Dönemin Kadına Yönelik Ayrımcılık Algısını Yıkan İtalyan Ressam: Artemisia Gentileschi
Dönemin Kadına Yönelik Ayrımcılık Algısını Yıkan İtalyan Ressam: Artemisia Gentileschi
Artemisia Gentileschi, 'Madonna ve Çocuk', 'Susanna ve Yaşlılar' ve 'Judith Slaying Holofernes' gibi eserleriyle tanınan Barok dönem ressamıydı. Kadın ressamların henüz kabul görmediği ve sanatsal bir topluluk olarak görülmediği bir dönemde Floransa'da Accademia di Arte del Disegno'ya kabul edilen ilk kadın oldu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Artemisia Lomi Gentileschi, Archivio di Stato'dan aldığı doğum belgesinin 1590'da doğduğunu göstermesine rağmen, 8 Temmuz 1593'te Roma'da doğdu. Prudenzia di Ottaviano Montoni ve Toskana ressamı Orazio Gentileschi'nin en büyük çocuğuydu .
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Artemisia, babasının atölyesinde resimle tanıştı ve onunla birlikte çalışan erkek kardeşlerinden çok daha fazla heves ve yetenek gösterdi. Çizim yapmayı, renkleri karıştırmayı ve boyamayı öğrendi.
Eserlerinde Artemisia Gentileschi, on yedinci yüzyılda başarıya ulaşan ilk ve tek kadın sanatçılardan biriydi.
Nüdizm akımını kadınların yapması yasak olduğundan eserlerinde, mitolojik ve dinsel figürleri kullanarak çıplaklığa yer veriyordu. Bu kadın Mitolojik karakterleri kullanırken, erkek bakışının pasif nesneleri yerine kendi kararlarını verebilen kendi kendini motive eden kahramanlar olarak sundu.
Artemisia, babasının meslektaşlarından biri olan Agostino Tassi tarafından tecavüze uğradı. Tassi onunla evlenmeyi reddedince, babası ona karşı dava açtı. Duruşma birkaç ay sürdü. Mahkeme Tassi'yi Roma'dan sürgün etme kararı verdi, ancak bu hüküm hiçbir zaman uygulanmadı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Sanatçının uğradığı tecavüz, çalışmalarının çoğunu etkiledi. Tecavüz ve şiddet temaları resimlerinin çoğuna nüfuz etti.
Sanatçının tecavüzden sadece iki yıl sonra yapmış olduğu "Bebek" tablosunda, tecavüzcüsü Agostino Tassi'ye dolaylı bir gönderme yaptığına inanılır. Güçlü ve ıstırap çeken bir kadını betimler ve onun ıstırabına, dışavurumcu sanatsal yeteneğine ışık tutar.
Aynı zamanda kendi otoportresini ele alan sanatçılardan birisiydi. Kısa bir süre sonra 1635'te dini temalı bir başka çalışma daha yaptı. 1639'da babasıyla çalışmak için İngiltere'ye gitti.
1653'de Napoli'de ölen Artemisia, erkek egemen bir dünyada kadın olarak yetişmesine rağmen dik duruşuyla dikkat çekmişti. Şimdi neslinin en ilerici ve etkileyici ressamlarından biri olarak kabul ediliyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın