Dişlerimizi Fırçalasak Bile Uzunca Bir Süre Yemek Yemeyince Neden Ağzımız Kokar?
Dişlerimizi Fırçalasak Bile Uzunca Bir Süre Yemek Yemeyince Neden Ağzımız Kokar?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Genelde düzenli olarak yemek yediğimizde nefesimiz fazla dikkat çekmez, hele ki başka bir sağlık sorunumuz yoksa. Peki, bunu nasıl sağlıyoruz?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Aslında yemek yediğimizde, vücudumuzdaki glikoz seviyesi yükseliyor ve pankreas insülin salgılıyor. Süreç, glikoz moleküllerinin daha sonra kullanılmak üzere glikojen zincirlerine eklenmesini sağlıyor.
Glikojen, çoğunlukla karaciğer ve kaslarda depolanıyor. Böylece kısa süreli açlıklarda vücudumuz enerji ihtiyacını buradan karşılayabiliyor.
Ancak bu süreç, daha uzun süre aç kalınca değişiyor.
Eğer uzun süre yemek yemezsek vücut, enerji ihtiyaçlarını karşılamak için farklı bir yola sapıyor. Özellikle beyin, kendisine glikoz sağlanamadığında keton cisimciklerini kullanmaya başlıyor.
Keton cisimcikleri, vücutta oluşan iki suya çözünür molekülden (asetoasetat ve beta-hidroksibutirat) oluşuyor ve beyin için enerji kaynağı haline geliyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Moleküllerin yan ürünlerinden biri olan aseton, ne yazık ki hoş olmayan bir kokuya sahip ve nefesimize karışarak dışarı veriliyor.
Sonuç olarak uzun süre aç kaldığımızda ağız kokumuzun sebebi ketonların hoş olmayan aromatik kokusundan kaynaklanıyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Sakarya Üniversitesi Almanca Mütercim ve Tercümanlık bölümü öğrencisiyim. Alt yazı tercümanlığı, sosyal medya içerik üreticiliği ve editörlük görevlerinde bulundum. Onedio'da yaşam ve genel kültür kategorilerinde içerik üretiyorum. Farklı kültürleri ve birbirinden ilginç hikayeleri okuyucularla buluşturmayı seviyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın