onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Dinazor Değil Dinozorların Milyonlarca Yıl Öncesine Dayanan Oldukça Şaşıracağınız Hikâyeleri

etiket Dinazor Değil Dinozorların Milyonlarca Yıl Öncesine Dayanan Oldukça Şaşıracağınız Hikâyeleri

idil kaba
11.09.2018 - 15:04

Dinozorların varlığına dair elimizdeki tek kanıt şüphesiz ki fosiller! İki tür fosil var, biri kemikleri ve dişlerinden oluşuyor. Biz genellikle en çok bu fosillerden haberdarız. İkinci tür fosiller ise diş izleri, ayak izleri ve dışkı gibi izlerden ibaret. 

Yıllar içinde, donmuş bazı ilginç fosiller ortaya çıkarılmış. Bunlara “Zaman içinde donmuş” deniyor, çünkü fosiller genellikle dinozorun, hayatında veya ölüm zamanında  ne yaptığını bize bildirmek için yeterli. Bu sayede dinozorun yaşamı boyunca nasıl göründüğünü ortaya çıkarabiliyorlar.

Kaynağa aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

Kaynak: http://listverse.com/2018/07/23/top-1...
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Kazananı olmayan bir kavga: İki dinozorun dövüştükleri anda ölmeleriyle oluşan muazzam fosil!

1. Kazananı olmayan bir kavga: İki dinozorun dövüştükleri anda ölmeleriyle oluşan muazzam fosil!

1971'de, Moğolistan'daki Gobi Çölü'ndeki araştırmacılar, diğerini öldürmeye çalışan iki dinozorun kalıntılarını ortaya çıkardılar. 74 milyon yıl geçmesine rağmen, savaş pozlarını korumuşlar. Her iki dinozor da, ya birbirlerini öldürdü ya da üstlerine kum çöktükten sonra öldüler. 

Görseldeki dinozorlar etobur Velociraptor ve otçul Protoceratops idi. Velociraptor, Protoceratops'a denk gelince, onu yemeyi denemiş olabilir. 

Alternatif bir senaryo ise, her iki dinozor da, Protoceratops'un boyun yaralanmasından ölmesi nedeniyle bu pozisyonda kilitli kaldı. Velociraptor da daha sonra Protoceratops'ın ağırlığıyla ölüsünün altında ezildi.

2. Takibe takip, Tiranozor (T-Rex) Sauropoda'un peşinden gider.

2. Takibe takip, Tiranozor (T-Rex) Sauropoda'un peşinden gider.

1938'de Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'nde bir araştırmacı olan Roland Bird, ilginç dinozor fosilleri buldu: 111 milyon yaşında Sauropoda ve Tiranozor izleri. Her iki iz de birlikte hareket ediyor.

Bazıları Tiranozor'un Sauropod'u takip ettiğine ve hatta bir noktada ısırdığını bile düşünüyorlar. Sonuç, Tiranozor'un Sauropod'u ısırmak amacıyla bacağını kaldırarak, bir adım attığı gerçeğine dayanıyordu.

Ancak diğerleri, Tiranozor'un Sauropod'u kovalamadığını, ancak dikkatle takip ettiğine inanıyor. Hangisi doğruysa, Tiranozor'un rastgele yürümediğini biliyoruz çünkü Sauropodla aynı dönüşleri takip ediyordu. Bu ayak izleri Glen Rose, Teksas'ta bulundu.

3. Temsili "Ava giden avlanır!"

3. Temsili "Ava giden avlanır!"

Balık kartalları (Ospreys) gibi kuşlar sadece suda yakaladıkları balıkların üzerinde yaşayabilirler.

Teruzor ilk uçan hayvandır. Bir kuş değil, dinozorlar ve timsahlarla ilişkili bir sürüngen. 2009 yılında Almanya'da araştırmacılar, bir Teruzor'un 155 milyon yıllık fosillerini ele geçirdiler.

Fosillerin sıra dışı konumlarından araştırmacılar, sıra dışı bir av sahnesi olduğunu fark ettiler. Önceden küçük balıkları yutan Aspidorhynchus, Teruzor'u yutmaya çalışıyor. Teruzor, Aspidorhynchus'un yutması için çok büyüktü. Fakat Aspidorhynchus onu dışarı çıkaramadı çünkü Teruzor boğazına yapışmıştı. Olayın tüm kahramanları 155 milyon yıl sonra bulundukları denizin dibine battı.

4. Bir yılan tarafından yenilmek üzereyken fosil olan bebekler

4. Bir yılan tarafından yenilmek üzereyken fosil olan bebekler

1984'te araştırmacılar, yumurtadan yeni çıkmış yavruyu yutmak üzere olan Sanajeh Indicus'un (soyu tükenmiş yılan türü) 67 milyon yıllık fosilini buldu. Bu keşif Gucerat, Hindistan'da yapıldı. 

Araştırmacılar söz konusu dinozor tipini doğrulayamadılar ancak bunun, Sauropodalar olarak adlandırılan uzun boyunlu bir otobur grubuna ait olduğunu biliyorlar.

3,5 metre uzunluğundaki Sanajeh, üç yumurta bulduğu Sauropoda yuvasına girmiş. Biri o sırada yumurtadan çıkmış. Yumurtasından yeni çıkmaya çalışan yavru, henüz tamamen kabuğundan ayrılmamış olan 0.5 metre uzunluğundaki bir Sauropoda. 

Sanajeh, yuvaya girdikten sonra aniden yumurtaların ölmeleri üzerine, av ve avcı aynı kaderi paylaşıyor. Araştırmacılar çamurun ağır yağmurlardan kaynaklandığı konusunda şüpheleniyorlar.

5. Kış uykusuna milyonlarca yıl yatan dinozor

5. Kış uykusuna milyonlarca yıl yatan dinozor

Büyük Tiranozor'un nasıl yattığı bilinmiyor. Kuyrukları yukarı doğru işaret ederken ve boyunları da sırtlarına bakmaya çalışıyormuş gibi yerleşmiş. 

Ancak, birkaç yıl önce, uyku pozisyonunda bir dinozorun fosil kalıntılarını keşfedilmiş. Bu fosil 2004 yılında araştırmacılar Xing Xu ve Mark Norell tarafından açıklandı. Troodontidae adı verilen iki ayaklı dinozorların bir ailesine ait olan hayvan, Çin'de bulunan uyuyan bir kuş gibi kıvrıldığı ortaya çıktı. Bu nedenle Mei Long (uyuyan ejderha) adı verildi. 

Bu fosil 140 milyon yaşın üzerindedir. Araştırmacılar, Mei Long'un volkanik tortu ile kaplandıktan sonra canlı olarak yandığına inanıyorlar. Alternatif bir teori ise, volkanik çökelti ile kaplanmadan önce karbonmonoksit zehirlenmesi ile ölmüş olabileceği yönünde.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Dinozor da olsa annelerin hakkı ödenmez.

6. Dinozor da olsa annelerin hakkı ödenmez.

2003 yılında, 125 milyondan fazla yıldır ölü olan 35 bitki yiyen dinozorun kalıntıları açığa çıkarılmış. Dinozorlar Psittacosaurus cinsinden gelmektedir, ancak “papağan kertenkele” olarak da adlandırılıyorlar. 

Tamamen yetişkin bir Psittacosaurus 1 metre boyunda, iki ayak üzerinde yürüyor, papağan gibi gagası var ve meyvelerle besleniyor. Bütün fosillerin, bir anda öldürüldükleri düşünülüyor. 

Bazı teoriler, canlıların bir sel, volkanik patlama ya da toprağın beklenmedik çöküşüyle ​​öldüğü yönünde. Bu keşif, Psittacosaurus gibi dinozorların doğumdan sonra yavrularını önemsediklerini, ki bu sürüngenler arasında nadir görülüyor.

7. Çamur içinde sıkışmış çamur ejderhası

7. Çamur içinde sıkışmış çamur ejderhası

Dinozor fosilleri genellikle ölüm pozunda keşfediliyor. Çin'in Ganzhou kentinde bulunan bir çamur ejderinin fosilinde, ölmeden önce acısını açıkça anlatan eşsiz bir ölüm pozu veriyor. Yaratık kanatlarını ve boynunu olabildiğince uzağa uzatarak çıkmaya çalışıyor.

Çamur ejderi, tüylü, gagalı ve dişsiz ağızlı, iki ayaklı, kuşa benzeyen bir dinozor olan oviraptor ozu türüne ait. Araştırmacılar bu canlının 66-72 milyon yıl önce öldüğüne inanıyor. Çamurlu ejderhanın fosili bilim için çok önemli, 66 milyon yıl önce dinozorları öldüren en meşhur asteroit ile aynı zamanda öldü.

8. Ölüm bile onları ayıramadı...

8. Ölüm bile onları ayıramadı...

“Romeo ve Juliet”, Moğolistan'daki Gobi Çölü'nde ortaya çıkarılan 75 milyon yıllık Oviraptor fosillerinin adıdır. İki ayaklı, kuşa benzeyen dinozorların fosilleri yan yana bulunuyor. Araştırmacılar, erkeğin ölemeden hemen önce, kadını yaralamış olduğu sonucuna vardı. 

Araştırmacılar, erkeği dişiden ayırt edebildiler çünkü daha uzun kuyruğun kanıtı olan daha büyük kuyruk kemikleri vardı. Oviraptor uçuş kabiliyetine sahip değildi, bu yüzden erkek dinozor, tavus kuşlarının yaptığı gibi dişisini çekmek için tüylerini kullanıyor. 

Dinozorların ani ölümlerinin nedenini doğrulayamayan araştırmacılar,  75 milyon yıldan uzun bir süredir birlikte kumun altında öldüklerini düşünüyorlar.

9. Çöpçüler Kralı

9. Çöpçüler Kralı

2008'de Moğolistan'daki araştırmacılar, 70 milyon yıllık dişleri ve iki dinozorun kemiklerini ortaya çıkardılar. Kemikler bir Protoceratops'a aitken, dişler bir Velociraptor'a ait. Fosillerden, küçük etoburların, kendilerinden daha büyük otçul Protoceratops'larla beslendikleri ortaya açıktı. 

Daha büyük Protoceratops, 1.4–2.0 metre uzunluğundayken, Velociraptor sadece 1,5 metre uzunluğundadır. Araştırmacılar Velociraptor'un Protoceratops'ı avlamış ve öldürmüş olabileceğinden şüphelenmesine rağmen, Velociraptor'ın zaten ölü olan Protoceratops'la beslenmesi daha olası.

10. Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol! Milyonlarca yılın eskitemediği dinozor.

10. Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol! Milyonlarca yılın eskitemediği dinozor.

Dinozor fosilleri nadiren bozulmadan bulunur. Kemikler, dişler ve nadir durumlarda, fosilleşmiş dokuları araştırmacılar elde edebiliyor. 2011'de Alberta, Kanada'da bulunan fosil, 5.5 metre uzunluğunda bir Nodosauridae fosili, tesadüfen bulundu. 

Bir Nodosauridae, bugünün gergedanlarının dinozor eşdeğeri. 1.360 kilogram ağırlığında otçul, kalın, zırhlı derileri çıkıntılı pullarla kaplı ve omuzlarından dışarı uzanan iki adet 51 santimetre uzunluğunda sivri uçları sahipler. 

Araştırmacılar Nodosauridae'nin, çamurla kaplanarak okyanusta sualtına battığını ve çamurdaki minerallerin, hayvanın cildiyle reaksiyona girerek, onu koruyan bir kütle haline getirdiğini düşünüyorlar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
318
178
95
29
16
15
15
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Emir Talay

Tinazor ne lan. Tiranazor olmasın o?

Pasif Kullanıcı

Editör laz çaktırma ;)

Ayna Efendi

#2 111 milyon yıllık tiranazor olmaz o ayak izleri acrocanthosaurus a ait https://www.smithsonianmag.com/science-nature/in-the-steps-of-a-hungry-acrocanthosa... Devamını Gör

Merdümgiriz

Bize bunlarla gel Onedio, pls