onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Doğum İzni Ne Kadar? Kadın ve Erkek Çalışanın Doğum İzni Kaç Gündür?

Doğum İzni Ne Kadar? Kadın ve Erkek Çalışanın Doğum İzni Kaç Gündür?

Elif Ateş
23.12.2021 - 10:51

Türk mevzuat sistemine göre doğum izni, hamilelik sürecinin başlamasından itibaren devreye giren bir haktır. Gebelik durumu olan çalışanlar, diğer kişilere göre daha farklı haklara sahiptir. Bu haklar, kadınlarda doğum öncesi ve doğum sonrası olmak üzere iki farklı şekilde uygulanır. Aynı zamanda hukuk kurullarında erkeklerinde babalık izinleri koruma altına alınmıştır. Ancak erkeklerin doğum izinleri, kadınların izinlerinden oldukça farklıdır. Peki, doğum izni ne kadar? Erkek ve kadın çalışanın doğum izni kaç gündür? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Kadın çalışanların en önemli ve en doğal hakları arasında yer alan doğum izni, bazı durumlara göre farklı sürelerde olabilir. Hamile çalışanlar için bir dizi kesin izin ve seçmeli izinler bulunmaktadır. Hamilelik nedeniyle işten çıkarılan kişiler, işe iade davası açma hakkına sahiptir. Doğum iznine bağlı tüm haklar, hukukun çizdiği sınırlar içerisinde uygulanır. Doğum öncesi süreçte de rutin kontrolleri içinde belli izin hakları bulunur. Aynı zamanda doğum sürecinden sonra süt izni de kadın çalışanlara verilebilmektedir. Kadın ve erkek çalışanların doğum izinleri hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Doğum İzni Ne Kadar? Kadın ve Erkek Çalışanın Doğum İzni Ne Kadar?

Doğum İzni Ne Kadar? Kadın ve Erkek Çalışanın Doğum İzni Ne Kadar?

Doğum izni, kadın çalışanlara hamilelik süreci ile başlayan bir haktır. Bu iznin pek çok çeşidi bulunmaktadır. Ücretsiz izin, süt izni, yarım çalışma hakkı ve kısmi çalışma hakkı doğum iznin içerisinde değerlendirilir. İş Kanunu'nun 74. maddesine göre kadın işçilerin doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftalık yasal izinleri bulunur.  Eğer çoğul gebelik durumu olursa doğumdan önceki 8 haftalık süreye, 2 hafta daha eklenir. Kişinin sağlık durumu çalışmaya elverişli ise kendi isteği doğrultusunda, doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışabilme hakkı verilmiştir. Bu durumda ise kadın işçinin çalıştığı 3 hafta, doğumdan sonraki 8 haftalık izne eklenir.

Kadın işçi hamilelik sürecinin 32. haftası dolduktan sonra izne ayrılabilir. Bu durumların hepsi çalışanın sağlık durumuna bağlıdır. Hamile olan kişilerin doğuma kadar çalıştırılması yasaktır. 16 haftalık doğum izni tamamlanan kişilere 6 aya kadar ücretsiz izin verilebilmektedir. Bu izin, çalışanın yıllık ücretli izin hakkına tabi tutulmaz. 

Erkeklerin doğum izni ise babalık izni olarak geçer. Bu izin, çalışan kişinin memur, işçi, askeri personel olması durumunda kanunlar değişiklik gösterir. Devlet memurlarına babalık izni 10 gün, işçi için bu izin 5, askeri personel ve sözleşmeli personeller için ise doğum izni 10 gündür.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın