Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Devlet veya Hükümet Başkanına Hakaretin Hapis Cezası ile Sonuçlanabileceği Avrupa Ülkelerini Biliyor musunuz?

Devlet veya Hükümet Başkanına Hakaretin Hapis Cezası ile Sonuçlanabileceği Avrupa Ülkelerini Biliyor musunuz?

Merve Ersoy
31.03.2021 - 07:45

Avrupa ülkelerinde böyle bir cezanın olmasını beklemiyordunuz değil mi?

Kaynak1, kaynak2

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Belçika

1. Belçika

1847 yasasına göre krala hakaret 3 yıla kadar hapis cezası ile sonuçlanabiliyordu. 2007 yılında bir vatandaş Kral Albert II'yi çocuklara yönelik cinsel suçlar ile suçladığı için hapis cezasına çarptırılmıştı.

2. Danimarka

2. Danimarka

Danimarka ceza kanununun 115. Maddesine göre, kralı veya hükümet başkanını karalamak dört yıla kadar hapis cezası ile yargılanmanıza sebep olabilir. Ayrıca biri kraliçeye, kraliçenin annesine veya varisine hakaret ederse, üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

3. Fransa

3. Fransa

Fransa cumhurbaşkanına hakaretin hapis cezası verilmesi ile ilgili yasadan 2013 yılından kurtulsa da, cumhurbaşkanı, özel koruma alan devlet görevlileri listesine eklendi (yani kendisine hakaret eden kişiden 45 bin Euro alınıyor).

4. Almanya

4. Almanya

Ülke, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hayvanlarla seks yaptığını söyleyerek hakaret eden bir Alman komedyen nedeniyle Türkiye ile yaşanan anlaşmazlığın ardından 2017 yılında hakaret yasalarını revize etti. Yabancı devlet başkanlarına hakaret etmeyi suç olmaktan çıkaran Almanya'da, Alman cumhurbaşkanına hakaret üç aydan beş yıla kadar hapis cezası ile sonuçlanabiliyor.

5. Yunanistan

5. Yunanistan

Yunanistan cumhurbaşkanına hakaret ülkede üç aya kadar hapis cezası ile sonuçlanabiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. İzlanda

6. İzlanda

İzlanda Ceza Kanunu'nun 101. Maddesi, başkana veya başkanlık yetkilerini kullanan birine hakaret etmeyi, normal insanlara göre iki kat daha ağır cezalarla -dört yıla kadar hapisle- cezalandırıyor.

7. İtalya

7. İtalya

İtalyan Ceza Yasası, “İtalya Cumhurbaşkanının şeref ve itibarına zarar veren” bir kişinin bir ila beş yıl arasında hapis cezasına çarptırılabileceğini söylüyor. Basın tarafından işlenen hakaret, basın yasasına göre de bir suçtur ve altı yıla kadar hapis cezasına neden olabilir.

8. Hollanda

8. Hollanda

Ülkede krala kasıtlı olarak hakaret bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor.

9. Polonya

9. Polonya

Devlet başkanına hakaret ülkede üç yıl hapis cezasıyla sonuçlanabiliyor.

10. Portekiz

10. Portekiz

Ülkede başkana hakaret etmek üç aya kadar hapis veya para cezasına mal olabiliyor. Hakaret medyada yer alıyorsa, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ve olası para cezaları ile ceza artar.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

11. Slovenya

11. Slovenya

Slovenya Ceza Kanunu'na göre cumhurbaşkanına hakaret bir yıla kadar hapis cezası ile yargılanmanıza yol açabiliyor.

12. İspanya

12. İspanya

Krala veya onun soyundan gelenlerden veya soyundan gelenlerden herhangi birine, Kraliçe Eşi veya Kraliçenin Eşine, Naip veya Vekilinin herhangi bir üyesine veya Tahtın Varisine karşı iftira veya karalama yapan herkes altı ay; suç ciddi kabul edilirse iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir. Örneğin ülkede şubat ayında İspanyol polisine ve Twitter'daki monarşiye hakaret etmekle suçlanan bir rapçi tutuklanmış, bu da protestolara yol açmıştı.

13. İsveç

13. İsveç

İsveç Ceza Kanunu'na göre, İsveç kralına veya kraliyet ailesinin herhangi bir üyesine hakaret eden herhangi biri, eylem özellikle ağır kabul edilirse dört yıla kadar, hatta altı yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

Bu ülkeler dışında San Marino, Vatikan, Andorra, Malta ve Monako'da da buralardakine benzer yasalar yürürlükte. En çok hangi ülke şaşırttı sizi?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
Çocukluğumda başlayan 'yazma' sevgim tüm eğitim hayatım boyunca sürdü. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ile Adalet bölümlerinden mezun olduktan sonra Kentleşme ve Çevre Sorunları'nda yüksek lisans yaptım ve tüm bu süreç boyunca çeşitli mecralarda yazarlık yaptım. Metin yazarlığı, editörlük, soru yazarlığı, hikaye yazarlığı üzerine çalıştıktan sonra 2024 yılı Mayıs ayından bu yana Onedio bünyesinde TV-Dizi/Sinema editörü olarak çalışıyorum. Ekranlarda gördüğümüz tüm ilgi çekici olayları ve sosyal medyadaki etkilerini etik değerler içinde sizlerle en hızlı şekilde buluşturmayı amaçlıyorum.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
63
18
10
7
3
1
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
snooopy

Bizdeki problem eleştiri ve hakaret arasında ayrım yapamamak. Bizimki istiyor ki herkes onu sevsin, pohpohlasın, hiç eleştirmesin. Eleştiriye tahammülü olmad... Devamını Gör

Srf Jftc

onedionun akpli editorleri de hic cekilmiyor

Kara

Hakarete ceza olması normal bizim ülkede eleştiri de, düşünce de cezaya tabi... Hayır düşüncesini akp genel başkanına söyleyen de ceza alıyor.