Dikkatinizi Kim Dağıtıyor?
Dikkatinizi Kim Dağıtıyor?
Belli dönemlerinizde konsantrasyon sorunu yaşayabilirsiniz. Örneğin çalışıyorsanız kendinizi işe veremiyor olabilir, öğrenciyseniz derslerinize odaklanamıyor olabilirsiniz. Bu durumun temelinde bazı psikolojik sorunlar olabilir. Odaklanma problemi veya dikkat dağınıklığı ile başa çıkabilmek için ne yapılmalı konusunda bi’kaç fikir verelim istedik.. Öncelikli olarak dikkat dağınıklığı testi ile başlayabilirsiniz. Sonra aşağıdaki bilgiler size yardımcı olacaktır.
Pek çoğumuzun gün içerisinde sıkça yaşadığı dikkat dağınıklığı, kimi zaman başımıza iş açabiliyor. Çocuk, genç, yaşlı herkesin sorunu olan dikkat dağınıklığının önüne geçmek ise hayatımıza başarı katıyor.
Psikolog Enise Öziç dikkat dağınıklığı hakkında önemli bilgiler verdi: “Dikkat dağınıklığı, zaman zaman birçok kişinin yaşadığı bir durumdur. Bu kişilerin ortak rahatsızlıkları genellikle belirli bir işe yoğunlaşmakta güçlük çekme, dikkatini bir alana odaklayamama, yaptığı işi tamamlayamama ve bunlarla beraber yoğun unutkanlık hissi ve dalgınlık şeklinde sıralanabilir. Bu gibi durumların ardından iş veya okul yaşamındaki başarıda düşüş, konsantrasyonda ve motivasyonda azalma ikincil olarak gerçekleşmektedir. Ardından depresif belirtiler de gözlenebilmektedir”
Enise Öziç, “Dikkat dağınıklığının sebeplerine bakıldığında, ilk incelenmesi gereken nörolojik bir sorun olup olmadığıdır. Çocukluktan bu yana okul yaşantısında dikkate ilişkin sorunlar yaşanıyorsa örneğin dersi uzun süre dinlemekte, öğretmene odaklanmakta güçlük yaşanması, dikkatin spontan olması (çok çabuk farklı uyaranlara dikkatin kayması), bir görevi sürdürmede ve ödev yapmakta sorun yaşanması, uzun süre aynı görevin sürdürülememesi, yapılan görevlerin eksik gerçekleştirilmesi, okul başarısında düşüklük, düzensizlik ve sorumluluk alamama davranışlarının olması gibi durumlarda kesinlikle sorunun nörolojik olup olmadığı bir uzman yardımıyla araştırılmalıdır. Ek olarak hormonel ya da biyolojik bir rahatsızlığa sahip olunması da yine dikkat dağınıklığının diğer sebepleri arasında sayılabilir” diye konuştu.
Her dikkat dağınıklığının sebebinin nörolojik olmadığını söyleyen Öziç, “ Uzun süreli stresin sonucunda da dikkat dağınıklıkları gözlenebilmektedir. Örneğin iş yaşamında, ev yaşamında, sosyal alanda ya da özel yaşamda var olan problemler beraberinde motivasyon düşüklüğünü, unutkanlığı ve dikkat dağınıklığını getirebilmektedir. Bununla birlikte kişinin zihninin birden fazla durumla meşgul olması o anda zihnini gerekli işe verememesine ardından da dikkat dağınıklığı hissetmesine sebep olmaktadır. Yine ek olarak kişinin aldığı sorumluluğun, kaldırabileceği sorumluluktan fazla olması dikkat dağınıklığına neden olmaktadır ” şeklinde konuştu.
Psikolog Enise Öziç sözlerini tamamladı: “Bu tür psikolojik sorunlardan kaynaklanan dikkat problemleri eğer müdahale edilmezse kişiye zarar verebilmektedir. Bu nedenle bu sorunu yaşayan kişi öncelikle dikkat dağınıklığının altındaki sorunu saptamalıdır. Neden bu problemi yaşadığını kendisine sormalıdır. Ne kadar süredir yaşadığını, özellikle hangi durumlardan sonra dikkat dağınıklığının arttığını gözden geçirmelidir. Sorunun kaynağını tespit ettikten sonra o sorunu çözme odaklı yaklaşmalı ancak bunu yaparken sakin olmalı ve bu sorunu çözebileceğine inanmalıdır. Ancak sorun çözümleyebileceğinden de ağır görünüyorsa ve hatta uyku problemleri, iştah sorunları, hiçbir şeyden zevk alamama gibi depresif belirtiler göstermeye başladıysa o zaman bir uzmandan yardım almalı ve bunu asla ihmal etmemelidir.”
Kaynak: Milliyet
dikkat dağınıklığı nasıl giderilir dikkat dağınıklığı nedenleri dikkat dağınıklığı tedavi dikkat dağınıklığı tedavisi dikkat dağınıklığı testi dikkat eksikliği ergenlerde dikkat dağınıklığı yetişkinlerde dikkat dağınıklığı
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!