Domuz Gribi Aramızda
İstanbul'da hizmet veren Gelişim Tıp Laboratuvarları Ocak, Şubat ve Mart ayında grip şikayetiyle kendilerine gelen 164 hastadan 13'ünde domuz gribi virüsü tespit etti. Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Paşa Göktaş, domuz gribinin salgın boyutta olmadığını ancak giderek artığını söylüyor.
Radikal'den İdris Emen'in haberine göre Gelişim Tıp Laboratuvarları, İstanbul 'da son üç ayda çeşitli şikayetlerle kendilerine başvuran 13 hastada domuz gribi virüsüne rastlandığını açıkladı. Laboratuvarın verilerine göre 2015 yılı Ocak ayında çeşitli testlere tabi tutulan 76 hastanın 2’sinde domuz gribi virüsüne rastlandı. Şubat ayında teste tabi tutulan 51 hastanın 5’inde, Mart ayında ise test edilen 37 hastanın 6’sında domuz gribi virüsü tespit edildi. Yani 2015 yılının ilk üç ayında 13 hastada domuz gribi virüsüne rastlandı. Kış ve bahar aylarında domuz gribi vakalarının arttığını söyleyen enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Paşa Göktaş sözlerine şu şekilde devam etti:
“Ocak 2015 tarihine kadar domuz gribi virüsüne rastlamadık. Ancak Kış ve bahar aylarına denk gelen Ocak, Şubat ve Mart aylarında domuz gribi virüsünde bir artış yaşandı. Bu üç aylık sürede laboratuvarlarımızda 164 hastanın 13’ünde domuz gribi virüsüne rastladık. Bu rakamlar dikkatli olmamız gerektiğini gösteriyor. Ancak domuz gribinin şu anda salgın bir boyutta olmadığını ve kontrol altında olduğunu belirtmekte fayda var.”
Domuz gribi belirtileri nelerdir?
Halk arasında ‘domuz gribi’ olarak da adlandırılan, H1N1’in belirtileri arasında boğaz ağrısı, baş ağrısı, yaygın vücut ağrısı, burun akıntısı, öksürük, solunum güçlüğü, kusma, ishal ve yüksek ateş şikayetleri bulunuyor. Uzmanlar 38 dereceyi aşan yüksek ateşli hastalarda bu belirtilerden en az bir tanesinin görülmesi durumunda hastanın domuz gribine yakalanmış olabileceğini, dolayısıyla hastanın mutlaka doktora başvurması gerektiğini belirtiyor.
Kimler domuz gribi tehdidiyle karşı karşıya?
Hamileler, iki yaş altındaki çocuklar, kronik karaciğeri hastalığı olanlar, kalp -damar hastalığı olanlar, aşırı kiloya sahip olanlar, 18 yaş altı sürekli Aspirin kullananlar ve 65 yaş üstü olanlar domuz gribi risk grubunda bulunuyor. Domuz gribinden korunmanın en önemli yolunun hijyen olduğunu belirten uzmanlar, özellikle ellerin sabun ve bol suyla yıkanmasını tavsiye ediyor.
Kocaeli’de domuz gribi
Kocaeli'ndeki şahsın 'Domuz gribi' olarak da bilinen H1N1 virüsü taşıdığı kesinleşti.
AA'nın haberine göre önceki hafta Sivas’ta genç bir iş adamının domuz gribi nedeniyle ölmesinin ardından bir vaka da Kocaeli’de yaşandı. Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde şiddetli grip nedeniyle kontrole gelen bir hastanın yapılan tetkikleri sonucu, “Domuz gribi” olarak da bilinen H1N1 virüsü taşıdığı kesinleşti. Adı açıklanmayan hasta izolasyonlu özel odada tutularak tedavi ediliyor. Son bir ay içerisinde Düzce ve Manisa’da domuz gribi paniği yaşandı.
Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Zafer Cantürk, hastaneye iki gün önce gelen ve tedbir olarak izolasyonlu özel odada müşahade altına alınan hastanın laboratuvar incelemelerinin sonuçlandığını ve virisün pozitif olduğunu açıkladı. Başhekim Cantürk açıklamasında şunları söyledi: “Laboratuvar’da yapılan incelemeler sonucu virüsün pozitif olduğu tespit edildi. Zaten hasta yoğun bakımda ve gözetim altındaydı. Bundan sonraki süreçlerde virüsün pozitif olması nedeniyle izolasyon net olarak gerçekleştirildi. Halen hasta kontrol altında. Çevreye yayılmasıyla ilgili tüm tedbirler alınmış vaziyette ve o konuda herhangi bir sıkıntımız bulunmuyor. Hastadan kaynaklanan bulaşma da söz konusu değil. ” dedi.