Dünyanın En Zengin Yatırımcıları: Borsa'dan Zengin Olanların Ortak Özelliği Ne?
Borsa, Türkiye'de de yıllarca zengin işi olarak algılanırken, bir anlamda tasarruf edebilenlerin olduğu piyasalar olması nedeniyle bu algı çok da yanıltıcı değil. İki asgari ücretlinin İstanbul'da 7-8 bin lira kira ödeyerek ulaşım, gıda, faturalar derken yaşadığı ortamda yatırım ve tasarruf için alan yaratması zor olurken, gelir düzeyi daha yüksek olan kişilerin ay sonu hesap bakiyelerindeki miktarı enflasyon karşısında korumaya çalışması mantıken daha olası görünüyor. Diğer yanda 2022'de yüzde 200'e yakın getiri sağlayan BİST 100 endeksinde de ev, araba alamayan, dolar ve mevduatta getiri bulamayanlar, Borsa'ya akın etmişti. Peki dünyada durum ne? Borsa'dan para kazananlarda durum ne ? Hatta bu kişileri dünyanın en zenginler arasına sokan ortak özellikleri ne?
Forbes, dünyanın en zenginlerinin çetelesini tutuyor bildiğiniz gibi. Ne tür zengin arasanız ünlü dergide bulabiliyorsunuz.
En zengin ve en ünlüsüyle başlayalım: Warren Buffett! Teorileri olan, aforizmaları bol yatırım gurusu.
75 yaşındaki Stephen Schwarzman, Blackstone kurucularından ve halen CEO olarak çalışıyor. Yaklaşık 35 milyar dolar varlıklar 2022'yi bitiren Schwarzman,
Jim Simons, RenTech veya RenTec olarak da bilinen Renaissance Technologies, New York merkezli bir hedge fon. Matematik ve istatistik analizleriyle türetilen nicel modeller kullanarak işlem yapıyor.
27,2 milyar dolarlık serveti olan Ken (Kenneth) Griffin, Hedge fon şirketi Citadel'in kurucusu. 1990'da Citadel'i kurmadan önce 1987'de Harvard yurdundayken, gerçek zamanlı borsa verilerini almak için çatıya bir uydu anteni koymuş bir isim.
R. Budi Hartono, Endonezya'nın en zengin iki kişisinden biri olurken, diğeri de kardeşi zaten. 23 milyar doların üzerindeki servetini birçok alandaki şirketlerine borçlu olsa da zengin olmasının ana nedeni Bank Central Asia'dan aldığı hisseler.
Ray Dalio, 150 milyar doları yöneten dünyanın en büyük hedge fon şirketi Bridgewater Associates'in kurucusudur. 72 yaşındaki Dalio, 22 milyar doların sahibi.
Abigail Johnson, 2014 yılında babasının koltuğuna oturarak dedesinin kurduğu Fidelity Investments CEO'su oldu. Kendisi de ekonomist olan Johnson, kripto varlıklarda da erken davranan yatırım fonları devi 2020 yılında devasa büyüdü.
Thomas Peterffy, Interactive Brokers başkanı. Tüm varlığını Rusya'ya kaptıran Macar aristokratların torunu olarak Amerika'ya 1965'te 21 yaşında gelen Peterffy 20 milyar doların sahibi.
Steve Cohen, 26 milyar dolarlık bir hedge fon olan Point72 Asset Management'ı yönetiyor. 17,5 milyar dolar serveti olan 66 yaşındaki fon yöneticisi yıllarca SAC Capital isimli dünyanın en başarılı hedge fonunu yönetti.
Kuşağının tartışmasız en büyük hedge fon yöneticisi olan David Tepper, Appaloosa Management şirketini Goldman Sachs'ta tahvil masasının başındayken devredilme sonrası 1993'te kurdu.
Peki bu isimlerin zengin olmak dışında ortak özelliklerini öğrenmek ister misiniz?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Jim Simons'ın hikayesine bakmıştım. Kendisi aslında bir matematik profesörü, bir noktadan sonra ben nasıl para kazanabilirim diye araştırmaya başlayıp borsa ... Devamını Gör