Dipteyim, Sondayım! Depresyona Girdiğinizi Anlamanın 15 Yolu
Sürekli mutsuz dolaşıyor, sebebini bulamıyor, daha da içinize kapanıyorsanız yalnız değilsiniz...
1. Sabahları yataktan çıkmakta zorlanıyor, kendinizi çarşaftan kazımak zorunda kalıyorsanız depresyonda olabilirsiniz.
2. Özbakım becerilerinizi yitirdeyseniz; sürekli saçlarınızı tepeden topuz yapıyor ya da farkında olmadan saç sakal karışmış geziyorsanız depresyon kapınızda olabilir.
Depresyonda ilk vazgeçtiğimiz şeylerden biri tabii ki bakım. Hiçbir şey yapmaya halimiz olmadığı gibi, aynaya da bakmayız.
3. Günlük, sıradan aktiviteleri aksatıyorsanız; banyo yapmak, işe gitmek, yemek yemek, insanlarla iletişim kurmak zor geliyorsa sıkıntı büyük demektir.
Yataktan çıkmanız, depresyonda olmadığınız anlamına gelmiyor tabii… Yataktan çıktınız ama ne banyo yapmayı ne de yemek yemeyi istiyorsunuz. Hatta dağ gibi bulaşık tezgahın üzerinde, kirli çamaşırlar yerlerde bekliyorsa her şeyi gözden geçirmenin vakti gelmiştir.
4. İşe konsantre olamıyor, iş arkadaşlarınızı duymuyor, hatta sandalyenize gömülmüş kimseyle göz göze gelmeden oturuyorsanız çanlar sizin için çalıyor olabilir.
Gözünüzü bile açmayı istemiyorsunuz ki nerede kaldı çalışmak… Her şeyin üzerinize geldiği, can sıkıntınızın beşe katlandığı iş ortamında bulunmak bile zulüm, değil mi?
5. Sürekli kendinizi suçluyor, işe yaramaz görüyor ve özsaygı eksikliği yaşıyorsanız bir durup düşünme zamanı gelmiştir.
Geçmişte yaşananları sürekli düşünüyor, aklınızdan çıkaramıyorsanız; o kişiyle kurduğunuz diyaloğu kafanızda defalarca, yeniden, en baştan kuruyorsanız ve bütün bunlar hiçbir yere gitmiyorsa canınız daha da sıkılacaktır.
6. Normal zamanlarda ritminde yaptığınız bütün aktivitelerde dengesizlik yaşıyorsanız, her şeyi abartmaya eğiliminiz arttıysa depresyona girmiş olabilirsiniz.
İşteyken çok çalışıyor, uyuyorsanız yataktan çıkmak istemiyor, sofrada tıka basa yiyor, masadan kalkamayana kadar içiyorsanız bir aksilik vardır. İsteksizlik kadar coşku da depresyon belirtisidir.
7. Durup dururken, ortada hiçbir şey yokken, hatta her şey yolunda gibi görünürken ağlama isteği geliyorsa; duygu durumunuz bir anda değişiyorsa diplere doğru geçiyor olabilirsiniz.
Gözyaşlarınıza hakim olamıyorsunuz, sizin isteğiniz dışında dökülüyor. Kimseye fark ettirmemek mi yoksa kendinizi rahatlatmak mı daha önemli, bilemiyorsunuz...
8. Anı yaşayamıyor, yaşamdan zevk alamıyorsanız; tatmin duygunuzu kaybettiyseniz bir uzmana görünme zamanıdır artık.
Kafanız hep başka yerde. Kimseyi duymuyor, iletişim kurmakta zorlanıyor ve anda kalamıyorsunuz. Donuk bir bakış yerleşti yüzünüze ve gitgide bu anlar artıyor. Depresyonun en kilit noktalarından biri de budur işte…
9. En basit konularda bile karar vermede zorlanıyorsanız, hatta karar vermeyi bile istemiyorsanız günlük aktivitelerinizin tamamı aksayacaktır. Bununla çok sık karşılaşmaya başladıysanız, kötüye işarettir.
Bir yemek seçmek bile isyan ettirebilir. Dediğimiz gibi, günlük aktivitelerinizi aksatacak hale geldiyse ve süreklilik arz ediyorsa bir uzmana görünmelisiniz.
10. Cinsel istek kaybı yaşıyorsanız, yatak sizin için uykudan ibaretse depresyondasınızdır.
Zaten her şeye isteksizsiniz ama karşılığında size zevk verecek bir şeyi bile istemiyorsunuz. Ciddi bir belirti bu…
11. İnsanlara, hayvanlara, hatta nesnelere bile katlanma eşiğiniz düştüyse, hiçbir şeye tahammülünüz kalmadıysa şapkayı önünüze koyup düşünme zamanı gelmiştir.
İnsan sesi duymaya dayanamıyor, kendini sevdirmek isteyen köpeği bile istemiyor, çalışmayan televizyon kumandasını yerden yere fırlatmayı düşünüyorsunuz. Katlanma eşiğiniz yerlerde…
12. İştahınız azaldıysa ya da tam tersine özellikle karbonhidrat tüketme isteğiniz arttıysa kilolar gibi, depresyon da kapınızdadır.
Hiçbir şey yemeyi istemiyor ya da düzinelerce poğaça yiyorsunuz. Hem dengeyi kuramıyor hem de aşırı abartıyorsunuz. Depresyonun bütün belirtileri toplanmış gibi görünüyor.
13. Her şeyi erteliyorsanız ve üşengeçliğiniz insani boyutları aştıysa depresyona giriyor olabilirsiniz.
Depresyonda en önemli eşik günlük aktiviteleri yerine getirememektir. Üşengeçlik de bunun en önemli nedeni. Hiçbir şey yapmayı istemiyor, her şeyi erteliyorsanız gerçekten yardıma ihtiyacınız var.
14. Çabuk yoruluyorsanız, özellikle ışık sizi huzursuz ediyor ve yorgunluğunuza yorgunluk katıyorsa diplere doğru çekiliyor olabilirsiniz.
Siz gözünüzü bile açmayı istemiyorsunuz, ışık ne demek?
15. Takıntı sahibi olduysanız, bir tik ya da bir fobi yakanıza yapıştıysa işin sonu hayra alamet değildir.
İnsanlar durduk yere takıntı sahibi olmuyorlar sonuçta. Bunun altında yatan nedenleri gözden geçirmekte fayda var.
Yorum Yazın
Aşağıda çok cahilce yorumlar var arkadaşlar ilaç kullanmayın, doktoru dinlemeyin gibi! lütfen bu tarz şeylerden etkilenmeyin ve tedavinizi sürdürün. Bir ömür... Devamını Gör
bir psikolog seansı olmuş 700 lira o da en dandiği. Hiç demese ayda 2 kere gel diyecek Sen ne konuşuyorsun heeeeyy :D
Lan bunların hepsi var bende Ay ben meğer depresyondaymışım da haberim yokmuş 😱
ben ruh halim sanıyordum meğerse depresyonmuş asdfgh
Depresyona girebilmek için önce depresyondan çıkmak gerekir.