Dürüst Olacağım Diye Koca Kariyeri Yakmayın: Bir Patrona Asla Söylememeniz Gereken 28 Şey
İş hayatında dürüstlük çok önemli kuşkusuz; ama bilin ki sınırlar dahilinde...
Siz siz olun patronunuza neyi nasıl söylediğinize çok dikkat edin. Fikirlerinizi ifade etmeden önce tekrar düşünün. Kendinizi yöneticilerinizin yerine koyun ve alacağınız tepkiyi kestirmeye çalışın. Çünkü ufacık bir kelime ya da tonlama, kariyerinize mal olabilir. Bu anlamda, patronunuza söylerken iki kere düşünmenizi tavsiye edeceğimiz cümleleri derledik; tabii küfür ve hakaret dışında 😊
1. Yanılıyorsunuz 😒
2. Ben yapamam 😦
'Yapamam' kelimesi hem özgüven eksikliğinin hem de yeni şeyleri deneme isteksizliğinin göstergesidir; ve emin olun yalnızca yükselmenizi engellemez. Bu cümlenin kapıya kadar yolu var.
3. Benim işim değil 😒
Görev tanımınızın sınırları o kadar keskin olmayabilir. Ve farklı disiplinlerle iç içe çalışılması gereken bir sistem içerisinde ayakta kalabilmek için, farklı işleri yapabilecek esneklikte olmanız gerekir. Ayrıca unutmayın ki ne kadar farklı beceri geliştirirseniz, şirket için o kadar vazgeçilmez olursunuz.
Verilen rolün ötesine geçmekte isteksizlik göstermeniz, şirketin başarısına katkıda bulunmayı çok da önemsemediğiniz algısını yaratır.
4. Hayır 😒
Gerekli durumlarda, biraz yürek istemekle birlikte, patrona hayır diyebilmek tabii ki önemli. Ancak mantıklı bir açıklama yapmadan sadece itiraz ederseniz hiç hoş karşılanmayabilir.
Örneğin patronunuz 'Şu projeye bugün bakabilecek misin?' diye sorduğunda, sadece 'Hayır' demeyin; 'Eğer sunumu tamamlamamı istiyorsanız bugün biraz zor. Hangisine öncelik vereyim?' şeklinde yaklaşmayı deneyin.
5. Denerim...😒
Bazıları bunun kabul edilebilir bir cevap olduğunu düşünür; sonuçta hepimiz bir şeyleri deniyoruz. Ancak bu yöneticinizde güvenilmez bir etki yaratır.
Patronunuza 'Ayın 1'inde maaşlar yatacak mı?' diye sorup, 'Denerim.' cevabını aldığınızı düşünsenize...
6. Nerden bileyim?
Her soruya verecek bir cevabınız tabii ki de olmayabilir. Ancak iyi bir tahminde bulunmanız ve cevabı araştıracağınızı söylemeniz, omuz silkmekten daha iyi bir reaksiyon olacaktır.
7. Ben öyle duymadım? 🤔
Her zaman ters tepme ihtimali olduğundan, dedikodudan ve varsayımlarda bulunmaktan kaçınmaya çalışın. Profesyonel görünmek istiyorsanız, bir şey hakkında konuşmak için duyumunuzdan emin olana kadar bekleyin.
8. Bu benim ne işime yarayacak? 😕
'Bu bilgi gerçek hayatta ne işime yarayacak?' bomba gibi dönüyor!
İş gereği bazen iş arkadaşlarınıza veya başka bölümlere yardım etmeniz gerekebilir. Takım çalışmasına yatkın davranmayarak patronunuzun toleransını bizce gerçekten sınamayın.
9. İyi de yani...! 😦
Hatalara bahane bulmak, açıklama yapmaya çalışmak sizi mahçup duruma sokacağı gibi, sorumluluğu üzerinizden atmaya çalıştığınızı gösterir.
İşleri berbat ettiğinizde basitçe 'Özür dilerim; bir sonraki sefer daha dikkatli olacağım.' demeniz muhtemelen çok daha tatmin edici bir cevap olur.
10. Yaptım zaten? 😒
Patronların tembelliğe tahammülü çok azdır. Size bir şey önerdiğinde 'Onu zaten yaptım,' diyerek kestirip atmak, çalışmaktan kaçındığınız izlenimini yaratabilir.
Onun yerine önerisine saygı duyduğunuzu, denediğiniz yolu, aldığınız sonucu anlatın. Ancak daha iyi bir fikir varsa denemekten mutluluk duyacağınızı da belirtin.
11. Terk edildim, depresyondayım 😔
İnanın sizi çook iyi anlıyoruz... Herkesin kişisel sorunları var; oluyor. Ancak bunların yansıtılma biçimi profesyonelliğin göstergesi.
Dertlerinizi patronunuza açık açık anlatıp karşısında perişan olmak yerine, kafa izni isteyin ya da ebeveynlerinizi/en yakın dostunuzu arayıp ona ağlayın.
12. Valla ben elimden geleni yaptım 😒
Bu bildiğiniz yan çizmek...
Hata yaptığınızda elinizden gelenin en iyisinin bu olduğunu söylemek, pek yetenekli olmadığınız şüphesi yaratabilir. En iyi cevap: 'Gelecek sefer daha iyi yapacağım.'
13. İstifa ederim! 😠
Asla patronunuzu ayrılmakla tehdit etmeyin. Hiç profesyonel bir yaklaşım olmadığı gibi, şirket için bir tehlike olduğunuz izlenimini yaratır.
14. Ben öyle zannettim 😦
Bu cümle yöneticilerde hep hayal kırıklığı yaratır. Onun yerine değerlendirmede hata yaptığınızı ve bunun da size ders olduğunu söylemenizi tercih ederler.
Herkes hata yapar; ancak bunun sorumluluğunu almamak, kariyerinize ciddi zarar verebilir.
15. Önceki işyerimde böyle yapmazdık 😒
Hiçbir patron çok bilmişleri sevmez. O yüzden başka bir fikriniz varsa, uygun cümleleri kullanmalısınız. Meydan okuyup zıtlaşmak yerine, 'Peki şöyle yapmak hakkında ne düşünürsünüz?' demek daha olumlu karşılanacaktır.
16. Sizden önceki müdür daha farklı/daha iyi yapmıştı 😒😒
(Hadi buyur....)
Bakın tüm yöneticiler, kendilerinden öncekilerden daha iyi olduklarını düşünürler. Öyle olmasaydı şu anda o pozisyonda olmazlardı herhalde... Çok bariz bir hata olmadığı sürece, sadece sizin işinize geldiği için 'eski usulle' hareket etmeyi önermeyin.
17. Tamamen X'in hatası 😟
Başkasını suçlamak çok tehlikeli bir davranış. Masumsanız basitçe sebebini açıklayın. O işin sorumluluğu sizdeyse, suçu asla başkalarına atarak sıyrılmaya çalışmayın.
Sorumluluk almak iş hayatının en önemli unsuru. Sürekli başkalarını işaret ederek, dikkatleri daha çok üzerinize çekersiniz.
18. X neden yapmıyor? 😩
Mızmızlar daima ve çok fazla sinir bozar. Bir rahatsızlık hissettiğinizde, başkası hakkında söylenmek yerine, benzer bir ayrıcalığı nasıl kazanabileceğinizi anlamaya çalışın.
19. Ben onunla çalışmam 😠
Diğer insanlarla iyi geçinememek, ilkokulda olduğu gibi iş hayatında da kabul edilebilir değil. Bir işi başarıyla yapabilmek için kişisel husumetlerinizi ortalığa yansıtmamayı öğrenin.
20. Aptal ve hiçbir şeyi beceremiyor 😡
Bir üstteki maddeden vites arttırıyoruz: Başkalarına çamur attığınızı, hakaret ettiğinizi, dedikodusunu yaptığınızı işitmek patronunuzun en son isteyeceği şey. İnanın zararlı çıkan siz olursunuz.
21. Sıkıldım...😒
Bir an boş bulundunuz ve sıkıldığınızı yanlış insana söylediniz; patronunuza... Size üretken olmanız ve işinizi heyecanla yapmanız için maaş veriliyor. İşinizi ilgi çekici hale getirmek biraz da sizin göreviniz.
22. Bir önerim yok, ben size sorunu anlatıyorum.
Çözüm önerisi getirmeden patronunuza sorunlardan bahsetmeyin. Gerçekten hiç mi düşünmediniz nasıl olsa daha iyi olabilirdi diye?
23. Bu konuyu amirinizle/insan kaynaklarıyla görüşmek istiyorum.
Yöneticinizi üstlerine şikayet etmek otoriteye meydan okumaktır. Eğer işten ayrılmayı düşünmüyorsanız, emin olun bundan pek kazançlı çıkmazsınız. Eğer insan kaynaklarıyla görüşmeye kararlıysanız, yöneticinizi tehdit etmeden halletmeye bakın.
24. Dün gece bi içmişiz abi 😝🍻
Patronunuzla arkadaşça bir ilişkiniz olabilir. Ancak sınırları iyi çizip samimiyetin dozunu ayarlamanız şart. Yaptığınız espri cinsiyetçi, geçen geceye ilişkin anlattığınız hikaye de gayet uygunsuz kaçabilir.
25. Olmaz şu an yoğunum 😒
İş hayatında öncelikler sıklıkla değişebilir. Bunları takip edip doğru uygulamak ise sizin sorumluluğunuzda. Programınızın dışında bir talep geldiğinde, hangi işin daha öncelikli olduğunu patronunuza danışın.
26. Yani bu mümkün değil 😧
Patronunuz olumsuz yaklaşım ya da inanç eksikliği görmek istemez. Bir konuda itirazınız varsa, açıklama yapın ve görüş isteyin.
Burada en iyi yöntem, kendinizi patronun yerine koyup, konuya onun gözünden bakmaya çalışmak. Yorum ve sorularınız pozitif bir tonda mı, ikna edici mi? Kariyerinizde ilerlemek istiyorsanız, ifadelerinize her zaman özen göstermek zorundasınız.
27. Pek bir iş yok ben erken çıksam? 😒
Erken çıkmanız gerekiyor olabilir. Ancak bunu yoğun olmadığınızı, ya da yapacak bir işinizin olmadığını belirterek istemeyin. Yapacak iş her zaman vardır; ve patronlar çalışanlarının girişken olduğunu görmekten hoşlanırlar.
28. Ben yarın erken çıkacağım 😒😒
Patronunuza tatile gideceğinizi ya da erken çıkacağınızı 'söylemeyin'; nazikçe izin isteyin. Profesyonellik bunu gerektirir.
Çocuk değilsiniz. 'Pazartesi, salı ve çarşamba günü izin almam mümkün olur mu acaba sizce?' diye kırılıp bükülmeden, 'Pazartesiden perşembeye izin almayı düşünüyorum. Sizce de uygun mu?' şeklinde sorabilirsiniz.
Unutmayın: Gerek iş, gerekse özel hayatta "Bir şeyi söylemenin bin tane yolu vardır".
Her zaman itiraz, mazeret veya farklı görüş bildirmek için daha uygun bir ifade bulunabilir. Bin yolun içinden yanlış ve tehlikeli olanları seçmeyin; biraz düşünün; öyle ifade edin.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
yani diyor ki; kölesin sen köle kal.
Bunu yazan patron galiba ?
kısaca; insani duygularınızı unutun.