Dikkat! Kan Emen Kum Sineği Tehlikesi: "Sivrisinekle Mücadele Etmekten Daha Zor”
Dikkat! Kan Emen Kum Sineği Tehlikesi: "Sivrisinekle Mücadele Etmekten Daha Zor”
Çukurova Üniversitesi Karaisalı Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Hakan Kavur, halk arasında 'yakağan' olarak bilinen kum sineklerinin birçok hastalığa sebep olduğunu belirtti. Doç. Dr. Kavur, ”Yakağanlar ısırdığında iç organlar formu dediğimiz lenf düğümlerindeki damarları tıkayarak şişmelere, dalakta ve karaciğerde büyümeye neden oluyor” dedi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Halk arasında kan emen yakağan olarak bilinen ve sinekten 5 kat daha küçük olan kum sineği, sıcaklarla birlikte vatandaşları rahatsız etmeye başladı. Gözle görmenin çok zor olduğu, rüzgarlı havalarda kaybolan kum sinekleri, özellikle hayvancılık yapılan yerlerde görülüyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Duvar çatlaklarına larva bırakarak çoğalan kum sineklerini araştıran Çukurova Üniversitesi Karaisalı Meslek Yüksekokulu Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı öğretim görevlisi, aynı zamanda Tıbbi Parazitoloji Laboratuvarı'nda araştırmalar yapan Doç. Dr. Hakan Kavur, Adana’da 8 farklı yakağan türünün kan emme esnasında insanlara 'şark çıbanı' hastalığını bulaştırdığını belirtti.
“Yakağanla mücadele etmek sivrisinekle mücadele etmekten daha zordur”
“Yakağanlar ısırdığında iç organlar formu dediğimiz lenf düğümlerindeki damarları tıkayarak şişmelere, dalakta büyümeye, karaciğerde büyümeye neden oluyor”
“Hayvancılıkla uğraşanlar daha dikkatli olmalı”
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
en yakınlarımız emdi kanımızı. sinek emmezse avradını skeyim.
Yakarca da derler, minik sivri sinek her sivri sinek ilacı da bunları öldürmüyor. Yeşil kapaklı defans ürünü çocuklara bolca sürüyorum yaklaşmasınlar diye
Kum emen kan sineğimiz eksikti amk. Sen de gel.