Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Doğu Anadolu Bölgesi'nin Güzelliğini Yaşatan, Mutlaka Ziyaret Edilmesi Gereken 10 Mekanı

etiket Doğu Anadolu Bölgesi'nin Güzelliğini Yaşatan, Mutlaka Ziyaret Edilmesi Gereken 10 Mekanı

Caner
10.02.2015 - 18:53 Son Güncelleme: 31.05.2022 - 14:16

1. Nemrut Krater Gölü, Bitlis

1. Nemrut Krater Gölü, Bitlis

Nemrut Gölü, dünyanın ikinci, Türkiye'nin en büyük krater gölü olup, adını MÖ 2100'de yaşamış Babil hükümdarı Nemrut'tan almıştır.

Yüksekliği 3050 metre olan Nemrut Dağı'nın 4. zamanda patlaması sonucu oluşmuştur. Patlamayla dağın tepe kısmında 48 km², dip kısmı 36 km² olan krater oluşmuştur. Derinliği 650 metre olan bu kraterin içinde ikisi büyük olmak üzere beş göl oluşmuştur. Soğuk Göl, 13 km² büyüklüğünde ve 155 m derinliğidir. Hilal şeklinde olan göl, denizden 2442 m yüksekliğindedir.

2. Girlevik Şelalesi, Erzincan

2. Girlevik Şelalesi, Erzincan

Erzincan’ın 29 km güneydoğusunda yer alan Girlevik Çağlayanı, doğal güzelliği ile ünlü bir piknik alanıdır. Suyun kışın donmasıyla oluşan sarkıtlarda buz ve kaya tırmanışına da olanak veren Çağlayan, coşkuyla akan gür suları ve yeşil dokusuyla bölgenin cenneti.

3. Yüzen Ada, Bingöl

3. Yüzen Ada, Bingöl

Yüzen ada Bingöl'de yaşayan halk tarafından keşfedilmiştir. Söz konusu ada, şimdiye kadar görülmemiş bir tabiat olayına sahiptir. Bingöl-Solhan karayolunda 4.5 km uzaklıktadır.

4. Ani Harabeleri, Kars

4. Ani Harabeleri, Kars

Ani, Kars'ın merkez ilçesinde, il merkezine 48 km. uzaklıkta, Arpaçay boyunda bulunan ören yeri. 961-1045 yılları arasında Pakraduni Hanedanlığından Ermeni hükümdarının başkenti olmuştur. 11. ila 12. yüzyıla ait bazı İslam mimarisi eserlerini de barındırır.

5. İshak Paşa Sarayı, Ağrı

5. İshak Paşa Sarayı, Ağrı

Doğubeyazıt İlçesi'nin 5 km. doğusunda, bir dağın yamacındaki tepe üzerine kurulan Saray, Osmanlı İmparatorluğu'nun Lale Devrindeki son büyük anıt yapısıdır. 18. yy. Osmanlı mimarisinin en belirgin ve seçkin örneklerinden olduğu kadar, sanat tarihi yönünden de değeri büyüktür. Sarayın Harem Dairesi Takkapı kitabesine göre yapılış tarihi Hicri 1199, Miladî 1784'tür.

6. Ahdamar Kilisesi, Van

6. Ahdamar Kilisesi, Van

Van Gölündeki adalardan en büyüğü olan Ahdamar Adası, üzerindeki kilisesi ile ünlü. 900'lü yılların başında Kral Gagik tarafından yaptırılmış olan kilise taş işçiliğinin en seçkin örneklerinden. Kutsal Haç adına Vaspurakan Kralı I. Gagik tarafından Keşiş Manuel'e yaptırılmış. Kilisenin figürlü repertuarı oldukça zengin. Bunun yanında, İncil ve Tevrat'tan alınmış çeşitli sahneler bulunuyor.

7. Harput Kalesi, Elazığ

7. Harput Kalesi, Elazığ

Harput Kalesi Urartular tarafından dikdörtgen bir plan üzerine kurularak yapılmış olan mimari yapıdır. Kale, iç ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Şu anki Elazığil sınırları içerisindedir. Rivayete göre yapımında kullanılan harca su yerine süt eklenmiştir bu nedenle Süt Kalesi olarak da adlandırılır. Fakat çoğu kişinin de bildiği ve sorduğu gibi Süt Kalesi'ndeki süt kullanılma sebebi su Kıtlığı olduğu içindir.Bu sebepten dolayı süt kullanılmıştır.

8. Çifte Minareli Medrese, Erzurum

8. Çifte Minareli Medrese, Erzurum

Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad'ın kızı Hüdâvent Hatun tarafından 1253 yılında yaptırılmış olan bu tarihi yapı, Anadolu'nun en büyük sanat şaheserlerinden biridir. Hüdâvent Hatun'dan dolayı 'Hatuniye Medresesi' olarak da adlandırılır. Erzurum şehir merkezinde; Erzurum Ulu Camii bitişiğindeki alanda, Erzurum Kalesi ve Saat Kulesi ile karşı karşıya bir konumda yer almaktadır.

9. Ahlat, Bitlis

9. Ahlat, Bitlis

Ahlat’taki Meydanlık Mezarlığı, Malazgirt Savaşı’nda şehit düşenler için hazırlanmış bir mezarlıktır. Buradaki mezar taşlarında palmet, lotüs, rumi, rozet, geometrik geçmeler, laleler, saç örgüleri çeşitli bordür süslemeleri karşımıza çıkmaktadır. Buradaki mezar taşlarını ön ve arka yüzlerinde, yan cephelerinde, birbirlerinden farklı ayrı motifler işlenmiştir.

Bu mezar taşların yükseklikleri ise ölenin sosyal konumu dikkate alınarak yapılmıştır. Bundan ötürü de bazılarının boyları 1 m.den 4-5 m’ye kadar ulaşmaktadır. Bu taşlar üzerinde sanatçıların ve hattatların isimleri,imzaları bulunmaktadır.

10. Ağrı Dağı, Ağrı

10. Ağrı Dağı, Ağrı

Ağrı Dağı, Türkiye'nin en yüksek dağıdır. Zirvesi 4 mevsim boyunca erimeyen kar ve takke buzulu ile kaplı volkanik bir dağ olan Ağrı Dağı, Türkiye'nin doğu ucunda, İran'ın 16 km batısında ve Ermenistan'ın 32 km güneyindedir. Dağın %65'lik bir kesimi Iğdır ilinde kalan %35'lik kesimi ise Ağrı ili sınırları içerisindedir.

Diğer bölgeler için;

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
377
288
138
129
85
81
80
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Güven Yıldırım

Munzur çayı, Ovacık Gözeleri nerede ??

Meçhul Adam

Yakutiye medresesinide unutmamak lazım https://gizliozne.net/yakutiye-medresesi-erzurum