Görüş Bildir
Haberler
Dünya Sağlık Örgütü Yetkilisi Açıkladı: Aşı Bulunursa Ülkeler Arasında Nasıl Dağıtılacak? Öncelik Kime Verilecek?

Dünya Sağlık Örgütü Yetkilisi Açıkladı: Aşı Bulunursa Ülkeler Arasında Nasıl Dağıtılacak? Öncelik Kime Verilecek?

Koronavirüse karşı aşı çalışmalarının başarılı olması durumunda dağıtımının ülkeler arasında nasıl yapılacağı merak konusu. Uzmanlar aşının eşit dağıtımına ilişkin kaygıları olduğunu dile getirirken Dünya Sağlık Örgütü'nün üst düzey yetkilisi Dr. Nedret Emiroğlu ise 'Sadece aşıyı üreten ülke değil, bütün dünyanın yararlanabileceği bir ürün olması için elimizden geleni yapacağız' diyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

İngiliz gazetesi Observer, başarılı olduğu tespit edilen aşının nasıl 'adil bir şekilde' paylaştırılacağını sorgululadığı bir haber yayımlandı.

'Aşı milliyetçiliği'nin yeni ilaç için çatışmaları tetikleyebileceği kaygıları var' başlıklı haberde uzmanlar aşı dağıtımının ülkeler arası eşit dağılımına ilişkin kaygıları olduğunu dile getirdi.

Observer'a konuşan İngiltere Sağlık Bakanlığı'nın bağışıklık birimi eski başkanı David Salisbury şu yorumu yaptı:

'Dünya Sağlık Örgütü'nün Donald Trump'a, istediği aşılardan yalnızca onda birine sahip olacağını söylediğini düşünebiliyor musunuz? Tabi ki, kimin Amerika'nın ihtiyacı olan miktarlarda aşı üretebileceğine bakacak ve hiçbir aşının ülkenin dışına gönderilmesine izin vermeyecek. Bu yaşanacak.'

Ebola aşısını geliştiren ekibin Kanadalı üyesi Jones da kötümser:

'WHO, liderlik rolü üstlenmeye çalışabilir ama çok zor bir durumdalar. Ahlaki ve etik yönetmelikler uygulamaya çalışabilirler.'

ABD, Çin ve Rusya küresel işbirliğine yanaşacak mı?

ABD, Çin ve Rusya küresel işbirliğine yanaşacak mı?

Geçtiğimiz cuma günü, Macron, Merkel dahil dünya liderleri, Melinda Gates gibi yardımseverler, vakıf başkanları ve endüstrinin önde gelen isimleri, Dünya Sağlık Örgütü'nün 'her türlü tedavi yönteminin ve aşının dünya genelinde adil dağıtılması' girişimine destek çıktıklarını söyledi.

Ancak bu girişimde ABD, Çin, Rusya ve Hindistan gibi devler yoktu.

Aşı paylaşımı konusundaki önceki örnekler

Aşı paylaşımı konusundaki önceki örnekler
  • Endonezyalı yetkililer, 2006 yılı Aralık ayında, kuş gribi örneklerini teslim etmeleri talep edildiğinde 'üretilecek aşıdan faydalanacaklarının garantisi verilmeden' örnekleri de teslim etmeyi reddetmişti.

  • Avustralya hükümeti, 2009 yılındaki domuz gribi salgınında, bir aşı üreticisine ülke dışına tedarikleri başlatmadan önce ülke içindeki talebin karşılanması talimatını vermişti.

  • Kasım 2009'da domuz gibi için aşılama süreci başladığında zengin ülkelerin önce kendi ihtiyaçlarını güvenceye almasından sonra Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri aşı tedarikiyle ilgili ileride 'felaket yaşanabileceği' kaygısını dile getirmişti.

DSÖ'nün Türk yetkilisi: 'Şu an aşıyla ilgili 80 kadar çalışma var'

DSÖ'nün Türk yetkilisi: 'Şu an aşıyla ilgili 80 kadar çalışma var'

Habertürk’e konuşan Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi Acil Durumlar ve Bulaşıcı Hastalıklar Direktörü Dr. Nedret Emiroğlu, 

'Dünya Sağlık Örgütü bu araştırmalara öncülük edip aşı üretimine ilgili olan enstitüleri, özel sektör ve halk sağlığı sektörlerini bir araya getiren bir çalışma düzenliyor. Bununla ilgili olarak çalışmaların sayısı giderek artıyor. Şu an aşıyla ilgili 80 kadar çalışma var, bunların her biri değişik fazlarda' açıklamasında bulundu. 

Aşıyı üretmek için öncelikle virüsü elde etmek yani virüsü izole etmek gerektiğini vurgulayan Dr. Emiroğlu, 

'Türkiye, virüsü izole etmeyi başardı ve bununla ilgili çalışmalara başladı. Virüsün izole edilmesinin ardından ürünün geliştirilmesi, daha sonra da önce hayvanlarda sonra insanlarda bu ürünün değişik fazda etkinliğine ve güvenilirliğine bakarak çalışmalar yapılması gerekiyor. Sürenin uzamasının en büyük nedeni bu' dedi.

'Elimizden geleni yapacağız'

'Elimizden geleni yapacağız'

Emiroğlu, ‘aşı önceliğiyle’ ilgili olarak da, 

“Dünya Sağlık Örgütü, risk grubunda olan ve aşıya ulaşım sıkıntısı yaşayan ülkeleri öncelik olarak almak isteyecek. Sadece aşıyı üreten ülke değil, bütün dünyanın yararlanabileceği bir ürün olması için elimizden geleni yapacağız.Risk grubunun kim olduğunu söylemek güç. Her ülke kendisi karar verecek ama bariz risk grupları var. Örneğin, ileri yaş grubu, altta yatan bir hastalığı olan kişiler var. Öte yandan da hastalığı hafif geçirip bulaştırabilecek üretken yaş grubu var. Ülkeler birçok faktörü göz önüne alacaklardır” ifadelerini kullandı.

HaberTürk ve BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
25
16
5
4
3
2
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
taebaek

Turkiyenin bu isi basaracagina inaniyorum..

Zaten aşının patentini alan firma formülünü ve üretim tekniğini de kullanıma açıyor. Bu durumda Türkiye'de bir şirket üretmek isterse sadece patent ücretini ... Devamını Gör

Ali Can Elagöz

Peki Muyittin. Dünyanın en büyük sağlık otoritelerinin bunu akıl edememiş olduğunu düşünüyorsun sanırım Muyittin. Pfizer'in Novartis'e sattığı basit ve yaygı... Devamını Gör

xmx

aşıya kadar yaşayan canlar sağolsun:))maskeler bile elden ele gezerken aşıya kavuşanın :))