Ay başından bu yana Brent ve Batı Teksas (WTI) petrolü aylık vadeli kontratların %13'ten fazla değer kaybettiği görülen piyasada, ekonomik büyümeye ilişkin endişeler nedeniyle fiyatlar bugün yatay bir seyir izledi..
Montel-Foreks'in haberine göre, Brent ham Kuzey Denizi petrolü Eylül ayı vadeli kontrat bugün Ice Futures'ta en son 0,05 USD düşüşle 99,44 USD/varil seviyesinden işlem gördü. Muadili Batı Teksas (WTI) petrolü Ağustos vadeli kontrat ise 0,01 USD yükselişle 95,85 USD/varil seviyesinden el değiştirdi.
Gün sonunda Brent petrol varili yüzde 0,44 oranında sınırlı bir yükselişle 99,93 dolardan işlem gördü.
Dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD'de resesyon olma ihtimali ve koronavirüs pandemisiyle mücadeleye yönelik yeni kısıtlamalar nedeniyle dünyanın ikinci en büyük petrol tüketicisi olan Çin'de talep artışının yavaşlayacağı endişeleri gibi nedenlerle piyasa katılımcıları arasında tedirginlik yoğunluk kazanıyor.
ING analistlerinin paylaştıkları bir notta, “Uzun süreli resesyon korkuları piyasaya vurmaya devam ederken, USD'nin gücü ve Çin'in bazı bölgelerindeki Covid vakalarında artış piyasaya destek sağlamıyor” ifadeleri kullanılıyor.
Notta, “Brent şu anda aşırı satım bölgesinde ve piyasa temelleri son haftalarda gördüğümüz satışları açıklamaya yetmiyor. OPEC tarafından Salı günü yayınlanan yeni bir aylık tahmine göre, küresel arzda sıkılığın devam etmesi bekleniyor” bilgilerine yer veriliyor.
OPEC tahminlerine göre, büyük petrol tüketici ülkelerdeki iyileşen ekonomik performans ve Çin'de Covid-19'un kontrol altına alınması sayesinde gelecek yıl küresel talep 2,7 milyon varil/gün artarak 103 milyon varil/gün ortalamaya ulaşacak ve rekor kırmış olacak.
Üreticiler grubu, OPEC dışı arzın ilgili dönemde 1,7 milyon varil/gün artarak ortalama 67,4 milyon varil/gün düzeyine çıkacağını tahmin ediyor.
ABD başkanı Joe Biden, bugünden itibaren İsrail, işgal altındaki Batı Şeria ve Suudi Arabistan'a ziyaretler gerçekleştirecek ve bu hafta Ortadoğu'daki yetkililerle görüşecek.
Biden, Suudi Arabistan ziyaretinde ABD'deki rekor yüksek benzin fiyatlarını dizginlemeye yardımcı olmak için üretimi artırması yönünde OPEC'in en büyük petrol üreticisine baskı yapabilir.
Biden'ın Orta Doğu ziyareti, Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IES) enerji arzında küresel sıkılık durumunun daha da kötüleşeceği konusunda uyarıda bulunduğu bir dönemde gerçekleşiyor.
IEA'nın yönetici direktörü Fatih Birol dün Sidney'de küresel bir enerji forumu kapsamında, “Dünya, derinliği ve karmaşıklığı açısından bu kadar büyük bir enerji krizine hiç tanık olmadı. En kötüsünü henüz görmemiş olabiliriz. Bu durum bütün dünyayı etkiliyor” şeklinde konuştu.
Hafta başında Rusya, Almanya'ya akış sağlayan en büyük boru hattı Kuzey Akım 1'i 10 günlük bakım nedeniyle kapatırken, batı ülkelerine yaptırımlar karşılığında yeniden doğal gaz akışı sağlayıp sağlamayacağı korkuları ise belirsizliğini korurken, piyasalar da bunu fiyatlıyor. Avrupa'da temmuz vadeli doğal gaz kontratları 175 euro seviyesinde işlem görüyor.
Yorum Yazın