Dünyada İşten Çıkarma Dalgası: Peki Türkiye'de Durum Ne? Hangi Sektörlerde İflas ve İşten Çıkarmalar Başladı?
Dünyada İşten Çıkarma Dalgası: Peki Türkiye'de Durum Ne? Hangi Sektörlerde İflas ve İşten Çıkarmalar Başladı?
Türkiye'de pandeminin avantajları ülkelerine geri dönüyor. Kurdaki baskılama üretim için yapılan tüm ekonomik hamleleri boşa çıkarırken, küresel konjonktürün de etkilediği ilk sektörlerden olan tekstil ve hazır giyimde kapanmalar ve işten çıkarmaların başladığı konuşuluyor. Diğer yandan dünyada da işten çıkarma dalgası hem artıyor hem hızlanıyor.
Seçime gidilen bu ortamda Türkiye, dünyadan ne kadar ayrışabilir? Ayrışmanın negatif olmayacağını kim söyleyebilir? İçeride ve dışarıda son durum nedir? Buyurun birlikte bakalım👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Merkez Bankası ve TÜİK verilerinde görülen, sipariş, kapasite kullanım, beklenti ve ihracatta düşüşün etkileriyle, kapanmalar başlarken, haliyle istihdam kaybı yaşanıyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2021’de hazır giyim ve tekstil sektörlerinin teşvik belgeleri 30 milyar 438 milyon TL olurken, rekorlarla da 33 milyar 128 milyon dolarlık ihracata ulaşılmıştı.
Yılın ilk 3 çeyreğinde ihracatta artış görülse de yavaşlama açıkça görüldü.
İhracat kaybı net!
İthalatta korunma bekleniyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
"Sipariş alımı zor, kâr ve fiyat öngörüsü yok, siparişler rakip ülkelere dönüyor, döviz kuru belirleyici"
"İstihdam kaybı ile karşı karşıyayız. Çanlar çalıyor. Rekabetçiliğimizi korumamız için de dolar kurunun 22-23 TL seviyesinde olması gerekiyor."
Pandemi bir yandan eve kapanmalara bazı sektörlerde daralamaya yol açarken, bazı sektörlerde de gelişime olanak tanıdı. Teknoloji de bu alanlardan biri oldu.
Biteyazan salgın bahaneleri olurken, büyümek için öngörüsüz davranan şirketler işten çıkarmalarda da hızlı davrandı. Tabi resesyon beklentileri de bunun ana etmenlerinden biri oldu.
Dev teknoloji şirketlerinden Microsoft, geçen hafta kıyıma başlarken, bilançonun kaç kişi olduğu bilinmiyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Geçen ay Mercedes-Benz'in Brezilya'da 3600 kişiyi işten çıkaracağı açıklanmıştı.
Japonya merkezli teknoloji şirketi SoftBank Group, Vision Fund operasyonundaki çalışan sayısını en az yüzde 20 azaltmayı planlıyor.
İngiltere ve Galler'de şirket iflasları 2009'dan bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı
Küresel insan kaynakları hizmetleri veren Challenger'in verilere göre, ABD'de Eylül'de işten çıkarmalar aylık yüzde 46,4, yıllık yüzde 67,6 oranında arttı.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın