onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Düşündüğünüzden Çok Daha Büyük Sorunlara Yol Açabilen Yorgunlukla Baş Etmek İçin Bilmeniz Gereken 15 İpucu

Düşündüğünüzden Çok Daha Büyük Sorunlara Yol Açabilen Yorgunlukla Baş Etmek İçin Bilmeniz Gereken 15 İpucu

Aybk Y.
15.08.2022 - 07:02

Hemen hemen herkes yoğun bir hayat yaşadığı için günümüz insanlarının yorulması gayet normaldir. İnsanlar bir işten diğerine koşarken kendilerine zaman ayırmayı unutabilirler. İnsanların kendilerini düşük enerjili hissetmesinin kesin nedenini belirlemek her zaman kolay değildir. Siz de sürekli olarak yorgun hissediyorsanız ve nedenini bilmiyorsanız bir doktora gitmek sizin için iyi olabilir. Sizlere yorgunluğun bazı nedenlerini ve bunun önüne geçebilmek için yapabileceğiniz basit değişiklikleri listeledik. Detaylar için yazımıza...

Kaynak: https://www.healthline.com/health/how...
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Dengeli beslenmeye özen göstermelisiniz.

1. Dengeli beslenmeye özen göstermelisiniz.

Sağlıklı ve dengeli beslenmek enerji seviyenizi arttırmanıza yardımcı olur. Bu yüzden çeşitli besin gruplarından yiyecekler yiyebilirsiniz. Sürdürülebilir bir enerji seviyesi için rafine edilmemiş karbonhidratları proteinlerle tüketmelisiniz. Ayrıca bol miktarda lifli gıdalar da tüketmeyi ihmal etmeyin. 

Dengeli beslenmek sindirim için de oldukça önemlidir. Bazı araştırmalar irritabl bağırsak sendromunun (IBS) kronik yorgunlukla bağlantılı olduğunu göstermiştir. Dengeli ve sağlıklı beslenmek sadece enerjinizi arttırmaz aynı zamanda IBS'yi önlemeye ve üstesinden gelmeye de yardımcı olabilir.

Bu içeriğimizde de bağırsak sağlığınız için tüketmeniz gereken 15 besini listelemiştik:

2. Düzenli egzersiz yapmalısınız.

2. Düzenli egzersiz yapmalısınız.

Düzenli egzersizin faydalı olduğunu hemen hemen herkes bilir. Egzersiz yapmak enerji seviyenizi doğal yolla arttırmanın yollarından biridir.  Ayrıca egzersiz sayesinde daha kaliteli bir şekilde uyuyabilirsiniz. 

2008'de yapılan bir araştırmada düzenli yapılan egzersizin yorgunluk semptomlarını azaltabileceği bulundu. Çalışmada 36 genç yetişkin altı haftalık bir süre boyunca düşük yoğunluklu ve orta yoğunluklu egzersiz yaptı. Her iki grubun da enerji seviyelerinde artışlar görüldü. Bu yüzden haftada en az iki saat egzersiz yapın. Bir egzersiz planına bağlı kalmak için kişisel bir antrenörle ya da arkadaşlarınızla egzersiz yapabilirsiniz.

3. Su içmeyi unutmamalısınız.

3. Su içmeyi unutmamalısınız.

Su insan vücudu için çok önemlidir. Dehidrasyon enerjinizin düşmesine neden olabilir. Ayrıca ağzınızı ve burun pasajlarınızı kurutarak uykunuzu olumsuz yönde etkileyebilir. Horlamaya, ses kısıklığına ve bacak kramplarına da neden olabilir. 

2014 yılında yapılan bir araştırmada yeterli miktarda su içmeyen kişilerde su alımını artırmanın enerji seviyesi üzerinde olumlu etkileri olduğu gözlemlendi. Yeterli miktarda su içmeyen insanların ise içen insanlara göre daha az pozitif duygulara sahip oldukları görüldü.

4. Kafein tüketiminize dikkat etmelisiniz.

4. Kafein tüketiminize dikkat etmelisiniz.

Kafein alımını azaltmak uzun vadede size daha fazla enerji verebilir. Çünkü kafein başlangıçta bir enerji artışı sağlasa da etkisi geçtikten sonra kendinizi tükenmiş hissetmenize neden olabilir. Kafein alımınızı yavaşça azaltmak tükenmiş hissetmenizi önler ve enerji seviyenizi dengeler. Akşam yemeğinden sonra kafein almamaya dikkat edin böylece daha iyi bir şekilde uyuyabilirsiniz.

5. Düzenli uyumaya özen göstermelisiniz.

5. Düzenli uyumaya özen göstermelisiniz.

İnsanların enerjik kalması için dinlenmeleri gerekir. Yatmadan önce  esneme hareketleri yaparak rahatlayabilirsiniz. Ayrıca uyuyacağınız alanın temiz ve uygun sıcaklıkta olması da önemlidir. Eğer uyuyamıyorsanız şunları deneyebilirsiniz:

  • Uykuya dalmanıza yardımcı olması için meditasyon veya yoga yapabilirsiniz.

  • Daha rahat bir yatak, yastık ve battaniye satın alabilirsiniz.

  • Rahat kıyafetler giyebilirsiniz.

  • Yatmadan önce zihninizi boşaltabilirsiniz.

  • Her gün aynı saatte uyuyup uyanmak düzenli bir uyku için size yardımcı olabilir.

  • Kulak tıkacı ve göz maskesi kullanabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Alkolü bırakmalısınız.

6. Alkolü bırakmalısınız.

Alkol insan vücudunun dengesini bozar. Uykuya dalmaya yardımcı gibi gözükse de alkol uyku kalitenizi olumsuz yönde etkiler. Ayrıca susuz kalmanıza da sebep olabilir. Bu yüzden mümkün olduğunca alkolden uzak durmalısınız.

7. Alerjileriniz varsa...

7. Alerjileriniz varsa...

Vücudunuzun alerjik reaksiyonlarla mücadele etmek için salgıladığı kimyasallar yorgun hissetmenize neden olabilir. Ayrıca sinüslerinizin, solunum yollarınızın veya sindirim sisteminizin iltihaplanmasına da neden olabilirler. Bununla birlikte alerjilere eşlik eden baş ağrısı ve burun tıkanıklığı uyku kalitenizi etkileyebilir.

Bu faktörler günlük aktivitelerinizi zorlaştırarak bilinç bulanıklığına sebep olabilir. Bu yüzden alerjinizin olduğu besin ve maddelerden uzak durun. Neye alerjiniz olduğunu öğrenmek için bir doktora da başvurabilirsiniz.

8. Stresi azaltmaya çalışmalısınız.

8. Stresi azaltmaya çalışmalısınız.

Stres insanları fiziksel ve zihinsel olarak etkileyebilir. Stres hormonlarının uyku düzeni, vücut sistemi ve genel sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Bu yüzden stresi azaltmak önemlidir. Stresle nasıl başa çıkacağınız tamamen size bağlıdır. Bunun için masaj yaptırabilir, spaya gidebilir, meditasyon ve yoga yapmayı deneyebilirsiniz. Ya da en sevdiğiniz kitabı okuyabilir veya televizyon izleyerek kanepede uzanabilirsiniz.

9. Bir psikoloğa gidebilirsiniz.

9. Bir psikoloğa gidebilirsiniz.

Enerjinizin düşük olmasının sebeplerinden biri de psikolojiktir. Endişeli, sinirli ve gergin olmanız anksiyete belirtisi, üzgün, huzursuz ve umutsuz hissetmeniz depresyon belirtisi olabilir. Her iki durumda da uyku düzeniniz bozulabilir ve kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Bu yüzden bir terapiye gitmek ve sorunlarınız hakkında konuşmak size iyi gelebilir.

10. Daha az oturmalısınız.

10. Daha az oturmalısınız.

Eğer oturarak çok fazla zaman harcıyorsanız ayağa kalkın, hareket edin ve enerjik olmaya çalışın. Çok fazla zamanınız yoksa bile kısa aktiviteler yapmayı deneyebilirsiniz. Arabanızı biraz uzağa park edip yürüyerek ya da asansör yerine merdivenleri kullanarak düzenli egzersiz yapma alışkanlığı edinebilirsiniz. Yani bu aktivitelerle zamanınız yokken bile egzersiz yapabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

11. Demir açısından zengin gıdalar tüketmelisiniz.

11. Demir açısından zengin gıdalar tüketmelisiniz.

Anemi yorgunluğa neden olabilen bir demir eksikliğidir. Bu oksijenin dokularınıza ve kaslarınıza taşınmasını zorlaştıran düşük hemoglobin seviyelerinden dolayı meydana gelir. Demiz eksikliği bağışıklık sisteminizi zayıflatarak hastalanma ve enfeksiyon kapma riskini artırır. Anemi kadınlarda hamilelik veya ağır adet kanamasından dolayı erkeklerden daha yaygındır. Düzgün beslenerek ve ilaçlarla tedavi edilebilir.

Demir eksikliğiniz varsa tüketmeniz gereken bazı besinler:

  • lifli yeşil sebzeler

  • zenginleştirilmiş tahıllar ve ekmek

  • et

  • fasulye, bezelye ve mercimek

  • ciğer

  • fındık

  • kepekli tahıllar

12. Daha sık ve daha küçük porsiyonlar tüketmelisiniz.

12. Daha sık ve daha küçük porsiyonlar tüketmelisiniz.

Enerji seviyeleri açısından gün boyunca daha sık ve küçük porsiyonlar şeklinde yemek yemek büyük porsiyon yemekten daha faydalı olabilir. Çünkü küçük porsiyonlar halinde sık sık yemek yemek kan şekeri seviyenizi sabit tutar. Her üç ila dört saatte bir yemek yemek enerjinizin düşme riskini azaltır ve karşılığında sağlıksız yiyeceklere ulaşma isteğinizi de azaltır. Bu yüzden öğünlerinizde aşırı yemek yemekten kaçının ve tamamen doymadan yemeyi bırakmayı deneyin.

13. Sigara içmeyi bırakmalısınız.

13. Sigara içmeyi bırakmalısınız.

Sigara içmek oksijen seviyenizi azaltır ve nefes almanızı zorlaştırarak enerjinizi tüketebilir. Sigarayı bırakmak çoğu insan için zor gibi gözükse de destek alarak sigarayı bırakabilirsiniz. Sigara bırakma danışma hattını arayabilir ya da sizden önce sigarayı bırakmış kişilerin deneyimlerinden yararlanabilirsiniz.

14. Rahatlamayı öğrenmelisiniz.

14. Rahatlamayı öğrenmelisiniz.

Tamamen gevşemek ve rahatlamak için kendinize zaman ayırın. Derin nefes alma teknikleri, esneme hareketleri yoga ve meditasyon gevşemenizi sağlamaya yardımcı olabilir. Ayrıca doğada zaman geçirmek de sizi rahatlatmanın başka bir yoludur. Yeşilliklere oturarak hiçbir şey yapmadan doğanın güzelliğinin tadını çıkarabilirsiniz.

15. Bir doktora başvurmanız gerekebilir.

15. Bir doktora başvurmanız gerekebilir.

Sürekli yorgun olduğunuzu veya yorgunluğunuzun başka semptomlarla birleştiğini düşünüyorsanız doktora gitme zamanınız gelmiş olabilir. Kendinizi yorgun hissetmenizin sebebi altında yatan bir sağlık sorunun sonucu olabilir. Bu yüzden doktora gitmeniz önemlidir.

Ayrıca sizler için yorgunluğa neden olabilecek bazı durumları da listeledik:

  • romatizmal eklem iltihabı

  • kronik yorgunluk sendromu

  • fibromiyalji

  • tiroid 

  • obezite

  • uyku apnesi

  • kalp hastalığı

  • yiyecek alerjisi

  • diyabet

  • karaciğer veya böbrek sorunları

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın