardaki gelir düzeyine dikkat çekerken,
Alaattin Aktaş yardım kuruluşu olmanın amacı sorgulanıyor.
Uğur Gürses, denetim kısmını sorgularken,
Uğur Emek de Kerim Rota'ya atıfta bulunarak güvenilirliği sorguluyor.
Mali tablolarda ticari gelirlerin yardım gelirlerine oranı da dikkat çekiyor.
Mantık sorgulaması yaparken de zorlanıyoruz.
Bu durumu gerçek hayatta ne işimize yarayacak şeklinde açıklayan ekonomi hocalarımız da yardımcı oluyor.
Devlet üniversitelerindeki iktisat öğrencileri bazı konuları yaşayarak öğrenebilir mi?
Konu dönüp dolaşıp İstanbul depremine ulaşıyor. Sizce?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Biri bana Kızılay'ın Ensar (veya bir başka derneğe) neden para aktardığını açıklasın önce. AŞ olmuş, para aklıyor. Artık bu çarkları durdurmanın, düzene otur... Devamını Gör